PODJETJE


Aiport Tech

 
Leto ustanovitve: 2018
Spletna stran: labiport.com/

Problem

Število pridelovalcev konoplje raste skladno z izjemnim povpraševanjem po produktih z njeno vsebnostjo. A pridelovalci spremljajo svoj pridelek brez meritev vrednosti kanabinoidov. Te opravljajo šele po žetvi in zgolj zaradi zakonskih potreb. Meritve proti koncu vegetacije pa so z gospodarskega vidika nujne, saj je od optimalnega časa žetve odvisna vsebnost kanabinoidov in s tem tudi prodajna cena. Do sedaj v 90 odstotkih merjenje kanabinoidov poteka statično, v laboratorijih. Rezultati so dosegljivi šele v roku 7-10 dni in cenovno ne omogočajo večkratne uporabe.

Rešitev

Podjetje Aiport tech razvija prenosno napravo LabiPort, namenjeno merjenju kanabinoidov konoplje v času rasti, dozorevanja, suhe rastline in tudi v določenih stopnjah predelave npr. v obliki smole ali tinktur. Naprava je sposobna meriti 6 najpogostejših kanabinoidov, rezultati se izpišejo na mobilniku v roku 10 minut. Algoritem za napovedovanje koncentracije je razvila njihova delovna skupina vrhunskih strokovnjakov s področja kemije in računalništva.

Labiport vsebuje številne state of the art tehnologije: MEMS opto-elektronske senzorje, BLE tehnologijo, umetno inteligenco oz. nevronske mreže.  Te tehnologije jim omogočajo izdelavo najmanjšega spektrometra sploh izdelanega z razpoložljivo tehnologijo.

Naprava je rezultat večletnega dela, ki ga trenutno testirajo na Medicinski fakulteti v Mariboru, in je nepogrešljiv pripomoček pridelovalcem, predelovalcem in trgovinam. 

Ekipa

Ekipa je homogena, sestavlja jo 7 vrhunskih strokovnjakov iz različnih področij. Štirje od teh sodelujejo že nekaj let in so produkt uspeli pripeljati do stopnje testiranja. Nekaj testnih naprav so že prodali. Aktualni vsebinski vodja je Daniel Tement, ki v podjetju skrbi za razvoj matematičnih algoritmov ter podatkovnih baz.

Vizitka

AIPORT TECH d.o.o.
Osojnikova 3
2250 Ptuj

Kontaktna oseba in email: Borut Kostanjevec
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!