NOVICA


Vikend inoviranja za svež veter v zavarovalništvu!

Pretekli vikend, od petka, 17. do nedelje, 19. novembra 2017, je na Tovarni podjemov v Mariboru potekal Insurtech inovacijski vikend Zavarovalnice Sava. Izmed več kot 90 prijavljenih udeležencev je 64 izbrancev cel vikend oblikovalo svojo inovacijo in pripravljalo zmagovalni pitch. Pri piljenju ideje in predstavitve, ki bi prepričala pet člansko strokovno komisijo, da bo prav njihova rešitev pretresla zavarovalniško industrijo, jim je pomagalo 24 izkušenih mentorjev. Lovoriko najboljšega in čisto svoj BITCOIN, je osvojila rešitev “Simple Luxuries”, ki turistom omogoča enostavno sklepanje zavarovanj med potovanjem v tujini.
 
Zavarovalniški inovatorji z vseh koncev Slovenije
12 skupin motiviranih in z znanjem podkovanih razvijalcev, poslovnežev, oblikovalcev, zavarovalniških agentov, sodelavcev Zavarovalnice Sava in predstavnikov start-up ekip je ob podpori izkušenih mentorjev tri dni gulilo tipkovnice, table in lastne glave ter razvijalo nove prebojne ideje in rešitve na ključne izzive v zavarovalniški panogi. Rezultat je prav toliko, torej 12 idej, ki so jih v nedeljo popoldne predstavili strokovni komisiji v sestavi: Marka Jazbeca, predsednika uprave Save Re, mag. Primoža Močivnika, člana uprave Zavarovalnice Sava, prof. dr. Maje Ruzzier, redne profesorice Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Matije Rijavca, soustanovitelja startupa Flaviar in mag. Simona Štrancarja, direktorja občinske uprave Mestne občine Maribor.
 
12 ekip je po dvodnevnem snovanju najboljših inovacij za zavarovalniško industrijo svojo rešitev predstavilo pet-članski strokovni komisiji. 
 

Od ideje do zmagovalnega ‘pitcha’ v 48 urah!
64 neutrudnih in neustrašnih inovatorjev je tako pretekli vikend preživelo v družbi 24 mentorjev, ki so jim pomagali pri oblikovanju najboljše možne različice rešitve. Prijavljene ekipe in posamezniki so se dodobra poglobili v specifične izzive s katerimi se srečujejo zavarovalnice in pripravili pisan nabor programskih, tehnoloških in storitvenih rešitev. Med idejami je bilo zaznati željo po bolj enostavnih in uporabniku prijaznih postopkih sklepanja zavarovanj, hitrejšega reševanja škodnih primerov, tudi ob pomoči strojnega vida in NFC-ja, ter bolj pregleden način sklepanja polic in dostopa do podatkov o zavarovanju.
 
Udeležencem je pri oblikovanju rešitev pomagalo 24 mentorjev, za prevetritev možganov pa so organizatorji poskrbeli tudi za nekaj miselnih izzivov.
 

Zmagovalec ‘inoviral’ turistično zavarovanje …
Komisijo je na koncu prepričala štiričlanska ekipa, ki je razvila rešitev “Simple Luxuries”, ki turistom omogoča enostavno sklepanje zavarovanj v tujini. Člani ekipe, Marija Lanč, Tina Runko, Syed Bashar in Maja Bashar so si z zmago prislužili en BITCOIN, hardwaresko denarnico za kripto valute ‘Ledger Nano S’ ter eno vstopnico za povratno tekmo Lige prvakov Maribor – Sevilla. Vodja ekipe Syed Bashar je ob zmagi povedal, da je nad zmago presenečen, saj je bila konkurenca zelo močna. Celoten inovacijski vikend je opisal kot izjemno dragoceno izkušnjo, s katero so temeljito prevetrili in izpilili idejo ter jo premaknili v smeri konkretizacije, ob tem pa navezali neprecenljive stike s predstavniki velike zavarovalnice.
 
Zmago je slavila rešitev “Simple Luxuries”, ekipo pa so sestavljali Marija Lanč, Tina Runko, Syed Bashar in Maja Bashar. Ob zmagi jim je čestital tudi predsednik uprave Zavarovalnice Sava, mag. David Kastelic.
 
 

… zasledovalca pa motorizem in sklepanje mobilnih zavarovanj!
Zmagovalcu za petami je na drugem mestu sledila rešitev motoristične črne skrinjice “Nikoli sam”, s katero motorist dobi aktivno in pasivno asistenco pri vožnji, zavarovalnica pa informacije o znanju in varnosti udeleženca v prometu. Na podlagi podatkov o vožnji motorista, lahko zavarovalnica nato prilagaja svojo ponudbo in ga za varno vožnjo tudi nagradi. Rešitev predstavlja dokaj domač teren za Roka, sicer soustanovitelja in direktorja start-upa Movalayse, ki razvija Smart Turn System, sistem za avtomatski izklop smernikov ob zavijanju na motorju.
 
Drugo mesto je osvojila rešitev “Nikoli sam”, ekipo so sestavljali Rok Upelj, Ivana Kolarič, Rok Tumpej, Davorin Mesarič in Grega Privšek.
 
Tretje mesto je osvojila rešitev “Leta Insurance”, ki samodejno obravnava škodo s pomočjo tehnologije osnovane na podlagi mobilne diagnostike.  Prek mobilne aplikacije bi tako enostavno sklenili polico in uveljavljali popravila poškodb mobilnih telefonov. Člani obeh ekip so prejeli denarnico za kripto valute ‘Ledger Nano S’ ter eno vstopnico na ekipo za nogometno tekmo Maribor – Sevillia.
 
Tretje mesto je osvojila rešitev “Leta insurance”, ekipo so sestavljali Janže Račečič, Tilen Držan, Irenej Marc in Jure Lebarič.
 

Sodelovanje za dodatno dinamiko gospodarskega razvoja regije
Inovacijski vikend, ki je bil organiziran v okviru programa Start:up Maribor je eden izmed načinov za spodbujanje sodelovanja med velikimi podjetji in ekosistemom podjetniških talentov, s čimer želi podjetniški inkubator Univerze v Mariboru vnesti dodatno dinamiko v gospodarski razvoj mesta in regije. Simon Štrancar, direktor uprave Mestne občine Maribor, podpornika programa Start:up Maribor, je ob zaključku ocenjevanja povedal: »Kot redni član strokovnih komisij na tovrstnih dogodkih programa Start:up Maribor opažam ponoven pozitiven preskok v kakovosti predstavljenih rešitev, kar gre po mojem mnenju pripisati dolgoletnim izkušnjam organizatorjev in še posebej vključevanju uveljavljenih mariborskih podjetij v sodelovanje s startup skupnostjo«.
 
»Inovacijski vikend je bil odlična izkušnja za vse sodelujoče, prinesel je nove ideje in veliko dobre energije za novosti na področju zavarovalništva. V Zavarovalnici Sava se bomo potrudili, da se bodo nekatere od idej lahko razvile in zaživele tudi v praksi. Za slednje je sodelovanje z zagonskimi podjetji in mladimi talenti ključno.« je vtise vikenda povzel Robert Sraka (na sredini), vodja inovacijske ekipe Zavarovalnice Sava - osrednjega partnerja vikenda.
 

24 mentorjev prispevalo znanje in izkušnje za piljenje idej
Inovacijski vikend je uspešno združeval nove ideje in miselne preskoke mladih inovatorjev z izkušnjami in znanjem mentorjev, ki so prispevali svoj čas za pomoč pri grajenju idej. Mentorski klobuk so si tako nadeli člani podpornega podjetniškega okolja in uspešni podjetniki, med katerimi so bili tudi Matevž Petek, Poviolabs.com, Andraž Logar, 3fs, Luka Topolovec in Mateja Verlič Brunčič, EqualEyes Solutions Ltd., Tadej Gregorčič, Motiviti, Jasmina Golob, IBM Slovenia in drugi.

Kaj so povedali o inovacijskem vikendu in sodelujočih ekipah pa si lahko ogledate na spodnjih povezavah: 
 
  

 

 

Avtor fotografij: Jure Bauman 

Avtor: Anja Kodra, 23. 11. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!