NOVICA


Izkoristi manjšo gnečo na Googlu in postavi svojo prvo kampanjo

 
Zagotovo poznaš tisti stavek »Google vse ve«. Ta stavek še kako drži. Vsi ga uporabljamo za iskanje informacij, nakupovanje, ogled videov in med vsem tem početjem sistem v ozadju pridno zbira podatke o našem nakupnem obnašanju in interesih (trenutnih ali stalnih). Čeprav mnoge ta sledljivost skrbi, pa se tukaj skriva priložnost zase. Te podatke lahko namreč izkoristiš tudi ti. Priložnosti Google in YouTube oglaševanja nam je na dveh 3-urnih delavnicah predstavil Damir Butkovič, lastnik marketinške agencije na Ibizi, prav tako smo dobili vpogled v praktično nastavitev kampanj.

Zakaj Google in ne Facebook?

Predstavljaj si takole: Facebook je ena spletna stran, Google pa cela mreža spletnih strani. Pri Googlu torej nagovarjaš neprimerno večje občinstvo. Dejstvo, da se na Googlu izvrši okrog 5 milijonov iskanj dnevno, pa pojasnjuje, zakaj Google velja za orodje, ki omogoča izjemno natančno targetirati ciljnega občinstva.

So pa področja, kjer Facebook prekaša Google. To zagotovo velja pri dolžini teksta, ki omogoča boljšo kvalifikacijo potencialnih kupcev (pomeni, da že v začetku oglasa natančno napišemo, komu je oglas namenjen in diskvalificiramo tiste, ki jim ni), prav tako je Facebook dober v fazi ogrevanja občinstva za tvoj produkt (ko te uporabniki torej še ne poznajo). Omejeno število znakov v Google oglasu lahko povzroči klike iz radovednosti, zato je tehten razmislek o izbiri besed nujen.

Tehten premislek bo potreben tudi v fazi učenja oglaševanja na Googlu. Damir svetuje, da si časovnico oglaševanja zastaviš takole:
 • prvih 30 dni testiraš,
 • naslednjih 30 dni optimiziraš,
 • naslednjih 30 dni pospešuješ prodajo.
Nenazadnje še en razlog ZA Google: na njem je manjša gneča. Veliko podjetij se Google oglaševanja nekoliko boji. Imajo občutek, da je nastavitev kampanje precej zahtevnejša, prav tako spremljanje analitike. To je po eni strani super informacija, ki pomeni, da je na tej platformi več prostora zate.  

Sicer pa bolj kot njuno razlikovanje pomembno njuno vzajemno sodelovanje in iskanje primernih strategij, kako iz vsake platforme potegniti največ, zbrane podatke pa uporabiti drugje. Če je Facebook odlično orodje za ogrevanje občinstva in gradnjo odnosa, je Google glede na to, da targetira bolj hladno občinstvo, odlično mesto za remarketing kampanje. Googlovi uporabniki so namreč bolj nagnjeni k nakupu. Morda smiselno razmisliti, kako iz Facebooka usmeriti čim več uporabnikov na spletno stran, potem pa jih ponovno ciljati na Googlu in jim slediti širom spleta. Možnosti je veliko in vsako podjetje mora najti svojo zmagovalno kombinacijo.

Slika 1: Prikazna mesta Google oglasov
 

Možnosti ciljanja

Google omogoča kar veliko različnih načinov targetiranja občinstva. Najbolj razširjeno sloni na podlagi ključnih besed in postavitev. Njegova glavna prednost je, da se bodo tvoji oglasi prikazovali le tistim, ki bodo v Google iskalnik vpisali isto besedo, ki si jo ti opredelil-a za ključno besedo v oglasu. Naslednja možnost kreiranja ciljne skupine je na podlagi interesov, izraženih na določenem področju, preteklih nakupnih navad – t.i. Affinity.

Na tem mestu morda omenimo še dve orodji, ki ti lahko pomagata pri nastavitvah kampanje. Prvo je Adbeat. Vanj vpišeš ime konkurenta (npr. Zara), orodje pa ti prikaže vse oglase te blagovne znamke, nastavitve lokacije, na katerih Googlovih pozicijah oglašujejo, kakšen je oglaševalski budget in še mnogo več. Tukaj je še similarweb, ki ti prav tako omogoča vpogled v oglaševalsko analitiko konkurence na spletu.

Naslednjo ciljno skupino (In-market and live events) lahko določiš glede na to, kaj uporabniki iščejo zdaj v tem trenutku. Na primer potujejo na novo lokacijo ali se zanimajo za nov hobi.

Kar se tiče oblikovanja ciljnih skupin za remarketing kampanje Damir svetuje, da vse obiskovalce spletne strani, ki so se na njej zadržali manj kot pol minute, izločimo iz remarketinga, kajti teh naša vsebina skoraj zagotovo ne zanima. Oblikujmo skupine, ki so bile na spletni strani v zadnjih 7, 14, 30, 60 in 90 dni. Posebej »vroča« ciljna skupina je tista, v kateri se nahajajo kupci, ki so izdelke le dodali v košarico, niso pa zaključili nakupa. Še opozorilo: remarketing kampanje je mogoče izvajati le, ko promet na spletni strani preseže 1.000 obiskovalcev.

Izbira prave strategije oglaševanja ni mogoča brez analitike

Osnova vsake marketinške odločitve leži v analitiki. Tam se skrivajo vsi podatki, kaj deluje, iz katerega mesta se zgodi največ nakupov (Facebook, Instagram, LinkeIn, email, Google,…), na kateri strani uporabniki zapustijo spletno stran, kako dolgo se tam zadržijo in drugi. Pri tem je pomembno omeniti, da je za dober izkoristek analitike potrebno imeti postavljene cilje znotraj Google Analyticsa. Če jih ne znaš postaviti, pogooglaj.

Glede strategije oglaševanja imaš več možnosti. Nekaj jih najdeš spodaj:
 • Oglas < vsebina < ponudba
 • Oglas < vsebina
 • Oglas < optin < ponudba
 • Retargeting < testimonial < ponudba
 • Retargeting < ponudba < testimonial < ponudba
Slika 2: Udeleženci delavnic so z zanimanjem spremljali Damirjeve napotke

Če je Google dober »sniper«, je YouTube elitni »sniper«

Rekli smo že, da Google omogoča eno najbolj preciznih ciljanj občinstva. YouTube gre še stopničko višje. V čem je razlika? Medtem ko pri Googlu ciljamo uporabnike glede na to, kaj so (torej glede na njihove interese), lahko na YouTubu to ciljanje nadgradiš s tem, kaj nekdo gleda v tem trenutku. Ko narediš presek tega dvojega, dobiš najbolj »vroče« občinstvo – to je moment, ko se polnijo nakupovalne košarice.

Na splošno lahko na YouTubu oblikuješ različne ciljne skupine: affinity audience, custom affinity (uporabiš ključne besede ali vstaviš povezave do drugih spletnih strani, najbolje od konkurence. NASVET: če gre za spletno trgovino, ki omogoča registracijo, potem kopiraj povezavo iz te prijavne strani – to so kupci!), pa tudi custom app (targetiraš ljudi, ki uporabljajo določene aplikacije).

Na to pa, kot smo omenili že zgoraj, določimo še specifične ali široke ključne besede, ki jih uporabniki vtipkajo v iskalno polje (ne pozabi, da se tukaj uporabljajo druge ključne besede, kot v Googlovem iskalniku, kupci so tukaj v drugi fazi nakupnega procesa – iščejo poglobljene informacije), lahko dodamo področje, ključne besede, ko jih uporablja konkurenca. Določimo lahko celo, pred katerimi videi se naj odvrti naš oglas! Torej, prebrskaj YouTube in poišči relevantne videe - najbolj gledane - kopiraj povezavo do njih, jih vstavi v nastavitve oglasa in voila.

Pet glavnih kampanj za začetek YouTube oglaševanja

Za začetek bo dovolj, če se lotiš priprave teh kampanj. Kot boš videl-a spodaj, menjavamo samo drugi nivo – torej to, kar ljudje gledajo v tem trenutku. Na začetku namreč še moreš vedeti, kaj deluje. To moraš najprej ugotoviti. Pa poglejmo teh pet kampanj:
 • affinity audiences + specific keyword,
 • affinity  audience + broad keyword,
 • affinity audiences + yt channels+  konkurenca,
 • affinity audiences + področja,
 • affinity audiences + placements.

To je osnova tvoje oglaševalske strategije na YouTubu. Šele, ko na tem nivoju vse dobro stestiraš, lahko greš v bolj napredne nastavitve oglasov. 

Za konec še spodbuden Damirjev nasvet: »Ne ustraši se, če večina oglasov ne bo delalo. To je normalno. Poišči razlog, zakaj nekaj ne dela, in to spremeni. A vedno spremeni le eno stvar – ali sliko, ali tekst, ali naslov,… vedno le eno stvar, ker drugače ne moreš vedeti, kaj je vplivalo na slab rezultat.«

Pa veliko uspeha v oglaševanju!
Avtor: Karmen Trs, 31. 08. 2021
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!