NOVICA


33 ur za iskanje najboljših tehnoloških rešitev za banko 21. stoletja!

Na Fintech Hackathonu 2017, ki je potekal 1. in 2. decembra 2017 na Tovarni podjemov v Mariboru, je 77 udeležencev, med njimi motivirani programerji, oblikovalci, poslovno podkovani posamezniki in start-up ekipe, v 33 urah zgradilo in predstavilo 11 idej. Strokovno komisijo je na koncu prepričala rešitev 'Subscription Guard', ki so jo razvili člani ekipe start-upa EqualEyes. Vse sodelujoče ekipe so si zadale cilj vpeljati sodobne tehnologije v bančništvo 21. stoletja, ob tem pa zagotavljati varnost in predvsem priročnost uporabe storitev za komitente banke.
 
 
Pogumno v jutro in veselo na delo
Udeležence je na prvo decembrsko jutro najprej pozdravil član uprave Nove KBM, Josef Gröblacher, in jih spodbudil naj pri oblikovanju rešitve razmišljajo široko ter da je Nova KBM vedno pripravljena prisluhniti predlogom inovativnih razvijalcev, saj lahko še tako majhna sprememba doprinese k odličnim storitvam banke in zadovoljstvu komitentov. Sledil je nagovor župana mestne občine Maribor, dr. Andreja Fištravca, ki je po vrnitvi iz gospodarskega obiska na Kitajskem delil svoja opažanja ter izrazil ponos nad razvojem in aktivnostjo mariborskega start-up okolja.

Zbrane udeležence Fintech Hackathona sta uvodoma
pozdravila član uprave Nove KBM, Josef Gröblacher ...

... in župan mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec.
 
Nato se je začelo zares, z uvodno predstavitvijo razpisanih izzivov in problematikami, ki jih bodo udeleženci reševali. Urbanu Lapajne iz Tovarne podjemov se je na odru pridružila Letitita Seglah iz londonskega Startup Manufactory, drugače neodvisna svetovalka za 'Fintech' in 'Regtech'. Po uvodnih predstavitvah idej ekip in posameznikov so se oblikovale tekmovalne skupine in člani so zagrizli v zastavljene izzive. Pri tem jim je oba dneva pomagalo 20 mentorjev, od strokovnjakov za nove tehnologije, podjetnikov, oblikovalcev in strokovnjakov za uporabniško izkušnjo, močan doprinos pa so imeli s svojim strokovnim znanjem tudi sodelavci banke Nove KBM in Aleš Živkovič, upravljalec inovacij IT sredstev Nove KBM.
 
Kreativno vpeljevanje sodobnih tehnologij v varne bančne storitve
Z delom v ekipah in posvetovanjem z mentorji se je tekom hekerskega vikenda oblikovalo 11 idej, ki so združevale uporabo novih tehnologij z že obstoječimi in v nekaterih primerih popolnoma novimi storitvami banke. Ekipa Smart Banking je tako razvila aplikacijo za telefon, ki omogoča brezstično plačevanje prek NFC tehnologije, v enem uporabniškem računu pa lahko komitent združeno upravlja in plačuje z bančnimi računi različnih bank. Ekipa Xsinus je razvila dodatek za obstoječo aplikacijo spletne banke prek katerega uporabniki lahko kupujejo tudi kripto valute. Zanimanje je požela tudi rešitev Reveelution ekipe startupa Reveel, z mobilno aplikacijo, ki bi rešila problematiko plačevanja s kripto cekini v vsakdanjem življenju.
 
 
 

Ekipa Agitron se je podala v razvoj uporabniške izkušnje za spletne banke, ki omogoča prilagoditev demografski skupini, kar so predstavili na primeru 'freelancerja'. Podobno so se specifični skupini prilagodili tudi v ekipi Red Kiwi, le da so oni imeli v mislih starejše in tehnologije manj vajene uporabnike. Ekipe so se seveda lotevale tudi 'blockchain' tehnologije, poleg tretje uvrščenih Valus še ekipa IAZM, ki je razvila mobilno / spletno aplikacijo za sklepanje pogodb. Ekipa CRMT je komisiji predstavila P2P platformo, ki omogoča izmenjavo posojil. Kolegi zmagovalne ekipe, ki so tvorili drugo prijavljeno skupino iz podjetja EqualEyes, pa so razvijali mobilno aplikacijo za skupinsko varčevanje in plačevanje prek varčevalnega računa ali predplačniške kartice Nove KBM.
 
 
     
 
 

Končni rezultat je bilo 11 idej, ki so jih ekipe v soboto popoldne predstavile šestčlanski strokovni komisiji, ki so jo sestavljali: Josef Gröblacher, član uprave Nove KBM, Aleš Živkovič, upravljalec inovacij IT sredstev Nove KBM, Marko Šmid, direktor poslovnega razvoja SRC, Letitia Seglah, neodvisna svetovalka za področje 'Fintech' in 'Regtech', Boštjan Tancer, svetovalec uprave Varnost Maribor, in Samo Lubej, direktor podjetja Finančni center.
 
Najprej so ekipe na odru komisiji svojo rešitev predstavile klasično,
torej s 3-minutno 'pitch' predstavitvijo …
 
… kasneje pa še s kratko demonstracijo, na kateri so lahko člani komisije
zastavili podrobnejša vprašanja in si ogledali prototipe.
 

Nad naborom kreativnih rešitev so bili navdušeni tudi predstavniki Nove KBM. O svojem vtisu dogodka in udeležencev je član uprave Nove KBM Josef Gröblacher povedal:
 
 
Ravnodušni pa niso ostali niti mentorji, ki so dva dni bdeli nad ustvarjanjem in pomagali s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami:
 
 

Zmago slavil 'varuh' naših naročnin
Prvo mesto je po izboru strokovne komisije osvojila rešitev, ki jo je razvila ekipa v sestavi Mateje Verlič Brunčič, Martina Gjoshevskega, Adela Burekovića, Tomaža Ravljena in Dejana Koreza iz start-upa EqualEyes. Razvili so platformo za preprosto in pregledno upravljanje mesečnih stroškov in naročnin. Kot naročnino lahko namreč obravnavamo tako mesečno plačilo za ogled video pretočnih vsebin kot tudi položnico za elektriko. Platforma rešuje tudi segment B2B, saj ob odkritju neekonomične porabe sredstev sistem priporoča ugodnejše rešitve lokalnih partnerjev. Ob zmagi so povedali, da je bila celotna izkušnja sodelovanja na Fintech Hackathonu odlična, člani so se hitro zedinili glede problema, ki ga bodo reševali, in se lotili hekanja. V veliko pomoč so bili tudi mentorji, ki so pomagali pri piljenju podrobnosti.  Ekipa si je prislužila glavno nagrado – 1.000 EUR, naloženih na predplačniški Visi Nove KBM, in iPhone X, vsak od članov pa je prejel še brezplačno vstopnico za konferenco PODIM in hardversko denarnico za kripto valute Ledger Nano S.
 
 
Plačevanje in dvigovanje gotovine z mobilcem in 'blockchain' za decentralizacijo mikro posojil
Zmagovalcem za petami so drugo mesto osvojili Žan Skamljič, Jan Pomer in Andrej Rokavec iz ekipe LabLizards z rešitvijo Pay'N'Go. Zamislili so si hardversko komponento, ki v kombinaciji z mobilnim telefonom uporabniku služi namesto plačilne kartice. Že tekom petkovega in sobotnega 'hackanja' je fantom uspelo razviti tudi delujoč prototip. Tretje mesto je zasedla rešitev decentralizirane mreže mikro posojil ekipe Valus, ki so jo sestavljali Nik Klemenc, Rok Kapušin, Uroš Hrastar in Jani Vučko. Komisiji so predstavili platformo, podprto z 'blockchain' tehnologijo, ki omogoča zapisovanje pametnih pogodb in povezuje ponudnike posojil z odjemalci, banka pa posreduje kot regulator in zagotavlja izplačilo. Vsi člani drugo in tretje uvrščene ekipe so prejeli hardversko denarnico za kripto valute Ledger Nano S.
 
 
Razvijanje novih idej za dodatno dinamiko gospodarskega razvoja regije
Fintech Hackathon 2017 je bil že drugi hackathon organiziran v sodelovanju z dolgoletnim partnerjem Tovarne podjemov, banko Novo KBM, v okviru programa Start:up Maribor. Je eden izmed bolj intenzivnih načinov kako spodbuditi sodelovanje med velikimi podjetji, podjetnimi talenti ter start-upi, s čimer želi podjetniški inkubator Univerze v Mariboru vnesti dodatno dinamiko v gospodarski razvoj mesta in regije.
 

Fotogalerija

 
 


Nagrado iPhone X je omogočil: 

Avtor: Anja Kodra, 22. 12. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!