Prijetno okolje za življenje

Naravne znamenitosti in številne možnosti preživljanja prostega časa ne pustijo ravnodušnega kateregakoli prebivalca ali naključnega obiskovalca mesta.

Naravne znamenitosti

Mariborski mestni park s tremi ribniki

Mestni park predstavlja enega od najpomembnejših delov zelenih površin Maribora, ki od gozdnatih gričev Kalvarije do Piramide obsegajo več kot 5 hektarjev območja. Je priljubljeno sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, vabljiv tudi za vse obiskovalce tega mesta Maribor. V parku se lahko sprehajate med številnimi drevesi, starimi preko 140 let. Od leta 1976 je park zavarovan kot spomenik oblikovane narave. Pot med raznolikim drevjem, urejenimi cvetličnimi nasadi, Rožnim gričem in fontanami vas bo pomirila in sprostila. Posedite lahko na klopeh ob čudovitih ribnikih, na katerih boste srečali vodne ptice, ali pa se odpočijete pod krošnjami velikih dreves. Park gostuje tudi akvarij – terarij in lepo urejeno otroško igrišče, ki je vsak dan ciljna destinacija številnih družin. Je tudi prizorišče kulturnih dogajanj, kjer lahko v koncertnem Paviljonu prisluhnete različnim koncertom.

Mariborski otok

Mariborski otok je naravni otok na reki Dravi, ki je bil leta 1951 zavarovan kot naravna znamenitost, v letu 1992 pa je dobil še status naravnega spomenika. Poleti na otoku svoja vrata odpre kopališče Mariborski otok, ki predstavlja priljubljeno rekreacijsko točko.
 
 
 
 

Turizem, šport in rekreacija

Maribor je poznan kot mesto športnikov ter ljubiteljev aktivnega odmora. Je mesto pomembnih mednarodnih športnih prireditev. Ime mesta so v svet ponesle Zlata lisica, svetovni pokal v smučanju za ženske, ki ga Maribor gostuje že skoraj petdeset let. Maribor je tudi gostitelj velikih mednarodnih nogometnih tekem domačega nogometnega kluba kot tudi slovenske reprezentance. Tenis, plavanje, strelstvo, hokej, odbojka, kolesarstvo, veseljaštvo, atletika, vse to so športi, ki imajo v Mariboru odlične pogoje za razvoj in gostovanje mednarodnih tekmovanj. Je tudi gostitelj številnih priprav športnikov na najvišjem nivoju.

Mariborsko Pohorje

Pohorje, 1543 m visoka čudovita naravna oaza, očarljiva predvsem zaradi neokrnjenih številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Je odlična destinacija, ki ob vseh pohorskih biserih - pragozdu, barjih, jezerih, slapovih in potokih, omogoča tudi športni pobeg daleč od obljudenih poti.
Pohorje je tudi priljubljeno turistično središče, pozimi privablja smučarje z več kot 41,5 km urejenimi smučarskimi progami in 27 km tekaških prog. Poleti je raj za ljubitelje gorskega kolesarjenja, za adrenalinske športnike pa ponuja kolesarske poligone in downhill strmine.
Na Pohorju lahko obiščete tudi adrenalinski park, kjer se lahko podate na višinski poligon, se zibljete z orjaško gugalnico ali se spustite po letnem sankališču pohor –JET z ostrimi zavoji, lahko pa se v dolino spustite na posebnem skiroju Monster Roller. Ljubitelji golfa v neposredni bližini najdete vadbišče za golf.
 
 
 
 
 
 
 

Wellnes in termalna voda

V Hotelu Habakuk in Termah fontana uporabljajo termalno vodo, ki priteče iz globine 800 do 900 metrov, kjer meri njena temperatura 69 stopinj. Temperatura pri iztoku iz vrtine je od 41,5 do 43 stopinj, v bazenih pa se giblje od 33 do 37 stopinj Celzija.

Nogometni klub Maribor

NK Maribor je najuspešnejši nogometni klub v Sloveniji, saj je rekorder po osvojenih naslovih državnega prvaka; od leta 1991 je ta naslov osvojil kar petnajstkrat. Številni mariborčani goreče navijajo za klub.
 

Kultura

Maribor je glede na geografsko velikost kulturno dobro razvit. Med najpomembnejše kulturne ustanove prištevamo Slovensko narodno gledališče, Mariborski grad s Pokrajinskim muzejem, ki ponuja zbrano arheologijo, etnologijo in kulturno zgodovino na področju mariborske regije in njene okolice, Umetnostno galerijo Maribor in Muzej narodne osvoboditve Maribor ter Pokrajinski arhiv Maribor, ki hrani 16 tekočih kilometrov arhivskega gradiva. Izjemna kulturna energija, kulturni dogodki, so doprinesli do prestižne znamke Evropska prestolnica kulture Maribor 2012
 
Maribor je mesto številnih dobro obiskanih festivalov, ki se odvijajo skozi vse leto. Najpomembnejši je multikulturni festival Lent, ki za časa trajanja mesto obarva v ritmih celega sveta. Omeniti je treba tudi Festival stare trte, Pisani december, DokMa, Etnika in truge tradicionalne prireditve, kot je Splavarski krst, silvestrovanje in martinovanje na prostem in številne druge.

 
 
 

Festival Lent

Festival Lent je največji mednarodni festival v Sloveniji in eden največjih v Evropi, ki vsako leto privabi več kot pol milijona obiskovalcev. Obsega koncerte različnih glasbenih zvrsti, raznovrstne predstave, kreativne delavnice za otroke, športne prireditve, Stand up komedije in posamezne festivale (Folklorni festival Folkart, festival JazzLent, festival uličnega gledališča Ana Desetnica in festival ulične prehrane Sladolent).

 
 

Festival stare trte

Festival stare trte je kulinarično-vinsko-kulturni festival v Mariboru, ki ga pripravijo v čast Stari trti, najstarejši trti na svetu, ki je stara več kot 400 let. Festival ponuja pester program vinskih degustacij, tradicionalnih opravil, glasbenih spremljav ter kolesarskih in pohodniških tur po hribih okrog štajerske prestolnice.
 
 
 
 

Koledar

Vsi dogodki
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!