OPIS DOGODKA


Startup Müsli: Nerazkrite poslovne priložnosti na področju uporabe geografskih podatkov

10 oktober 2023, ob 18:00 / KID Kibla
 

Nad našimi glavami trenutno kroži več kot 8000 satelitov. Zakaj je to pomemben podatek? Zato, ker ti sateliti beležijo neskočno veliko koristnih podatkov, s pomočjo katerih lahko razvijemo nove ali obogatimo obstoječe produkte in storitve, da so le ti še bolj natačni, koristni in uporabni. V tokratnem pogovoru bomo govorili o različnih podatkih, ki jih zbirajo sateliti in kako jih uporabiti v donosne poslovne priložnosti. Z vami bo klepetala zvezdniška zasedba, in sicer: Dušan Heric iz Poligrama, ki razvija sisteme za napredno upravljanje velikih flot vozil, Blaž Jakopin, zmagovalec evropskega hackathona za uporabo satelitskih podatkov, in Ajda Mrzel Kaluža, ki vodi vodilni slovenski portal za ocenjevanje vrednosti nepremičnin.
 

Ne vidite koristi v uporabi geografskih podatkov? Pomislite še enkrat.
 

Brez skrbi. Niste edini, ki se še ne zaveda potenciala izkoriščanja rešitev, ki uporabljajo podatke, ki jih zberejo sateliti. Le nekaj primerov: Poljsko podjetje SatAgro uporablja satelitske podatke za upravljanje aplikacije, preko katere kmetom pomagajo pri odločanju o tem, koliko gnojila uporabiti na poljih in kako ga razdeliti. S pomočjo satelitskih podatkov pridobijo pomembne informacije o kakovosti tal in vsebnosti mineralov. To je izjemno koristno za kmete, saj jim omogoča bolj učinkovito upravljanje uporabe gnojil, kar vodi v zmanjšanje stroškov in pozitiven vpliv na okolje, saj se zmanjša poraba gnojil.
 
Še en odličen primer je sodelovanje med kmetijskim tehnološkim podjetjem in britanskim startupom DryGro, ki se zavzema za trajnostno in okolju prijazno krmo za živino, zlasti krave. Raziskave so pokazale, da se lahko iz vodne leče pridobiva živalske krmne beljakovine kar osemkrat hitreje kot iz sojine moke, ob tem pa se porabi tudi manj vode. Satelitski podatki se v tem primeru uporabljajo za merjenje vlažnosti tal in temperaturnih pogojev, kar omogoča natančno določanje optimalnih razmer za gojenje vodne leče. S takšnim pristopom prispevajo k zmanjšanju krčenja gozdov ter trajnostnemu razvoju kmetijske industrije.

Primerov rešitev, ki uporabljajo satelitske podatke, je vedno več, dostopnost in uporabnost satelitskih podatkov pa je vedno boljša. Prav to je razlog, da je danes več kot primeren trenutek za debato o uporabi geografskih podatkov.
 

PRIJAVA


 

Govorili bomo o naslednjih temah:

  • Kateri podatki satelitov so za poslovne namene najbolj zanimivi in zakaj?
  • Kako se lotiti oblikovanja rešitev, ki uporabljajo te podatke?
  • Primeri poslovnih rešitev, ki uporabljajo te podatke.
  • Kje se skrivajo poslovne priložnosti za rešitve, ki temeljijo na podlagi podatkov satelitov?

Vabljeni v »peskovnik« za igranje s satelitskimi podaki

Če so vas ob misli na uporabo geografskih podatkov zasrbeli prsti, potem vas bo zanimal CASSINI Hackathon, ki bo od 3. do 5. novembra potekal v Mariboru. V okviru dogodka se boste imeli priložnost spoznati z različnimi podatki evropskih vesoljskih programov in kako jih uporabiti za koristne poslovne rešitve. Čaka te nepozabno tridnevno druženje, privlačne nagrade in veliko poslovnih ter kariernih priložnosti! Več priložnosti spodaj.
 
 

Komu je dogodek namenjen?

Dogodek je namenjen vsem podjetjem, ki bi jim utegnili satelitski podatki koristiti pri njihovih produktih / rešitvah, startupom in inovativnim posameznikom, ki razvijajo nove rešitve ter radovednežom, ki jih zanima kateri podatki se zbirajo in kako jih uporabiti.
 


Kdo je Dušan Heric?  

Dr. Dušan Heric je ustanovitelj in direktor podjetja Poligram, ki se ukvarja z razvojem in trženjem sistema za sledenje Trak8. Trak8 je prva izbira za sledenje vozil, upravljanje flote in terenskega dela, ki jo odlikuje zanesljivo delovanje, odlična podpora, uporabniško prijazna aplikacija s številnimi moduli. V podjetju Poligram prav tako razvijajo napredno rešitev za kmetijstvo, aktivno pa raziskujejo priložnosti, ki uporabljajo tehnologije umetne inteligence.

Kdo je Blaž Jakopin? 

Blaž Jakopin je ustanovitelj podjetja Priot in idejni vodja sistema HiFlyer, ki pomaga trenerjem tekmovalcev v smučarskih skokih meriti določene parametre skoka. Blaž se je po končani diplomi zaposlil kot mlad raziskovalec v Laboratoriju za robotiko Fakultete za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, kjer je kasneje tudi doktoriral. Že v času študija je pogosto sodeloval na razvojnih projektih v okviru Laboratorija za robotiko, hkrati pa tudi pri organizacijskih projektih. Blaž je tekom svojih raziskav samostojno razvijal vse vrste senzornih sistemov za merjenje fizioloških in biomehanskih parametrov človeka ter načrtoval algoritme za obdelavo podatkov in vodenje mehanskih sklopov. Blaž pa se je s svojo ekipo Yolanda udeležil tudi 4. Cassini Hackathona in zmagal. 
 
Več o Blažu izveš tukaj.

Kdo je Ajda Mrzel Kaluža

Ajda Mrzel Kaluža je ustanoviteljica in direktorica družbe Arvio, ki z naprednimi tehnologijami in razvojem orodij lajša delo nepremičninskih strokovnjakov. Je magistrica aktuarstva in pooblaščena ocenjevalka vrednosti podjetij, ki se lahko pohvali s svojimi dolgoletnimi izkušnjami iz nepremičninskih trgov in bančništva. Kot vodja oddelka za vrednotenje v največji slovenski banki je bila odgovorna za vrednotenje nepremičnin in vzpostavitev prenovljenega postopka zavarovanja. Za Ajdo je prednost podjetništva v tem, da ustvarjaš nekaj novega.

Več o Ajdi izveš tukaj.
 
Pridružite se nam in spoznajte naše goste ter se z njimi povežite! 

Program

18:00 – 20:00 Startup Müsli: Nerazkrite poslovne priložnosti na področju uporabe geografskih podatkov

Lokacija

KID Kibla, Ulica Kneza Koclja 9, 2000 Maribor.
 

Splošni pogoji prijave

Dogodek je brezplačen, prijava obvezna. Pri prijavi je potrebno izpolniti vsa polja, v nasprotnem primeru prijave ne bomo upoštevali. V kolikor se dogodka ne moreš udeležiti, se je potrebno odjaviti najmanj 24 ur pred dogodkom, da omogočiš prijavo drugemu zainteresiranemu. V kolikor se ne boš odjavil, ti bomo zaračunali stroške v višini 20 EUR.

Dogodek se fotografira. Izvedba dogodka se financira iz razpisa JR podporno okolje 2023, zato je dogodek za vas brezplačen. Fotografije in vaši osebni podatki, ki ste jih oddali ob prijavi, bodo za namene poročanja posredovani financerju razpisa, to sta SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Fotografije se uporabljajo tudi za objave na socialnih omrežjih in spletnih straneh organizatorja. S prijavo na dogodek, se strinjate z zgornjimi pogoji.

Prijava na dogodek
Prijava
Dodaj v koledar: Google Calendar   |    iCal   |    vCal
 
Kontakt
 
Anemari Pediček
Tovarna podjemov, Podjetniški inkubator UM
T:
E: > pošlji email
Lokacija
http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!