NOVICA


Bogatejši za sodelovanje z Zavarovalnico Sava in nove IoT priložnosti!

 
Zadnji Startup Müsli pred poletjem, ki je z naslovom IoT - prihodnost povezanega sveta potekal v torek, 27. junija, v KID KIBLA, smo sklenili v prav posebnem vzdušju. Med drugim je namreč na njem Zavarovalnica Sava napovedala začetek aktivnega sodelovanja s skupnostjo Start:up Maribor in podjetniškim inkubatorjem univerze v Mariboru Tovarno podjemov. V procesu razvoja novih produktov in distribucijskih kanalov je druga največja zavarovalnica v regiji prepoznala pomen aktivnega sodelovanja s start-upi ter akademsko skupnostjo v lokalnem okolju in širše, s katerimi želi soustvarjati digitalno, na dejanske potrebe in izzive uporabnikov osredotočeno prihodnost. Če torej imate idejo ali razvijate rešitev, ki utegne zanimati Zavarovalnico Sava, nam pišite na info@startupmaribor.si, v nadaljevanju prispevka pa najdete informacije, na katera področja,  tehnologije in izzive se trenutno osredotočajo.
 
Prva večja priložnost za sodelovanje – zavarovalniški hackathon
Kot prvo večjo priložnost za sodelovanje je Robert Sraka, direktor Službe zavarovanj nove generacije Zavarovalnice Sava, napovedal jesenski zavarovalniški ‘hackathon’. Ta bo pravi izziv za vse navdušence na področju IoT oz. interneta stvari, big data, prediktivnih modelov in analitike, umetne inteligence, telemetrije, strojnega učenja in drugih tehnologij, ki že danes spreminjajo svet, vključno s potrebami in pričakovanji uporabnikov do zavarovalniških storitev.
 

 
Pričakovanja uporabnikov pametnih in povezanih naprav
Za kaj pravzaprav gre? Če ste voznik, ki upošteva omejitve hitrosti in prometne predpise, če redno telovadite in skrbite za svoje zdravje, imate dom, ki je opremljen s senzorji in napravami, ki vas prek pametnega telefona opozarjajo na morebitne škodne primere, potem vam je verjetno blizu ideja, da vam bo zavarovalnica na osnovi podatkov, ki jih zbirajo, obdelujejo in posredujejo pametne naprave, ponudila ugodnejša  zavarovanja.
 


Postanite partner Zavarovalnice Sava pri hitrem in učinkovitem inoviranju
”Konzervativnost zavarovalniške industrije, ki je trajala več desetletij, danes torej na glavo postavlja digitalna transformacija. Vse večja je potreba po hitrem in učinkovitem inoviranju ter avtomatizaciji procesov.Izzivi, ki so pred nami, so torej pametni domovi, pametne tovarne in pametne infrastrukture, geolokacijski podatki in novi distribucijski kanali, ki jih narekujeta mobilnost in ‘insurance-as-a-service’ trend. Pri tem stavimo na inovacije storitev, poslovnih modelov in procesov. Odprti smo za sodelovanje z mladimi, inovativnimi posamezniki, ekipami in podjetji, s katerimi bomo lahko soustvarjali prihodnost in izkoristili nove poslovne priložnosti, ki jih prinaša digitalizacija in so tukaj za vse nas,” je svoj nastop sklenil Robert Sraka iz Zavarovalnice Sava.
 

 
Štirje odlični IoT govorci
Internet stvari torej ni več stvar oddaljene prihodnosti, temveč naša sedanjost. Zato so nam na tokratnem Startup Müsliju celovit vpogled v IoT in priložnosti povezanega sveta poleg Roberta Srake iz Zavarovalnice Save predstavili še trije odlični govorci – Chuck Goldman iz Sky Ventures Group, Uroš Mesarič Kunst iz Comtrade Digital Services in Dušan Heric iz podjetja Poligram. Vsak od njih na svojem področju postavlja standarde za digitalizacijo poslovanja in produktov, hkrati pa so dober zgled, kako IoT spremeniti v nove poslovne priložnosti in poslovne modele, s katerimi lahko še bolj učinkovito zadovoljujemo potrebe uporabnikov.
 
Chuck Goldman med svojo prezentacijo o prihodnosti povezanega sveta
 
Vse bo povezano!
Chuck Goldman, investitor in izvršni direktor za IoT pri Sky Ventures Group iz Bostona, nekdanji Applov ‘executive’ ter član ekipe, ki je lansirala iPhone, idejni oče ‘prosumer’ tehnologij in strateški IoT svetovalec za priznane blagovne znamke, je svojo predstavitev gradil na dejstvu, da bo kmalu vse povezano – povezano z internetom in povezano med sabo. Od obleke, ki jo nosimo, do kolesa in avta, ki ga vozimo, našega doma in naprav v njem, mest in mestne infrastrukture, industijskih obratov in opreme, do kmetijskih površin in mehanizacije, vključno s povezanimi kravami in poljščinami.
 

 
Kaj vse se bo drastično spremenilo?
Po Chuckovih besedah bodo povezani pametni predmeti in objekti drastično spremenili način, kako razumemo in uporabljamo informacije, se povezujemo med sabo, varujemo in smo varovani, uživamo v zdravem in vitalnem načinu življenja, potujemo po vsem svetu brez napora ter kako se igramo, učimo in ustvarjamo. Vse to prinaša tudi obilico novih poslovnih priložnosti, tako za start-upe kot za korporacije, pri čemer slednjim svetuje pristop v štirih korakih – definirajte ključen izziv, ki ga želite rešiti z IoT in izgradite poslanstvo (zgodbo) okoli njega, jasno in natančno definirajte dejanske probleme in jih zožite na najbolj pomembne, jasno opredelite svojo vlogo in vlogo vseh partnerjev, s katerimi boste sodelovali v projektu ter se strukturirano lotite prenosa tehnologij iz akademske ali start-up sfere.
 

 
IoT oprema, komponente in aplikacije vse cenejše in dostopnejše
Nastop Uroša Mesariča Kunsta, vodstvenega tehnološkega inženirja v podjetju Comtrade Digital Services, ki je odgovoren za razvoj IoT storitev, je bil poslastica predvsem za tehnološke ‘geeke’, saj nam je ‘live IoT showcase’ predstavil z uprabo odprtokodne platforme iot.eclipse.org, storitve v oblaku Eclipse Kapua in programske opreme Eclipse Kura. Udeleženci Startup Müslija iz poslovnih vod pa smo uspeli razumeti, da so IoT produkti in storitve v polnem razmahu, med drugim tudi zato, ker oprema in komponente postajo vse cenejše in dostopnejše, prav tako tudi orodja oz. platforme in aplikacije za njihovo programiranje.
 

Telemetrija in pametni sledilci kot temelj za uspešno podjetje
Tudi Trak8, telematični sistem za sledenje vozil, upravljanje flote in terenskega dela, ki ga razvija in trži podjetje Poligram, trenutno pa ga uporablja več kot 600 podjetij, med drugim tudi Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Zavarovalnica Sava in drugi, je dober primer, kako je s pametnimi sledilci možno ustvariti donosen posel.
 
Kot je povedal dr. Dušan Heric, ustanovitelj in direktor Poligrama, managerje v korporacijah ni bilo tako zelo težko prepričati, da se odločijo za Trak8, ko so jim enkrat predstavili vse funkcionalnosti in prednosti oz. prihranke, ki jih ta produkt zagotavlja.
 
Pri sodelovanju s korporacijami štejeta zanesljivost in zaupnje
Mladim inovativnim podjetjem, ki svoje IoT rešitve razvijajo za velika, uveljavljena podjetja, Dušan svetuje, naj res natančno preverijo stanje na trgu, ugotovijo realne težave in zanje ponudijo rešitve, pri čemer ”moraš dati vedeti tudi to, da si zanesljiv, da lahko na dolgi rok pokrivaš vse njihove potrebe in da ti pri tem res lahko zaupajo. Hkrati pa se ne ujemite v past, da bi bili preveč odvisni od samo ene velike stranke, saj se vam zna zgoditi, da boste ugotovili, da produkt razvijate samo za njo,” je svoj nastop na torkovem Startup Müsliju sklenil Dušan Heric.
 

 
Dogajanje pred in po Startup Müsliju
Torek pa za mariborsko start-up skupnost ni bil dinamičen in razgiban le zaradi Startup Müslija. Že dopoldan smo za člane Tovarne podjemov organizirali srečanje in druženje ob kosilu s Chuckom Goldmanom, Juretom Verhovnikom in drugimi svetovalci Tovarne podjemov, z namenom pomoči pri povezovanju in vstopu na tuje trge. Popoldan smo s Chuckom obiskali Zavarovalnico Sava in Novo KBM, kjer smo se s predstavniki vodstva pogovarjali o pomenu in priložnostih sodelovanja med akademsko, start-up in korporativno sfero. Po zaključku Startup Müslija pa smo nadaljevali z neformalnim predpoletnim druženjem in sproščeno debato ob hladnem pivu in odlični pogostitvi.
 

 
Skupaj do zmagovalne win-win formule
Če za konec strnemo še naše načrte za prihodnost, nas veseli, da bomo v sodelovanju z zanesljivimi in zaupanja vrednimi korporativnimi partnerji, kot so Nova KBM, Pošta Slovenije, Večer in Zavarovalnica Sava ter ob nadaljnji podpori Mestne občine Maribor ter drugih ključnih partnerjev, lahko celotno Start:up Maribor skupnost dvignili na še višjo raven.
 

 
Za celovito sodelovanje se dogovarjamo tudi s podjetjem Comtrade Digital Services. Verjamemo, da v tesnem sodelovanju lahko ustvarimo zmagovalno win-win formulo, v katero velika uveljavljena podjetja prinašajo resurse, dostop do kupcev in trgov, industrijski know-how in uveljavljene blagovne znamke, start-upi pa ‘customer centric’ naravnanost, nekonvencionalno razmišljanje, drzne odločitve in njihovo hitro izvrševanje. 
Avtor: Urban Lapajne, 3. 07. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!