NOVICA


Aktivno povezovanje mariborskih javnih in start-up podjetij

Običajno zaspano ponedeljkovo zgodnje jutro je tokrat zamenjal živahen vrvež ob aktivnem mreženju med predstavniki mariborskih javnih in start-up podjetij. Mreženje je bilo organizirano v okviru programa Start:up Maribor. Namen dogodka je bilo aktivno povezovanje, iskanje skupnih interesov in možnosti sodelovanja med velikimi, že uveljavljenimi javnimi podjetji ter mladimi start-upi na drugi strani. 

Pozitiven odziv mariborskih javnih podjetij 

Bilateralna srečanja so potekala v uveljavljenem formatu “speed-datinga”. Po uvodnih kratkih predstavitvah ob topli kavi, so predstavniki javnih podjetij zasedli svoje mize na katerih so se na 10 minut menjevala start-up podjetja. Spodbudno in pohvalno je, da so interes za povezovanje izrazila prav vsa mariborska javna podjetja. Srečanja so udeležili: dr. Aleš Mlinarič, mag. farm., direktor Farmadenta, mag. Romana Fišer, direktorica Marifarma in Primož Krašna iz Nigrada. Predstavniki Mariborskega vodovoda, Energetike Maribor, Snage in Marproma se zaradi drugih neodložljivih obveznosti srečanja niso utegnili udeležiti, so pa obljubili, da se bodo s start-up podjetji srečali ob drugi priložnosti.

Svež val energije in kreativnosti

Vas zanima kako so srečanja z mladimi podjetniki in podjetniškimi skupinami doživeli predstavniki mariborskih podjetij? Preberite strnjene izjave po zaključku srečanja: 

"Srečanja s predstavniki startup podjetji sem se z veseljem udeležil. V dejavnosti grosistične prodaje zdravil, ki predstavlja našo glavno dejavnost, se prepleta veliko različnih strokovnih področij. Poleg farmacije je tu bistvena logistika, dobro podprta z informatiko, ekonomskimi znanji in prodajnimi veščinami. Uvodoma sem start-upovcem predstavil izzive s katerimi se srečujemo v podjetju, zlasti na področju hladne verige in informatike in jih povabil k sodelovanju. V kasnejših nekaj minutnih predstavitvah B&B, ki so jih organizirali v Tovarni podjemov, sem bil deležen kvalitetnih predstavitev poslovnih idej in rešitev. Morda se bo v prihodnosti tudi razvilo kakšno konkretno sodelovanje."
dr. Aleš Mlinarič, mag. farm

»Na predstavitvi mladih podjetnikov je bilo zaznati kreativnost in svežino, kar kaže na neobremenjenost in zmožnost abstraktnega razmišljanja. To zmožnost alternativnega razmišljanja bi bilo treba vključiti v poslovne procese ne samo zaradi neposredne koristi, ampak predvsem zaradi socialne in družbene odgovornosti podjetij v našem okolju. V družbi Nigrad vzpodbujamo takšen pristop, saj verjamemo, da je le to lahko način, ki lahko da priznanje in potrditev znanju, ki je nujno potrebno, da se lahko soočimo z zahtevami današnjega časa.« 
Primož Krašna, Nigrad

"Spoznavanje novih potencialnih poslovnih partnerjev, še zlasti mladih podjetnikov, ki so ambiciozni in poskušajo svoje poslovne ideje realizirati v uspešen posel je vedno privilegij in priložnost. B&B srečanje je bilo dobro organizirano, start-up podjetja so mi predstavljala rešitve, ki bi lahko bile podlaga za skupno sodelovanje. Podjetje Marifarm d.o.o. je trenutno v specifični situaciji, saj poteka prodajni proces. Drugače zelo podpiram mreženje podjetij, ki delujemo v Mariboru. Prepričana sem tudi, da imamo v našem mestu precej znanja, ki bi ga bilo smiselno bolje povezati in izkoristiti. Organiziranje takšnih B&B srečanj je tako zelo koristno. Zahvaljujem se za vabilo in vaše spodbujanje mladih podjetnikov, k uspešnemu nadaljnjemu delu."
mag. Romana Fišer, Marifarm d.o.o.

Nove poslovne priložnost za start-upe

Nove poslovne priložnost je na druženju z javnimi podjetji iskalo devet start-upov, ki so bodisi člani univerzitetnega inkubatorja Tovarne podjemov ali pa sodelujejo v programu Start:up Maribor TURA. Podjetja Poligram, Simon Sanda s.p., ASK d.o.o., Katja Kokot s.p., Drugi vid d.o.o. in Termodron d.o.o. ter podjetniške skupine Hair spot in Dejan Damiš so skupaj zabeležile 36 srečanj.
Vtisi po zaključenem srečanju so bili na obeh straneh izredno pozitivni, zato so tudi organizatorji odločeni, da podobna srečanja organizirajo tudi v prihodnosti. Na Facebook galeriji si oglejte vtise, ki jih je v objektiv ujela naša fotografinja.
 
Če ne želite zamuditi naslednjega srečanja nam pišite na info@startupmaribor.si ali se vpišite na mailing listo za obveščanje o podjetniškem dogajanju v našem mestu.

 
Avtor: Urban Lapajne, 24. 11. 2015
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!