NOVICA


Na Podjetniškem vikendu v Mariboru slavila ekipa LuxS

 
Od petka, 17. oktobra do sobote, 18. oktobra, je v Mariboru v okviru Tovarne podjemov potekal podjetniški vikend, kjer so udeleženci aktivno razvijali svoje ideje in jih v samo dveh dneh pripeljali do delujočih prototipov. Udeležba je bila visoka, prijav je bilo več kot 60, obiskovalci pa so bili zelo raznoliki - tako tehniki in naravoslovneži, kot tudi družboslovneži.

Zanimivo dvodnevno dogajanje

Prvi dan je podjetniški vikend minil v znamenju aktivne in zanimive predstavitve idej in formiranja ekip, ki so ideje tekom vikenda razvile. Dopoldan so lahko obiskovalci prisluhnili motivacijskemu predavanju že uspešnega podjetnika, Petra Kavčiča iz Comtec d.o.o. ter spoznali Lean Business Model Canvas, ki jim je pomagal pri sestavljanju poslovnega modela.

V soboto so udeleženci svoj dan začeli že zgodaj zjutraj, saj so nadaljevali z razvojem prve verzije poslovnega modela in začeli z delom na prvem prototipu. Podjetniškim ekipam so s svojimi nasveti pomagali tudi podjetniški mentorji, ki so še dodatno popestrili pestro sobotno dogajanje. Aktivnemu delu je sledila predstavitev podjetniških idej, ki je služila predvsem kot pokazatelj napredka, ki so ga ekipe v dveh dneh dela na podjetniški ideji dosegle.

Zmagovalna ekipa LuxS. Več fotografij v Facebook galeriji.

Vse predstavljene ideje so po dveh dneh aktivnega in napornega dela dosegle očiten napredek, ekipe so same sebe brez dvoma presegle. Določitev zmagovalcev je bila težka naloga, a je po dolgem tuhtanju slavila ekipa LuxS, ki so razvili idejo elektronskega dodatka, s katerim klasične žarnice nadgradimo v pametne” žarnice in jih nato upravljamo na daljavo. Drugo mesto sta zasedli ekipi Epilepsy Assistant, aplikacija za pomoč epileptikom ter Source, naprava, ki rešuje probleme mobilnih naprav, kot so prehitro praznjenje baterije in premajhen pomnilnik.

Dvanajst zanimivih podjetniških ekip

Vseh 12 ekip se je predstavilo z odličnimi idejami, za katere so tekom delovnega vikenda razvili izhodiščne poslovne modele, ki služijo kot odličen temelj za naprej. Na vikendu so svojo se razvijale ideje:  
 • Epilepsy Assistant, aplikacija za pomoč epileptikom, ki zagotavlja pomoč v primeru epileptičnega napada.
 • Bondy, mobilna aplikacija za beleženje družinskih spominov in družinske zgodovine ter spodbujanje medgeneracijskega druženja.
 • Mykon, zložljivo leseno kolo, ki rešuje težave kraje koles na javnih mestih, po drugi strani pa nagovarja ljubitelje naravnih materialov in estetskih oblik.
 • Source, naprava, ki rešuje slabo voljo uporabnikov zaradi prehitrega praznenja baterije, premajhnega pomnilnika in drugih pomanjkljivosti svojih mobilnih naprav.
 • Lekomat, samopostrežni avtomat za zdravila brez recepta.
 • LuxS, elektronski dodatek, s katerim nadgradimo klasične žarnice v ”pametne” žarnice, ki jih nato upravljamo na daljavo preko mobilnega telefona ali spletnega vmesnika.
 • I’Maribor, inovativna marketinška rešitev, ki pod krovno blagovno znamko s pomočjo spletne platforme povezuje, združuje, usmerja in razvija lokalne turistične destinacije.
 • EasyZIP, naprava, ki uporabnikom mobilnih telefonov in glasbenih predvajalnikov reši problem nenehnega vozlanja in zapletanja kablov slušalk. 
 • Rehab, pripomoček za rehabilitacijo, s katerim bo okrevanje bolnikov po možganskih poškodbah bolj učinkovito, stimulativno, personalizirano in postavljeno v domače okolje bolnika.
 • Coinhab, je spletna platforma za  sogradnjo, ki s svojim inovativnim poslovnim modelom poceni gradnjo in jo približa finančnim sposobnostim posameznika ali družine.
 • be.live, paket storitev, ki posamezniku pomaga hitreje in učinkoviteje doseči zastavljene cilje na področju telesne teže, zdrave prehrane in zdravega načina življenja.
 • chipco, je mobilna akcijska igra, ki v sistem igranja uvaja inovativnega, učečega se nasprotnika. 
 
 

Podjetniški program se nadaljuje

Udeleženci so bili nad dvodnevnim napredkom in koristnimi predavanji navdušeni, podjetniški vikend pa je s tem postal odlično izhodišče za nadaljni razvoj ideje v okviru jesenskega podjetniškega programa Start:up Maribor GEEKHATHON 2014.

Mladi mariborski podjetniki in tisti, ki bi to še radi postali, se skupaj s Tovarno podjemov že pripravljajo na naslednjo delavnico Start:up Geek House School, ki bo potekala 28. oktobra na Tovarni podjemov. Podjetniška jesen je sedaj že v polnem teku.

Jesenski podjetniški program organizira Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru skupaj s partnerji mariborskega podjetniškega ekosistema. Program sofinancira Mestna občina Maribor.


 PROGRAM START:UP MARIBOR GEEKHATHON 2014
 
Avtor: Urban Lapajne, 20. 10. 2014
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!