NOVICA


200.000 EUR za globalni preboj


Slovenski podjetniški sklad je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Iniciativo Start:up Slovenija v petek objavil nov razpis SK200. Namenjen je financiranju hitre globalne rasti inovativnih podjetij in omogoča pridobitev 200.000 € semenskega kapitala v obliki javne lastniške investicije. Po vzoru najsodobnejših podjetniških vozlišč je vsebinsko nadgrajen z novim podjetniškim pospeševalnikom Go:Global Slovenia. Ta poleg pomoči pri oddaji vloge in pridobivanju naložbe podjetnikom zagotavlja
vse elemente za hitro globalno rast – najsodobnejša znanja, izkušene mentorje, dodatne zasebne investitorje, mednarodno promocijo in mrežo povezav ter celotno infrastrukturno in administrativno podporo.
 

Dva razloga manj za odhod v tujino

Prvi razpis, ki ga je Slovenski podjetniški sklad (SPS) za zagotavljanje semenskega kapitala za zagon inovativnih start-up podjetij objavil 20. junija letos, je SK50. Ta enako kot SK200 podjetnikom poleg financiranja omogoča tudi udeležbo v vrhunskem podjetniškem pospeševalniku. Oba nova razpisa in podjetniška pospeševalnika (pregled v tabeli spodaj) zagotavljata znaten premik pri finaniranju slovenskih inovativnih podjetij. Gre za prelomno obogatitev našega start-up ekosistema, ki je v zadnjih letih priča vse pogostejšim odhodom podjetnih talentov v sodobna podjetniška vozlišča oziroma start-up pospeševalnike v ZDA, Angliji, Bolgariji, Italiji in drugod po svetu. 


 

Financiranih do 27 inovativnih podjetij

SPS je v okviru obeh razpisov za leto 2014 uspel zagotoviti 2,4 milijone €, s katerimi bo lahko skupaj financiral do 27 inovativnih podjetij oz. start-upov: do 20 v okviru razpisa SK50 in največ sedem v okviru razpisa SK200. Z obema projektoma, ki se letos izvajata pilotno, se želi Slovenija dolgoročno umestiti ob bok sodobnim mednarodnim podjetniškim vozliščem. Tako lahko preprečimo množičen beg mladih, nadarjenih podjetnikov in začnemo zagotavljati okolje in pogoje, ki bodo vabljivi tudi za inovativna start-up podjetja iz tujine.
 

Kam in kdaj po vse informacije

Iniciativa Start:up Slovenija bo 2., 3., 4. in 5. septembra letos organizirala vseslovenski ”roadshow” oziroma predstavitvene delavnice v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici in Celju, kjer bodo podjetniki podrobno spoznali vse pogoje sodelovanja in potek obeh pospeševalnikov. Iz prve roke bodo seznanjeni z vsebino in vsemi pravno-formalnimi zahtevami obeh razpisov.
Na delavnicah bodo potekala osebna svetovanja za pripravo in oddajo vlog ter pogovori o najpogostejših vprašanjih in dilemah podjetnikov, ki se odločajo za prijavo na razpis. Svoje izkušnje pri pridobivanju lastniške investicije pa bodo delili tudi znani slovenski podjetniki.
 

Kako do kapitala in vrhunskih mentorjev

Po udeležbi na predstavitvenih delavnicah bo pot do odobrene investicije podjetnike vodila prek štirih osnovnih korakov. Pisni prijavi in kratki osebni osebni predstavitvi pred-selekcijski komisiji bo sledil delovni vikend (za razpis SK50) oziroma programa priprave na investicijo za razpis SK200. Na demo dnevih se bodo podjetniki še enkrat, tokrat izpiljeno in poglobljeno, predstavili pred-selekcijski komisiji in zasebnim vlagateljem.
Izbrana podjetja, ki bodo prejela investicijo, se bodo na koncu vključila še v intenzivne izobraževalne programe obeh pospeševalnikov – Start:up Geek House Bootcamp v okviru SGH pospeševalnika in Go:Global for Growth v okviru GG pospeševalnika. V obeh je iniciativa v sodelovanju s partnerji, kot so Hekovnik, Silicon Gardens, CEED, DsgnFwd, 30Lean in drugi, zagotovila najsodobnejša izobraževanja in vrhunske start-up mentorje, kot so Miha Mikek, Andraž Tori, Davorin Gabrovec, Aleš Špetič, Gregor Rebolj, Jugoslav Petkovič, Jaka Levsek, Andraž Logar in drugi.
 

Časovnica za razpis SK50 in SGH pospeševalnik:

 • Predstavitvene delavnice (vseslovenski ”roadshow”): 2., 3., 4., 5. september 2014
 • Oddaja vloge v pred-selekcijski postopek: 15. september 2014
 • Kratke osebne predstavitve podjetnikov: 22. september 2014
 • Delovni vikend (izobraževanja in priprava predstavitve za demo dan): 26. – 28. september 2014
 • Demo dan (predstavitev pred-selekcijski komisiji in investitorjem): 30. september 2014
 • Oddaja formalne vloge in razpisne dokumentacije: 10. oktober 2014
 

Časovnica za razpis SK200 in GG pospeševalnik:

 • Predstavitvene delavnice (vseslovenski ”roadshow”): 2., 3., 4., 5. september 2014
 • Oddaja vloge v pred-selekcijski postopek: 15. september 2014
 • Kratke osebne predstavitve podjetnikov: 22. september 2014
 • Program priprave podjetij na investicijo: 1. – 3. oktober 2014
 • Demo dan (predstavitev pred-selekcijski komisiji in investitorjem): 8. oktober 2014
 • Oddaja formalne vloge in razpisne dokumentacije: 17. oktober 2014
Avtor: Urban Lapajne, 4. 08. 2014
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!