NOVICA


Prihodnost IT industrije je v intelektualni lastnini

Kdo se še spomni našega vsakdana pred trinajstimi leti? Takrat, ko še nihče ni pričakoval kako bodo wi-fi, pametne naprave, ‘oblačnost’ in digitalni produkti vseh vrst spremenili naše dnevne navade, je Andraž Logar soustanovil podjetje 3fs ter se podal na pot na kateri je bil z ekipo priča digitalni revoluciji. Če za 3fs še niste slišali, pa njihove spin-offe Tricky Tribe, Toshl in Lake zagotovo poznate. Ob odprtju mariborske pisarne se je Andraž oglasil na Start:up Müsli pogovoru v KID Kibla, 20. februarja 2018, ter z udeleženci delil svojo zgodbo ter vizijo za prihodnost, ustavili pa smo se tudi pri trenutnem stanju IT kadrov v Sloveniji ter kaj in koga IT podjetje potrebuje za uspešen razvoj.
 
Na krilih digitalne revolucije
Slovenska IT krajina je bila pred petnajstimi leti dokaj nenaklonjeno okolje za izvedbo visokopoteznih projektov in idej. Kot je povedal Andraž je bilo dobrega in ambicioznega kadra dovolj, težko pa je bilo najti financiranje in prepričati velike igralce, da se nek projekt v podalpski državi izplača. Revolucija pametnih telefonov in prodor tehnoloških rešitev pa je v naša življenja prinesla korenite spremembe. Z uspešnim delom je podjetje 3fs vzpostavilo trdne odnose s tujino, predvsem s skandinavskimi državami, postali pa so tudi global official Ericcsson partner.

Andraž Logar je soustanovitelj in direktor kranjskega podjetja 3fs, ki se je v trinajstih letih dokazalo
s tkanjem močnih vezi s tujino ter lastnimi produkti kot so igre ter aplikacije Tosh in Lake

‘Freelancer’ z visoko urno postavko ne ustvarja presežkov
Problematika IT industrije danes, kot jo vidi Andraž je, da mlade kadre tujina premami z visokim zaslužkom in nizko stopnjo odgovornosti. Tako niso motivirani za tisto težjo izbiro, gradnje svoje lastne ideje. Mladim inženirjem svetuje, da odhod v tujino ni nujno slaba odločitev, vendar potem pridite nazaj in pridobljeno znanje izkoristite za svoje projekte in produkte. Naj vas bolečina lastnih napak ne prestraši, saj je dolgoročno to bolje kot neobremenjeno ‘freelancer’ delo. Kot opozori tudi sam, starejši kot si manj si zagret in pripravljen na odrekanje in trud. Intelektualna lastnina v lastnih rokah je kapital, ki zagotavlja, da si lahko zgradiš osnovo, tako za lastno delo kot za prispevek v lokalno skupnost.
 
Se lahko Sloveniji danes zgodi novi Outfit7?
Andraž pravi, da je danes sposoben kader v veliko večjem precepu, kot je bil pred leti sam, saj trenutno lažja odločitev dolgoročno ni najboljša. Tako postavi vprašanje ali se lahko, glede na trenutne razmere v Sloveniji, zgodi nov Outfit7? Dobro je, da intelektualna lastnina ostaja v rokah tistega, ki jo ustvarja. Tako se gradijo kultura dela, ekipe, delovna mesta, podjetja in dodana vrednost za lokalno skupnost, pa naj bo to mesto, regija ali celotna država. Outfit7 je prvo slovensko podjetje, ki je napletla močne povezave s tujino in s tem Sloveniji prinesla znanja o načinu dela globalnih podjetij in korporacij. Na 3fs so se morali tega naučiti preko dela s skandinavskimi podjetji, kjer so na lastne oči videli videli, kako je Nokia, pa čeprav ne obstaja več, zagotovila Finski pozicijo globalnega igralca.

Prihodnost IT industrije Andraž vidi v intelektualni lastnini,
ki ustvarjalcu zagotovi gradnjo dolgoročno stabilnega podjetja

Z učenjem na napakah do odličnih produktov
Jasno je, da uspeh aplikacije kot je Lake, ki je osvojila Apple Design Awards, ne pride sam po sebi. Kot pravi Andraž je bilo za to zaslužno dolgoletno sodelovanje članov ekipe, učenje na napakah in ekipno delo, ki je pripeljalo do vrhunskega produkta. Je kombinacija do popolnosti izvedenih predpostavk o marketingu, designu ter uporabniku do končne predstavitve globalni javnosti. Avtorji so se kalili na drugih projektih in v Lake digitalni pobarvanki združili moči v ‘popolno nevihto’, disciplinarno mešane ekipe, ki jo sestavljajo oblikovalci, psihologi, marketingarji in razvijalci. Z odprtjem podružnične pisane bodo tako svoj pristop k delu, oblikovanju produktov, varovanju intelektualne lastnine ter vračanju v lokalno okolje pripeljali tudi v Maribor.
 
Vsi, ki se torkovega pogovora niste mogli udeležiti si ga lahko pogledate na povezavi spodaj:
 

 
Avtor: Anja Kodra, 26. 02. 2018
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!