NOVICA


V jesen z novo energijo in prebojnimi idejami za prihodnost Maribora!

Na pred-martinov večer, 10. novembra 2017, se je v vinski kleti Vinag v Mariboru zbrala idej polna in dinamična štajerska startup skupnost. Kick-off dogodek ni le napovedoval pestrega jesenskega programa, temveč tudi slavlil uspešno leto, tekom katerega je bilo v okviru programa Start:up Maribor izvedenih kar 85 izobraževalnih dogodkov z več kot 1.600 udeleženci. Tekom programa je bilo podprtih več kot 30 podjetij, ki so prejela več kot 300 ur svetovanja vrhunskih podjetniških strokovnjakov iz vseh za startupe bistvenih področij. Za globalno povezanost pa je poskrbela še konferenca PODIM, letos z 800 udeleženci iz 33 držav, na kateri se je mrežilo kar 133 startupov. 
 
Zdrava podjetniška kultura za preboj velikih idej
S to zavidljivo statistiko smo začeli veliki Kick-off dogodek v podjetniško jesen, s katerim je ekipa Start:up Maribora napovedala nadaljevanje uspešnega programa podjetniške podpore startupom. Ključni besedi sta bili mreženje in povezovanje, kar je izkoristilo več kot 300 udeležencev, od tega 170 startupov, 50 predstavnikov velikih podjetij, 20 mentorjev in pa domači in tuji investitorji ter podporniki programa Start:up Maribor iz Mestne občine Maribor, Slovenskega podjetniškega sklada, GZS Maribor, Razvojne agencije Maribor in drugih deležnikov.
 
 
 
Zbrane je najprej pozdravil župan mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec, ki je povedal, da navedene številke niso pomembne le za mesto in regijo, temveč celotno državo. V zadnjih dveh letih, kolikor občina aktivno podpira program, so mariborski startupi ustvarili kar 70 delovnih mest. Župan je izpostavil, da se mu zdi pomembno, da program Start:up Maribor ustvarja dobro in uspešno podjetniško kulturo, ki je osnova vsakega resnega gospodarstva. 
 
 
“Startupi predstavljajo eno izmed odličnih razvojnih priložnosti za Maribor in regijo, saj skupaj premoremo vse ključne elemente za uspeh – talente, tehnologijo, močna uveljavljena podjetja in razvito podporno okolje.” Župan mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec
 
Povezovanje velikih ‘tankerjev’ z agilnimi startupi
Dogodek je bil namenjen tudi predstavitvi načrtov programa Start:up Maribor do konca letošnjega leta. Na odru so se tako predstavile tri dvojice sogovornikov. Barve startupov so zastopali Luka Topolovec, EqualEyes, Tomaž Lovrenčič, DDI in Tadej Gregorčič, Motiviti. Da velika podjetja vseeno niso pregovorne misije nemogoče so povedali predstavniki velikih podjetij, ki so jih zastopali Aleš Živkovič, Nova KBM, Monika Zajc, Pošta Slovenije in Robert Sraka, Zavarovalnica Sava. Strinjali so se, da velika podjetja ne morejo računati na nadaljnji razvoj, če ne razmišljajo agilno in so pripravljena v svoje procese in storitve vključiti tudi nove inovativne ideje. Zato ni naključje, da sta glavni korporacijski partnerici programa Start:up Maribor prav Zavarovalnica Sava in Nova KBM, aktivna podpornica mariborske start-up skupnosti pa je tudi Pošta Slovenije.
 
Od leve proti desni: Luka Topolovec, EqualEyes, Tadej Gregorčič, Motiviti in Tomaž Lovrenčič, DDI. 
 
Od leve proti desni: Aleš Živkovič, Nova KBM, Monika Zajc, Pošta Slovenije in Robert Sraka, Zavarovalnica Sava. 
 
Inoviranje v bančništvu - od hackathona do sklenjenega posla
Prva sogovornika, Luka in Aleš, sta delila svojo izkušnjo plodnega sodelovanja startupov in velikih podjetij. Luka je predstavnike podjetja spoznal na hackathonu, kjer je dobil priložnost, da se dokaže s svojo idejo, na podlagi katere so začeli uspešno sodelovanje. V vsakem poslu obe strani iščeta dodano vrednost in ko jo najdeta se na tem lahko gradi dolgo in plodno sodelovanje. Lukov startup je do zdaj uspešno prodal za več kot milijon in pol evrov storitev, kar mu je, kot je povedal sam, uspelo tudi ob podpori mariborskega startup okolja. Aleš je na drugi strani poudaril, da je njihova glavna vrednota varnost, kar upoštevajo na vseh korakih njihovega poslovnega razvoja in širjenja tehnoloških storitev za komitente. Vedno imajo odprta ušesa za predloge in razvojne rešitve startupov, res pa je, da so pri odločanju zelo preudarni in natančni, da bo storitev najboljša možna ter varna za uporabnika. 
 
Priložnost, da se s svojo inovacijo na področju bančništva izkažete tudi sami bo na voljo že 1. in 2. decembra 2017, ko se bo na Tovarni Podjemov odvijal Fintech Hackaton. Prijave so odprte le še do srede, 22. novembra 2017. Več na povezavi (startupmaribor.si/fintech2017). 

 
Inoviranje v zavarovalništvu - z agilnimi rešitvami do boljših storitev za stranke
Tadej iz podjetja Motiviti je uvodoma ponovil Lukovo opažanje, da se sodelovanje z velikimi podjetji lahko izkaže za izziv. Na srečo so v Robertu Sraki, vodji inovacijske ekipe Zavarovalnice Sava našli odličnega sogovornika, saj tako on kot podjetje razumeta, da je prihodnost v agilnem razvoju in inoviranju. V iskanju talentov se Zavarovalnica Sava aktivno povezujejo z ekosistemom, saj tudi velike družbe prihajajo na vlak agilnega delovanja, kar je ključno za inoviranje. Prav ta vikend, od 17. do 19. novembra 2017, je na Tovarni podjemov v Mariboru potekal Insurtech Hackathon, na katerem so predstavniki Zavarovalnice Sava spremljal rešitve in ideje prijavljenih ekip, ter izbral najboljše. Nad odzivom so navdušeni, saj želijo z vikendom zastaviti smer inovacijskih projektov, ki se bodo razvili v nove produkte za stranke. Kot je izpostavil Tadej, so tovrstni dogodki idealna priložnost za že obstoječa podjetja, da prijavijo svoje projekte in ideje, dobijo povratne informacije in nasvete ter širijo svojo poslovno mrežo.    
 

 
Inoviranje poštnih storitev - mobilnost, transport in 3D tisk 
Tretjo dvojico, ki se je predstavila na odru sta sestavljala Tomaž iz startupa DDI in Monika iz inovacijske ekipe Pošte Slovenije. Kot je v šali povedal Tomaž, trenutno veliko časa preživi v kadi, saj z ekipo že leto in pol razvijajo pametno igračo Dodo Egg. Izdelek namreč otroka v kadi zabava s svetlobnimi in zvočnimi efekti, staršu pa meri temperaturo kopalne vode. Ekipa je morala veliko pozornosti nameniti kvalitetnemu prototipiranju, kjer se je rodilo sodelovanje s Pošto Slovenije. Njihova hčerinska družba je namreč zagnala največji obrat 3D tiska v regiji, sodelujejo že z 25 industrijami v 12 državah in imajo že več kot 1000 strank. S startupi sodelujejo predvsem pri hitrem prototipiranju in maloserijskih proizvodnjah, zanimajo pa jih tudi inoviativne poslovne ideje in modeli, produkti in storitve iz področja mobilnosti, transporta od prvega do zadnjega kilometra in 3D tiska. 


 
Inoviranje v glasbi - harmonija ribežna, žlic in steklenic
Da je prostor inoviranja lahko tudi vadbeni ‘plac’ glasbene skupine pa je s publiko delil zadnji par sogovornikov, člana glasbene skupine Dan D, Tomislav Jovanović - Tokac in Nikola Sekulovič. Z leti sodelovanja se je Tokačeva ustvarjalnost mešala z Nikolovo racionalnostjo in podjetniško usmerjenostjo, končni rezultat pa je izjemno kreativno prototipiranje in glasbeno ustvarjanje na najbolj nenavadne načine. Od mini koncertov v podhodih železniške postaje, akustičnega nastopa in uporabe vsakodnevnih predmetov za glasbila, do vpeljevanja elektronskih elementov. Svoj vadbeni prostor so se odločili spremeniti v sociološki in glasbeni eksperiment, kjer se družijo z oboževalci, jim predstavljajo svoje nove ideje in iz prve roke zbirajo povratne informacije. Na dogodku so udeležence v večer popeljali z akustičnim repertoarjem albuma “Tiho”.


 
 
Avtor fotografij: Mitja Florjanc

Avtor: Anja Kodra, 21. 11. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!