OPIS DOGODKA


Start:up Müsli: Kako, kdaj in zakaj iskati denar pri investitorjih

18 februar 2020, ob 19:00 /KID Kibla
 

Na Start:up Müsli prihajata izkušen podjetnik Marko Bitenc in investitor Branko Drobnak.
 
Podjetniki se med iskanjem kapitala za svoje podjetje soočajo s številnimi vprašanji. Pri tem pogosto ne razumejo osnovnega dejstva, da niso v finančnem poslu, kot so npr. investitorji, temveč v poslu z namenom, kjer zadovoljujejo potrebe svojih kupcev. To razliko morajo podjetniki nujno razumeti, saj lahko le tako učinkovito pridobivajo zunanje vire financiranja.
 
V pogovoru bomo načeli vse mite in resnice o iskanju investitorjev, o njihovi vlogi, kje in kako poiskati investitorja, vse pa podkrepili z izkušnjami enega najuspešnejših Slovencev Marka Bitenca, ustanovitelja podjetja Gene Planet, ki ga je Financial Times uvrstil na lestvico 1.000 najhitreje rastočih podjetij v Evropi. Na to lestvico sta se do danes prebili zgolj dve podjetji s sedežem v Sloveniji.
 
Investitorji želijo s svojimi naložbami multiplicirati tisto, »kar deluje«, ne pa financirati iskanje odgovorov na vaša vprašanja. Za poslovnega angela je poleg ideje pomemben podjetnik – njegova znanja, izkušnje, socialna mreža ter možnost doseganja sinergičnih učinkov. Razviti produkt, ki ga kupci želijo, ni dovolj, pomembno je, da ga lahko tudi prodate. Poleg prodaje pa je tako za podjetnika kot investitorja ključen učinkovit nadzor nad financami.
 
Slovensko biotehnološko podjetje GenePlanet je od švicarskega sklada JF Investments dobilo investicijo v vrednosti 10 milijonov evrov. Denar je namenilo razvoju in širjenju na nove trge. Kako so zaprli investicijo, kaj se je dogajalo po investiciji, bi danes z izkušnjami, ki jih imajo, naredili kaj drugače? To bomo vprašali Marka Bitenca.

O čem se bomo še pogovarjali?

  • Zakaj sploh iskati kapital, mnoga danes uspešna podjetja ga namreč niso.
  • Ali so investitorji res vreče denarja na dveh nogah.
  • Kaj iščejo investitorji, o času, zneskih, pričakovanih donosih in exitu.
  • Kakšna je ekipa, ki prepriča investitorja.
  • Kakšno vlogo ima na odločitev potencial prodaje.
  • Ali je vsaka oblika investicije primerna za vsako podjetje.
  • Nekaj pa tudi o genetiki, informatizaciji zdravja in poslovnih priložnostih v tej panogi v naslednjih 10 letih.

Program

19:00 – 20:30 Kako, kdaj in zakaj iskati denar pri investitorjih 

Kdo je Marko Bitenc?

Marko je ustanovitelj in direktor podjetja GenePlanet, ki razvija inovativne rešitve na podlagi genetskih analiz, ki pomagajo izboljšati življenjski slog in zdravje ljudi. S platformo Health intelligence (HI!), ki jo razvijajo, želijo ponuditi individualne smernice za izboljšanje zdravja in dobrega počutja, ki temeljijo na objektivnih bioloških podatkih.

Platforma bo posamezniku z zanj prilagojenimi nasveti omogočila celosten in osebni pristop k skrbi za kakovostnejše življenje. Strateški cilj podjetja je do leta 2021 razviti najboljšo interpretacijo celotnega genoma, krvnih in drugih biomarkerjev ter podatkov o življenjskem slogu posameznika. Lani so pridobili investicijo švicarskega sklada v višini 10 milijonov evrov, ki jim omogoča hitrejši razvoj in globalno ekspanzijo. Trenutno je njihovo najpomembnejše tržišče Poljska, najboljše rezultate dosegajo v regiji Adria, sicer pa so aktivni na 35 trgih sveta.

Kdo je Branko Drobnak?

Branko Drobnak je ustanovitelj in predsednik kluba Poslovnih angelov Slovenije, ki ga je ustanovil leta 2007, povezuje pa slovenske startupe z investitorji. Širši javnosti je znan tudi kot ustanovitelj in direktor borznoposredniške hiše Poteza, ki jo je ustanovil leta 1992, ko je bil vlagateljski trg pri nas še v povojih, sedaj pa je aktiven v podjetju Arima ter kot član upravnega odbora podjetja Alta, katerega je pred kratkim prevzela banka BKS. Kot svetovalec svetuje večjim podjetjem ter je aktivno vključen v svetovalne odbore podjetij Acies Bio, X8 in Agencije za pospeševanje likvidnosti APL. Kot poslovni angel aktivno svetuje mladim podjetnikom in investira v startupe, kot posameznik ali pa v sodelovanju z drugimi poslovnimi angeli. Med njegovimi prejšnjimi investicijami sta podjetji Acies Bio in Double Recall. V zadnjih letih pa je med drugim svetoval in še svetuje podjetjem DS Meritve, Datainfo, SparkLPG, Redstart Instrumentation in GlobalCore. Branko je izjemno aktiven, vedoželjen in zanimiv človek, ki pa se v svojem prostem času rad sprosti kje pod soncem na valovih ali pa v prijetni družbi ob dobri hrani.

  Dogodek je brezplačen, prijave so obvezne.

Lokacija

KID Kibla, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
 
 
Prijava na dogodek
Prijava
Dodaj v koledar: Google Calendar   |    iCal   |    vCal
 
Kontakt
 
Nataša Rus
T: 02 2294 270
E: > pošlji email
Lokacija
http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!