NOVICA


Več kot petdeset udeležencev je sodelovalo na uvodnem sestanku projekta DIGITRANS - Digitalna transformacija v podonavski regiji

MFG agencija za inovacije iz Stuttgarta je vodilni partner konzorcija 15 organizacij iz 7 držav podonavske regije, ki sodeluje pri projektu DIGITRANS. Cilj tega projekta je spodbuditi mala in srednja podjetja, da opredelijo in aplicirajo svoj lastni digitalni poslovni model. Na uvodnem sestanku, ki se je odvijal v sredo, 8. marca 2017, v Kulturhaus (Hiši kulture) v Stuttgartu, so sodelovali tudi predstavniki hrvaških partnerjev, Fakultete za organizacijo in informatiko Varaždin ter  Tehnološko inovacijskega centra Međimurja. V prihodnjih mesecih bodo partnerji razvili metodologijo za razvoj digitalnih poslovnih modelov, sistem za spletno učenje, ustrezna izobraževalna gradiva ter izvajali različne delavnice za podjetja in svetovalce. Prva uradna predstavitev projekta javnosti je potekala na istem mestu, in sicer v četrtek, 9. marca 2017.

Ali bi lahko na enostaven način prepoznali pravilen poslovni model in na osnovi njegove uporabe postali uspešni? Kaj "pravilen poslovni model" sploh pomeni? Katera poslovna strategija je najboljša? Obstaja več možnosti za razvoj inovativnih poslovnih modelov, kot so metoda dizajnerskega razmišljanja, Canvas poslovni model, strategija modrega ocena, itd. A katera od njih je najboljša? Se lahko katerakoli od teh metod uporablja ne glede na velikost podjetja ali sektor, v katerem podjetje deluje?

Projekt DIGITRANS bo odgovarjal na vsa navedena vprašanja. Partnerji bodo izvedli analizo najbolj priljubljenih pristopov, ob upoštevanju posebnosti podonavske regije, opredelili metodo, ki bo najbolj ustrezala potrebam podjetij in start-upov v sektorjih kreativne industrije, zdravstva, napredne proizvodnje, itd. 

Pomen digitalizacije na ravni gospodarstva

Na sami predstavitvi projekta so vodilni predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, zaposlovanje in bivanje v zvezni pokrajini Baden-Württemberg poudarili, da je izjemno pomembno ves čas razmišljati o digitalni revoluciji, ki se dogaja okoli nas ter bistveno spreminja način življenja in poslovanja večine ljudi. Digitalna revolucija ne vpliva samo na proizvodne dejavnosti, ampak tudi na druge sektorje, kot so na primer storitve in obrti. Poudarjeno je bilo, da je Ministrstvo pripravljeno podpreti podjetja na poti digitalne revolucije, kar dokazuje tudi velika podpora, ki so jo namenili pripravi projekta DIGITRANS.

Na predstavitvi se je zbralo več kot 50 udeležencev, ki so imeli priložnost spoznati se z iniciativami za podporo digitalnemu preoblikovanju malih in srednjih podjetij. Potekale so predstavitve uspešnih primerov digitalnega preoblikovanja, kot na primer popolna sprememba poslovnega modela založniške hiše Herder v Freiburgu, ki jo je izvedel direktor Roland Grimmelsmann ter predstavitev preoblikovanja podjetja Borsi GmbH & Co. KG, ki jo je predstavil informacijski vodja Günter Strolz.
 
 
 

Podpora podjetjem v digitalni dobi

V naslednjih mesecih bodo partnerji opredelili nove inovacijske metode, orodja za izvajanje teh metod pa bodo pripravljena do konca leta. Razvite metode in orodja bodo najprej uporabili v inkubatorjih sedmih držav podonavske regije, iz katerih izvirajo partnerske organizacije.

Program načrtovanega izobraževanja predvideva kombinacijo seminarjev in delavnic s spletnimi tečaji. Usposabljanja za podjetnike bodo potekala v obdobju od maja 2018 do aprila 2019. Vsa dokumentacija bo javnosti na voljo ob koncu projekta.

Avtor: Nataša Rus, 24. 03. 2017
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!