NOVICA


Z majhnimi koraki do zmagoslavja na vrhu podjetniške gore

 
Avtorja: Simon Sovič, Mag. Matej Rus
 
Z majhnimi koraki do zmagoslavja na vrhu podjetniške gore
 
Predstavljajte si podjetnika na letalu, ki se vrača s sejma v Dubaju. Gre za enega največjih sejmov na svetu, kjer je njegovo mlado podjetje predstavljalo svoje inovativne produkte v sodelovanju z uglednim mednarodnim podjetjem. Vzpostavljeno partnerstvo ima izjemen potencial za dolgoročno sodelovanje in uspeh. Ko svoj pogled usmeri skozi okno, kjer oblaki prekrivajo celotno pokrajino, le nekaj najvišjih vrhov pa ponosno gleda skozi neskončno odejo oblakov, se mu v glavo prikradejo spomini s poti razvoja njegovega podjetja. Novopečeni podjetnik, ki je na začetku z majhnimi koraki korakal proti svojemu lastnemu podjetju, si niti v najbolj drznih sanjah ni predstavljal, da ga bodo ravno ti majhni koraki pripeljali do tako pomembnega uspeha v Dubaju.
 
To se sliši kot zgodba tipičnega ustanovitelja startupa iz Silicijeve doline, ki se na krilih mogočnih investicij podaja na turnejo po svetu. Pa ne bo držalo. To je zgodba o Kristjanu Košiču, mlademu raziskovalcu z Univerze v Mariboru, njegovi ekipi in njihovem izjemnem startupu ADORA MED, mladem inovativnem podjetju, ki lahko revolucionarno spremeni izgled in funkcionalnost operacijskih dvoran.
 

Vse preveč je posameznikov, ki se jim ob misli na lasten vstop v svet podjetništva, v glavo prikradejo pomisleki, povezani s številnimi izzivi in tveganji, ki jih odvračajo od podjetniškega angažiranja. Ljudje velikokrat vidijo le cilj na vrhu gore, pri čemer si ne znajo predstavljati, kako goro premagati v enem samem koraku. Zato se jim zdi vstopna točka odločno previsoka in poskus vse preveč tvegan. Vendar je to daleč od realnosti.
 
Vsako popotovanje se začne z majhnimi koraki. Vse skupaj se praviloma začne s tem, da se ekipa dejansko le poigrava z idejo vstopa v podjetništvo, zbira informacije iz različnih virov, se povezuje s somišljeniki, ob kakšni pijači v lokalu premleva svojo idejo in jo morda celo skicira na servieto. Šele nato se vse skupaj zares začne, z obiski raznih podjetniških dogodkov, ki te navdihnejo za učenje novih stvari ter povezovanje z izkušenimi podjetniki. Ponavadi to popotovanje ni takšno, kot smo si ga na začetku zastavili, temveč te prisili, da vodiš svojo ekipo skozi različne pasti in skušaš izkoristiti dane priložnosti, ko se pojavijo.
 
Če pogledate objave v glavnih medijih boste brez težav našli veliko člankov in zgodb o največjih svetovnih podjetnikih ter njihovih podjetjih. Le redko pa podjetniki v teh zgodbah razkrivajo, kaj vse se jim je dogajalo na tej poti, ki so jo morali prehoditi, da so danes tukaj, kjer so. Če si predstavljamo uspeh kot vrh mogočne gore, lahko rečemo, da mediji prikazujejo le obrise te gore in pa podobe ter posnetke pogleda iz vrha le-te.
 
Mediji žal ne predstavijo zemljevidov ali smerokazov, kako priti na vrh. Zato največkrat širša javnost vidi podjetnike kot velike pustolovce, ki v življenju ne morejo brez velikega tveganja, da bi dosegali zmage.
 
Resnica je v bistvu popolnoma nasprotna. Podjetniki niso nič bolj podvrženi tveganju kot preostala populacija. Še več, podjetniki delajo na tem, da zmanjšajo tveganje na minimum in si s tem povečajo možnosti za uspeh. Podjetnik si enostavno želi, da je vse čimbolj varno in brez tveganja. Tveganje zmanjšajo tako, da velike korake razdelijo na več manjših in si tako olajšajo pot proti vrhu. Na tej poti se srečujejo s številnimi izzivi, skritimi pastmi, ki pa jih tako ali drugače premagujejo. Zaradi majhnih korakov so potencialni padci kot tudi seveda napredki zelo majhni, so pa zanesljiva pot do uspeha, saj je vsak potencialni padec hkrati tudi vir učenja.  Na ta način si podjetniki utirajo zanesljivo in ne pretirano tvegano pot do končnega cilja.
 
Na poti mladih podjetnikov proti vrhu je vedno dobrodošla vsakršna kakovostna pomoč. Tovrstne kakovostne oblike pomoči zagotavljajo različne podporne institucije, med katerimi je za študente, alumnije in  zaposlene na Univerzi v Mariboru daleč najpomembnejša Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru. S podporo, ki jo je v zadnjem desetletju ustvaril in jo v lokalnem okolju zagotavlja univerzitetni inkubator, ni bilo še nikoli lažje stopiti na podjetniško pot. To velja tudi za letošnje leto. Pomagati nameravamo vsaj osmim študentom, profesorjem, raziskovalcem ter alumnijim pri zagonu lastnega podjetja, ter spodbuditi in pospešiti razvoj vsaj 25 idej, in sicer v okviru programa Podjetna Univerza.
 
Prof dr. Niko Samec, prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost UM: »Univerza v Mariboru razpolaga z učinkovitim inovacijsko-podjetniškim podpornim ekosistemom, katerega poslanstvo je spodbujati in podpirati inovativne in podjetne študente, alumnije ter zaposlene na UM, ki želijo uresničiti podjetniške ideje ter jih prenesti v prakso.«
 
Mag. Jure Verhovnik, vodja Tovarne podjemov podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru: »Podjetništvo je način življenja, ki zahteva veliko angažiranja, časa in volje, a hkrati odpira številne možnosti za osebni razvoj in doseganje lastnih ciljev. V Tovarni podjemov že več kot 15 let pomagamo razvijati in graditi uspešne podjetniške zgodbe, in prav zadovoljstvo in uspehi startup podjetnikov nam dajejo glavni zagon in motivacijo slediti našemu poslanstvu – podpreti tiste, ki želite svoje ideje spremeniti v posel«
 
Kristjan Pukšič, Reveel: »Delujoča startup skupnost je za nas izjemno pomembna. S prejeto podporo smo naše podjetje razvili tako, da so investitorji v nas prepoznali ogromen potencial ter investirali več kot 2 mio dolarjev. Ob tem bi izpostavil še dostop do talentiranega kadra, ki je za nas ključnega pomena.«
 
 
 

Gre za program, ki je logično strukturiran in lahko zadosti vsem potrebam potencialnih podjetnikov v različnih fazah razvoja mladega podjetja. V začetni fazi promovira podjetništvo na fakultetah in laboratorijih Univerze v Mariboru, pomaga študentom začeti s svojo podjetniško potjo, hkrati pa nudi pomoč odličnim raziskovalcem in znanstvenikom, ki se pred tem še niso srečali s podjetništvom. V zadnji fazi ponuja neformalna popoldanska in večerna druženja, na katerih uspešni podjetniki delijo svoje zgodbe. Med tema dvema fazama pa program ponuja še:
  • presojo in razvoj idej, kjer se študenti, raziskovalci in zaposleni na Univerzi dobijo s  svetovalci iz Tovarne Podjemov, nato pa skupaj določijo strategije in cilje,
  • individualno svetovanje iz različnih strokovnih področij, s strani najbolj izkušenih strokovnjakov,
  • tematske delavnice s poudarkom na ključnih poslovnih področjih,
  • startup vikendi, ki vam omogočajo, da vaša ideja znatno napreduje v samo dveh dneh ter po možnosti v ekipo pritegne dodatne talente,
  • startup prostor, kjer lahko potencialni ustanovitelji delajo na svojih idejah*, in
  • udeležba na PODIMu (www.podim.org), ki je največja regionalna startup konferenca, ki se odvija v Mariboru, in se je udeleži več kot 50 investitorjev in 150 predstavnikov korporacij, ki si želijo vzpostaviti sodelovanje s startup ekipami. Tudi to leto bo Mestna občina Maribor omogočila brezplačno udeležbo na PODIMu za najbolj perspektivna mariborska startup podjetja.
 
*Več informacij o programu je na voljo na www.startupmaribor.si, kjer se prav tako lahko prijavite na naš e-mail seznam, da boste o vsem pravočasno obveščeni.
 
Kakorkoli že gledamo, prav tako ne smemo zanemariti nevarnosti, ki na vas prežijo na podjetniški poti. Priznamo, da podjetniška pot ni vedno zgodba o jadranju skozi mirno morje. Podjetništvo je zgodba o nenehnih preizkusih in izzivih v nemirnih vodah in od vas zahteva veliko mero vztrajnosti, vizije in poguma. Le vprašajte Kristjana. Ni kar na slepo odšel v Dubaj. Skupaj s soustanoviteljema Andražem Leitgebom in Zedinom Salkanovićem so na razvijanju svojega produkta in podjetja delali kar tri leta. To pomeni tri leta napornega dela in odrekanja, da so ustvarili nekaj novega, nekaj dobrega.
Na srečo pa obstajajo organizacije, kot je Tovarna Podjemov, katerih edini namen je, da vam pomagajo pri vzponu na podjetniško goro. Želimo si, da na Tovarno Podjemov gledate kot na vodiča, ki pelje študente, raziskovalce in zaposlene na univerzah skozi ogromno pasti proti vrhu. Dejstvo pa je, da vodič ne hodi namesto vas in vas ne popelje vse do vrha. Ta preostanek poti je rezeviran za vas in za vaš pogum, da uresničite vašo idejo. 
 
Avtor: Nataša Rus, 10. 04. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!