NOVICA


Na Ptuju zagnali Podjetniški inkubator za mlade

 
13. decembra je na Šolskem centru Ptuj potekal dogodek Start:up Ptuj, na katerem je šest mladih podjetniških skupin po najsodobnejših metodologijah razvijalo prototipe svojih podjetniških idej in se potegovalo za vavčerje v skupni vrednosti 1.000 EUR za nadaljnji razvoj svoje podjetniške ideje.
 
Tovrstni dogodki so v svetu ustaljena praksa za spodbujanje podjetniškega razmišljanja in aktivnosti mladih. S pomočjo najsodobnejših podjetniških metodologij, kot so ”design thinking”, ”lean startup” in ”business model generation” so mladi ob pomoči izkušenih mentorjev v kratkem času intenzivno razvijali prototip svoje podjetniške ideje.
 
Podjetniški ”šprint” Start:up Ptuj je potekal v okviru ”Podjetniškega natečaja za mlade Ptuj 2013”, ki ga pod osrednjim partnerstvom Mestne občine Ptuj, organizirajo Šolski center Ptuj, ZRS Bistra Ptuj, Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru ter Zavod Antona Martina Slomška, ki so tudi ključni partnerji Podjetniškega inkubatorja za mlade na Ptuju. Podjetniški natečaj se je pričel z dvodnevnim motivacijskim uposabljanjem, ki je potekalo 14. in 15. novembra, na katerem so organizatorji več kot 100 mladim motiviranim za podjetniško udejstvovanje, predstavili konkretna orodja za uresničevanje podjetniških idej.
 
16 dijakov razvilo 6 prototipov idej v 6 urah
 
Podjetniškega ”šprinta” Start:up Ptuj se je udeležilo 16 dijakov in študentov, ki so v šesturnem programu razvili šest prototipov podjetniških idej:
  • Počitniške hiše za sprostitev; izkoriščanje neokrnjene narave Haloz v kombinaciji s premišljenim programom, bo mestnemu prebivalstvu ponudilo pobeg iz betonske jungle v neokrnjeni naravi v sožitju s spremljajočo turistično ponudbo.
  • Želodko; družbeno odgovorno podjetje se bo ukvarjalo z odkupom in obnovo rabljenih predmetov, ki jih bodo po zelo znižani ceni ponudili socialno šibkejšemu segmentu uporabnikov.
  • Lükova Čüda; podjetniška skupina  je oblikovala pestro ponudbo izdelkov iz prleške čebule, ki jo bodo ponudili tako individualnim uporabnikom, kot tudi podjetjem za poslovna darila.
  • D-talkie; je ideja za napravo, ki bi služila za neverbalno sporazumevanje voznikov v cestnem prometu. S pomočjo interaktivnega zaslona in pametnega telefona omogoča, da si vozniki izmenjujejo razna sporočila.
  • Imagine; je ideja za spletno posredništvo pri izdelavi in posredovanju individualiziranih oblačil. Rešitev bo omogočila, da umetniki, glasbeniki ali kdorkoli drug naročijo individualizirana oblačila in jih potem prodajajo svojim zvestim oboževalcem.
  • Drive by ATM; je rešitev za gosto naseljena mestna središča, ki bo uporabnikom omogočala dostop do bankokmata neposredno iz avtomobila. Tako se bodo lahko uporabniki izognili izgubi časa s parkiranjem in iskanjem najbližjega bankomata.
  
”Šolski center Ptuj si že nekaj časa prizadeva k spodbujanju podjetništva, saj že kar precej let uspešno vključuje podjetniške vsebine v izobraževalni proces tako na srednješolski kot tudi višješolski ravni. S pridobitvijo Medpojetniškega izobraževalnega centra, ki se razprostira na dveh lokacijah (Volkmerjeva in Turnišče), so se možnosti razvijanja idej v smeri uspešnega podjetništva še povečale in naša želja je nadgraditi in povezati podjetniške vsebine za mlade tako iz naše institucije, kot tudi v povezavi z drugimi študentiskimi organizacijami, ki delujejo v našem okolju. Omenjene delavnice, ki so se odvijale v mesecu novembru in decembru ter predstavljeni protitipi naših dijakov in študentov so dokaz, da gremo v pravo smer,” je povedala direktorica Visoke šole na Ptuju mag. Darja Harb.
 
Delo se nadaljuje
 
Na zaključni predstavitvi idej so podjetniške ekipe pridobile povratne informacije s predlogi za izboljšave, kar bodo lahko s pridom izkoristili pri nadaljnjem razvoju idej.  Podjetniške skupine bodo v nadaljevanju procesa razvoja podjemov dopolnile in izboljšale svoje prototipe poslovnih modelov in podjetniške predstavitve. Dopolnjene predstavitve bo nato pregledala in ocenila podjetniška komisija, ki jim bo potem dodelila razpoložljiva sredstva podjetniških vavčerjev v višini 3.000 EUR , ki jih bodo lahko porabili za nadaljnji razvoj in uresničevanje idej. Podjetniške skupine bodo svoje ideje predstavile tudi javnosti, in sicer v mesecu januarju 2014, ko bomo na Ptuju organizirali promocijski podjetniški dogodek.
 
Spodbujamo podjetništvo v našem mestu
 
S programom Start:up Ptuj želijo partnerji prebuditi ustvarjalno in podjetniško dogajanje v mestu Ptuj ter spodbuditi nastanek novih, inovativnih in multidisciplinarnih podjetniških idej. Omenjeni dogodek je šele pričetek udejanjanja dolgoročno zasnovanega podjetniškega programa za Ptuj in celotno Spodnje Podravje, ki so si ga začrtali sodelujoči partnerji.
 
”Prizadevanja za zagon in vzpostavitev podjetniškega inkubatorja na Ptuju so obrodila žlahtne sadove v obliki nadvse zanimivih podjetniških idej mladih. Pričakujemo, da se bodo mladi odločili tudi ustanoviti podjetje in se preskusiti na trgu. Partnerji tega projekta jim bomo stali ob strani tudi v bodoče, ” je povedala dr. Aleksandra Pivec, direktorica ZRS Bistra Ptuj.
 
 
Sporočilo pripravili:
Mag. Darja Harb, Visoka šola na Ptuju.
Dr. Aleksandra Pivec in dr. Lidija Tušek, ZRS Bistra Ptuj;
Mag. Matej Rus in Urban Lapajne, Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru;
 
Priložene so fotografije: bmgc.jpg, delavnica.jpg, zelodko.jpg, maja.jpg
 
Dodatne informacije:
Mag. Darja Harb, darja.harb@scptuj.si, tel: 02 78 71 824
Mag. Matej Rus, matej.rus@irp.si, tel: 031 604 137
Dr. Lidija Tušek, lidija.tusek@bistra.si, tel: 02 7480 259
Avtor: Urban Lapajne, 13. 12. 2013
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!