NOVICA


Zmagovalec Fintech Hackathona 2017 je rešitev 'Subscription Guard'!

Rešitev 'Subscription Guard', ki so jo razvili člani ekipe startupa EqualEyes, je prepričala šestčlansko strokovno komisijo in osvojila lovoriko Fintech Hackathona 2017.  Storitev komitentom olajša upravljanje z mesečnimi plačili. Prek enostavnega vmesnika upravljamo z različnimi naročninami, v primeru odkritja 'potratnikov' pa sistem predlaga ugodnejše ponudnike. Ekipa si je prislužila glavno nagrado – 1.000 EUR, naloženih na predplačniški Visi Nove KBM, in iPhone X, vsak od članov pa je prejel še brezplačno vstopnico za konferenco PODIM in hardversko denarnico za kripto valute Ledger Nano S. Drugo mesto je zasedla rešitev Pay'n'Go ekipe LabLizards in tretje mesto rešitev decentralizirane mreže mikro posojil Valus. Komisiji se je skupaj predstavilo 11 idej. Na vikendu je sodelovalo 77 udeležencev, ki so dva dni razvijali svoje rešitve za vpeljevanje novih tehnologij v sodobno bančništvo. 
 
77 udeležencev z vseh koncev Slovenije
Motivirani programerji, oblikovalci, poslovno podkovani posamezniki in startup ekipe, ki so želeli inovirati na področju bančništva ter sodelovati z Novo KBM, so ob podpori mentorjev dva dni razvijali svoje rešitve, ki vpeljujejo nove tehnologije v tradicionalno konzervativno bančniško panogo. Rezultat je bilo 11 idej, ki so jih ekipe v soboto popoldne predstavile šestčlanski strokovni komisiji, ki so jo sestavljali: Josef Gröblacher, član uprave Nove KBM, Aleš Živkovič, upravljalec inovacij IT sredstev Nove KBM, Marko Šmid, direktor poslovnega razvoja SRC, Letita Seglah, neodvisna svetovalka za področje 'Fintech' in 'Regtech', Boštjan Tancer, svetovalec uprave Varnost Maribor, in Samo Lubej, direktor podjetja Finančni center. 
 
Žirijo prepričala rešitev za lažje upravljanje mesečnih naročnin
Prvo mesto je osvojila rešitev, ki jo je razvila ekipa v sestavi Mateje Verlič Brunčič, Martina Gjoshevskega, Adela Burekovića, Tomaža Ravljena in Dejana Koreza. Razvili so platformo za lažje upravljanje stroškov in naročnin. Kot naročnino lahko obravnavamo tako mesečno plačilo za ogled video pretočnih vsebin kot tudi položnico za elektriko. Platforma rešuje tudi segment B2B, saj ob odkritju neekonomične porabe sredstev sistem priporoča ugodnejše rešitve lokalnih partnerjev. Vodja ekipe Mateja Verlič Brunčič je ob zmagi povedala, da je bila celotna izkušnja sodelovanja na hackathonu odlična, člani so se hitro zedinili glede problema, ki ga bodo reševali, in se lotili 'hackanja', v veliko pomoč pa so bili tudi mentorji, ki so pomagali oba dneva dogodka.  
 
Člani zmagovalne ekipe z rešitvijo 'Subscription Guard': Mateja Verlič Brunčič, Martin Gjoshevski, Adel Bureković, Tomaž Ravljen in Dejan Korez ter član uprave Nove KBM Josef Gröblacher.
 
Drugo mesto rešitvi za nov način plačevanja, tretje pa decentralizacijo posojil
Drugo mesto je zasedla ekipa LabLizards, v sestavi Žana Škamljiča, Jana Pomerja in Andreja Rokavca, ki so razvili rešitev Pay'N'Go – zamenjava plačilne kartice s telefonom. Zamislili so si mobilno aplikacijo s hardversko komponento, ki omogoča plačevanje in dvigovanje gotovine na bankomatu v kombinaciji z mobilnim telefonom. Že tekom petkovega in sobotnega 'hackanja' je fantom uspelo razviti tudi delujoč prototip. Tretje mesto je zasedla ekipa Valus, ki so jo sestavljali Nik Klemenc, Rok Kapušin, Uroš Hrastar in Jani Vučko, ki so komisiji predstavili platformo, podprto z 'blockchain' tehnologijo, ki omogoča zapisovanje pametnih pogodb in povezuje ponudnike posojil z odjemalci, banka pa posreduje kot regulator in zagotavlja izplačilo. Vsi člani drugo in tretje uvrščene ekipe so prejeli hardversko denarnico za kripto valute Ledger Nano S. 
 
Kreativno vpeljevanje sodobnih tehnologij v naša življenja
Udeleženci so v svojih rešitvah s pridom uporabljali nove tehnologije, od ekipe Smart Banking, ki je razvila aplikacijo za telefon, ki omogoča brezstično plačevanje prek NFC tehnologije, v enem uporabniškem računu pa lahko komitent združeno upravlja in plačuje z bančnimi računi različnih bank, do ekipe Xsinus, ki je razvila dodatek za obstoječo aplikacijo spletne banke prek katerega uporabniki lahko kupujejo kripto valute. Zanimanje je požela tudi rešitev Reveelution ekipe startupa Reveel, ki je zasnovala mobilno aplikacijo, ki bi rešila problematiko plačevanja s kripto cekini v vsakdanjem življenju. Ekipa Agitron se je podala v 'UX' z razvojem uporabniške izkušnje spletne banke prilagojene demografski skupini, tokrat so jo predstavili na primeru 'freelancerja'. Podobno so se specifični skupini prilagodili tudi v ekipi Red Kiwi, le da so oni imeli v mislih starejše in tehnologije manj vajene uporabnike. Ekipe so se lotevale tudi 'blockchain' tehnologije, poleg tretje uvrščenih še ekipa IAZM, ki je razvila mobilno / spletno aplikacijo za sklepanje pogodb. Ekipa CRMT je komisiji predstavila P2P platformo, ki omogoča izmenjavo posojil. Kolegi zmagovalne ekipe, ki so tvorili drugo prijavljeno skupino iz podjetja EqualEyes, pa so razvijali mobilno aplikacijo za skupinsko varčevanje in plačevanje prek varčevalnega računa ali predplačniške kartice Nove KBM. 
 
Sodelovanje za dodatno dinamiko gospodarskega razvoja regije
Fintech Hackathon 2017 je bil organiziran v okviru programa Start:up Maribor in je eden izmed načinov kako spodbuditi sodelovanje med velikimi podjetji, podjetnimi talenti ter startupi, s čimer želi podjetniški inkubator Univerze v Mariboru vnesti dodatno dinamiko v gospodarski razvoj mesta in regije. Te misli je potrdil tudi član uprave Nove KBM, Josef Gröblacher, ki je povedal da so bili sodelavci, ki so sodelovali na dogodku in pa tudi on sam, izjemno pozitivno presenečeni nad idejami in rešitvami, ki so jih udeleženci pripravili v tako kratkem času. Povedal je tudi, da je banka vedno naklonjena prisluhniti predlogom inovativnih posameznikov, saj se tudi v majhnih idejah in premikih lahko skriva velika dodana vrednost, tako za banko kot tudi za njene komitente. 
  

 
Kontakt:
Jure Verhovnik
Organizacijski vodja Fintech Hackathona
Tel.: 041 316 331
E-mail: jure.verhovnik@irp.si
 
 
 
Avtor: Anja Kodra, 2. 12. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!