NOVICA


Zgodbe, ki jih piše globalni startup ‘lajf’

 
Ni dvoma, da je življenje startuppovcev pestro. Ob soočanju z izzivi gradnje lastnega podjetja, rešitve in/ali produkta, prek katerih rastejo in se razvijajo, jih pot pogosto zanese v tujino, v svetovna startup vozlišča v katerih se kalijo startupi pripravljeni na globalni prevzem. Kot nas je v koncu letošnje zime opomnil Andraž Logar, 3fs, je tujina super, le da se vrnete domov in pridobljeno znanje uporabite za rast lokalne scene. V torek, 10. aprila 2018, smo na Start:up Musli podjetniškem večeru v KID Kibla v Mariboru, tako gostili dva startupovca, ki ju je startup ‘lajf’ popeljal izven meja domovine. O svojih izkušnjah je spregovorila Jess Williamson, Američanka, ki se je kalila v Techstars ter Alen Cvišić, Mariborčan, ki svojo globalno zgodbo piše v danskem Pleo.
 
Iz sončne Kalifornije na Škotsko in v globalni startup ekosistem
Jess je zgovorna Američanka, ki se je publiki predstavila z besedami “optimistična, strastna in včasih malo iz sebe”. Pot jo je iz rodne Kalifornije, kjer je oče delal v podjetju za razvoj programske opreme, popeljala najprej v Evropo, kot direktorica za mednarodne širitve pri Techstars pa je pomagala pri oblikovanju programov pospeševalnikov širom sveta. Med študijem v Čikagu se je namreč odločila za študijsko izmenjavo na Škotsko, se med obiskom začela udeleževati dogodkov, ki jih je organizirala lokalna startup skupnost in tako se je znašla med visokotehnološkimi idejami in startup podjetji.
 
Na Start:up Musli pogovoru sta se nam pridružila Američanka Jess Williams, bivša direktorica
za mednarodne širitve pri Techstars, ter Mariborčan Alen Cvišić, direktor marketinga pri danskem Pleo

Sledi svojim zanimanjem, lahko te popeljejo okrog sveta!
Po končanem študiju se je odločila, da se vrne ‘nazaj’ na Škotsko, ter dokonča podiplomski študij, management znanosti in tehnologije. Prek organizacije različnih dogodkov je spoznala Johna Bradforta iz pospeševalnika Springboard, ki je načrtoval ustanovitev nove izpostave v Cambridge-u. Po zaključku programa, so se selili še v druga mesta, kjer so razvijali programe za različne kategorije startupov. Na tisti točki se je Techstars želel širiti v Evropo in v pridružitvi Springboard-a so našli eleganten način za širjenje globalne startup družine. Pospeševalnik Techstars, ustanovljen leta 2016, sodi med najboljše svetovne podjetniške pospeševalnike. V Londonu ‘krščeni’ fintech program se je širil še v New York, Telaviv in Južno Afriko, zato je nekaj časa potovala med temi lokacijami in pomagala vzpostavljati aktivnosti. Za tem so se fokusirano širili še na Avstralijo, Francijo, Nemčijo, Dubaj in Norveško. Tako pravi, da jo je sledenje stvarem, ki so jo zanimale, popeljalo okrog sveta. V letošnjem letu si je zadala 365 dni počitka in drugačnih izzivov, ki jih je začela s popotovanjem na Antarktiko, pot pa jo je ponesla tudi v Slovenijo, kjer se je zaljubila v Piran.
 

Iz medijev v razvoj digitalnih produktov
Alen je Mariborčan, katerega je startup pot zanesla na Dansko. Kot se je opisal sam je morda bolj pesimističen, vseeno pa zvedav in lačen novih znanj in dosežkov. Tekom študija je delal v medijih, vendar kmalu ugotovil, da to področje ni zanj. Med delom v kreativni agenciji se je spoznal z veliko podjetij, ki so razvijala digitalne produkte in ugotovil je, da ga to področje bolj privlači. Videl je, da veliko znamk razvija digitalne produkte, ki so sami sebi namen, pravo strast pa je videl v razvoju ‘pravih’ digitalnih produktov, ki niso le sredstvo prek katerega pridobivati stranke.
 
Prvi koraki in uspeh na Danskem
V svet startupov je vstopil, ko sta s prijateljem pred osmimi leti prišla do ideje produkta in začela graditi projekt Footure. Zbrala sta ekipo s katero so bili skoraj sprejeti v inkubator v Londonu. Kljub temu, da s prijavo niso bili uspešni, je bila za njih to neprecenljiva izkušnja iz katere so se ogromno naučili. Od takrat dalje dela večinoma z digitalnimi produkti, tudi tekom agencijskega dela pa je neprestano sodeloval z drugimi startupi ter podjetji. Prišel je čas, ko si je zaželel nekaj novega, zato se je odločil, da se vrne v startup svet in razvije nekaj svojega. Spoznal je, da je tekom dela v agenciji in sodelovanja z drugimi startupi pridobil ogromno znanja in izkušenj, ki jih je želel realizirati. V danskem Founders studio je našel svoje mesto najprej kot svetovalec, kasneje, ob investiciji v Pleo pa se je ekipi pridružil kot strokovnjak za marketing in rast.
 

Prihodnost fintech startupov je...
Oba sogovornika sta se strinjala, da je fintech specifično področje, ki zahteva kompetentne in izkušene ustavnovitelje. Zaradi stroge regulacije področja v katere posega lahko idejo pokoplje vsaka napačno zastavljena predpostavka ali predolg prodajni proces. Kot je povedal Alen, so pri Pleo imeli srečo, ker je imel ustanovitelj dovolj izkušenj ter je dodobra poznal področje na katerega je vstopal. Jess je dodala, da so globalna podjetja pripravljena v IT rešitve vložiti ogromne zneske, zato ima po njenem mnenju področje ogromen potencial za vzlet. Težava je, da se razteza čez različna področja od borznega posredovanja, do bančništva in zavarovalništva, ki pa so strogo regulirana. Dodatna potencialna nevarnost na katero lahko naletijo startupi je tudi hitrost prevzemanja inovacij v velikih podjetjih. Velikani v katerikoli panogi so pogosto nezmožni požiranja hitrih obratov. Izziv panoge je tako predvsem v ravnovesju med hitrim invoiranjem ter odvisnosti od podpore velikih igralcev in ustrezanja ostrim regulacijam trga.
 
… tudi ekipa
Jess je med pogovorim dodala tudi nekaj nasvetov ekipam, ki se želijo pridružiti različnim programom pospeševalnikov. Kot je povedala, so bili v Techstars pri izbiranju startupov zelo fokusirani na ekipo, torej odnose med ustanovitelji, pokrivanje vseh potrebnih področij in izkušenost ekipe. Pri evalvaciji kandidatov je šele naslednji korak potencial trga, že opravljene aktivnosti in prisotnost na trgu, ter na zadnjem mestu sam produkt. Pri izboru je tako najbolj pomembno, da pokažete kaj je motivacija ustanovitelja in/ali ekipe ter kako trdo ste pripravljeni delati skupaj, da dosežete cilj. Kot je povedala Jess je namreč najbolj pogost razlog za propad startupa prav v nesoglasjih znotraj ekipe.
 
Vsi, ki ste zamudili pogovor, pa si ga lahko ogledate na spodnji povezavi:
 

 
Avtor: Start:up Maribor , 16. 04. 2018
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!