NOVICA


Evropska komisarka Violeta Bulc obiskala Tovarno podjemov

 
Področje prometa je eno najpomembnejših v EU, omogoča krepitev konkurenčnosti in potencialov za gospodarsko rast ter nova delovna mesta, česar se zavedajo tudi mladi podjetniki, ki tukaj iščejo svojo priložnost za prodor na globalna tržiča.
 

V ospredju so bili podjetniki

Podjetnik in inovator Peter Korun iz podjetja A.s.K., je  predstavil Opozorilni detektor mrtvega kota v križišču in deluje na osnovi mikrovalovnih senzorjev, ki zaznavajo več hkrati premikajočih se objektov v križišču. Ta so običajno zelo nepregledna, zato s tem sistemom izboljšamo varnost in tudi pretočnost vozil (http://www.ask.si/).

Dr. Dušan Heric iz podjetja Poligram, ki se ukvarja z razvojem in trženjem inovativnih telematičnih storitev, je predstavil sistem za sledenje Trak8 in mobilno aplikacija Kmetijske evidence. Ključno konkurenčno prednost dosega sistem Trak8 z visoko stabilnostjo delovanja, vrhunskim servisom in visoko ločljivostjo pošiljanja parametrov, ki jih je mogoče zajemati na terenu (www.poligram.si).

V sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo, se je komisarki predstavil tudi Zavod Zadihaj. Predstavili so njihovo vizijo snovanje in uresničevanje novih idejnih rešitev, ki omogočajo ljudem kvalitetnejše življenje, s poudarkom na zdravem življenjskem slogu. V Mariboru so zagnali pilotni projekt Car-sharing, v okviru katerega si lahko potniki, ki v Maribor pridejo z vlakom, izposodijo različna električna vozila (www.facebook.com/zavodzadihaj).


Evropska komisarka se je seznanila tudi z velikim regijskim projektom IOT – inovativne odprte tehnologije, ki ga je predstavila njena vodja prof. dr. Karin Stana Klajnšek, prorektorica Univerze v Mariboru. V projektu IOT so se po letu in pol prizadevanj združili ključni deležniki za razvojni preboj regije, ki sledijo enotnemu programu in ciljem: povečanja števila visokotehnoloških podjetij in povečanja konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij v regiji, na osnovi razvoja in trženja novih inovativnih produktov, procesov, poslovnih modelov itd. ter posledično ustvarjanja novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in s tem zajezitev bega možganov ter dolgoročen razvoj regije.

Mag. Božidar Pučnik, direktor Mariborske razvojne agencije je predstavil vpetost MRA v revitalizacijo Maribora, regije in program IOT.

Ob koncu obiska je mag. Matej Rus, predavatelj na EPF, direktor Tovarne podjemov in strokovni vodja Iniciative Start:up Slovenija ter programa Start:up Maribor predstavil kaj so in kaj še bodo v regiji naredili za še večjo aktivacijo talentov in okrepitev startup skupnosti.»V Tovarni podjemov se zahvaljujemo evropski komisarki in preostalim članom delegacije za obisk ter izražene pozitivne misli ob srečanju! Prepričani smo namreč, da si inovativno start-up podjetništvo zasluži več pozornosti in polno podporo države ter da predstavlja enega izmed temeljev globalne konkurenčnosti Podravske regije, države ter podjetniškega preboja, ki ga nujno potrebujemo« je svoje vtise po obisku strnil direktor Tovarne podjemov, mag. Matej Rus. 
Avtor: Nataša Rus, 4. 02. 2015
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!