NOVICA


Tik Tok Oglaševanje 2023: Zakaj je prava odločitev za tvojo blagovno znamko?

 
TikTok, ki je nekoč veljal za platformo generacije "Gen Z", je zdaj postal osrednje mesto za zabavo, novice in učenje, tako za najstnike, kot za odrasle. Z več kot 1 milijardo aktivnih uporabnikov v 154 državah postaja TikTok vroča točka tudi za oglaševalce. Te zanima, zakaj začeti oglaševati na Tik Toku in kako poteka oglaševanje na tej priljubljeni platformi? Beri naprej. 

Ali ste vedeli, da statistika iz januarja 2023 kaže, da je več kot 37% uporabnikov starejših od 30 let? To pomeni, da TikTok ni le za mlade, ampak privablja tudi širše občinstvo, kar omogoča oglaševalcem dostop do raznolikih ciljnih skupin.

Zakaj tvoje podjetje ne sme manjkati na Tik Toku? 

Se kdaj sprašuješ, ali bi tudi tvoje podjetje moralo vkorakati na TikTok? Poglejmo tri prepričljive razloge, zakaj je TikTok prava odločitev tudi za tvojo blagovno znamko:

1. Tik Tok je dosegel impresivno število uporabnikov po vsem svetu, vključno z različnimi starostnimi skupinami, kar pomeni, da lahko podjetje doseže raznoliko občinstvo.

Tik Tok več ne tekmuje s Facebookom in Instagramom, ampak v bistvu tekmuje z Netflixom, ker on Netflixu ukrade “screen time” in ne Facebook. - Klavdija Zimmer, Mali junaki

2. Tik Tok ponuja edinstvene možnosti za ustvarjanje kreativnih in privlačnih vsebin, ki lahko povečajo prepoznavnost blagovne znamke. Platforma spodbuja interakcijo in angažiranost uporabnikov, kar omogoča neposredno povezavo s ciljno publiko.
 

Ustvarjanje Tik Tok vsebin

3. TikTok je odličen za ustvarjanje viralnih vsebin, kar lahko privede do širše prepoznavnosti in večje izpostavljenosti blagovne znamke. Z vsem tem v mislih, je TikTok postal ključna platforma za marketinške kampanje, ki želijo biti inovativne, doseči široko občinstvo ter se prilagoditi spremenjenim trendom v digitalnem marketingu.

Jaz bi rekel, da vsak, ki se želi izpostaviti, lahko izkorišča prednosti Tik Toka. So niše, ki imajo prednosti in ki so zelo nenasičene in imajo ogromno priložnosti. Potrebno jih je izkoristiti. Primož Oberč, WeAreTikTok

Kaj je Tik Tok oglaševanje? 

Tik Tok oglaševanje navadno delimo na "plačane oglase" (neorganske oglase) in "neplačane oglase" (organske oglase).

Plačani oglasi (neorganski oglasi)  so oglasi, za katere oglaševalci plačajo, da se prikažejo uporabnikom na Tik Toku. To vključuje oglase, kot so In-Feed oglasi, TopView oglasi, Branded Hashtag Challenges, Branded Effects, Brand Takeover oglasi itd. Oglaševalci določijo proračun in ciljno občinstvo ter plačajo za prikazovanje svojih oglasov uporabnikom. Spoznaš jih lahko v nadaljevanju. 

Neplačani oglasi (organski oglasi) so oglasi, ki niso plačani in se razširijo na Tik Toku na naraven način, običajno zaradi priljubljenosti in angažiranosti vsebine med uporabniki. Neplačani oglasi vključujejo uporabniško ustvarjene vsebine (UGC), ki so lahko povezane z blagovno znamko ali vsebinami, ki so postale viralne zaradi svoje kreativnosti ali privlačnosti. Ti oglasi so običajno bolj avtentični, saj jih ustvarjajo sami uporabniki.

Razlika med plačanimi in neplačanimi oglasi je v načinu promocije in nadzoru nad vsebino. Plačani oglasi so ciljno usmerjeni in oglaševalci imajo nadzor nad tem, kdo vidi njihove oglase. Neplačani oglasi so bolj spontani in se razširijo na podlagi uporabniškega angažiranja in interakcije.

Za uspešno trženje na TikToku je koristno, da podjetje uporablja tako plačane kot neplačane oglase, saj omogočajo različne načine komunikacije z občinstvom in povečujejo možnosti za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke.

Ko se lotiš oglaševanja na tujih trgih, je potrebno premisliti, ali gre za introvertiran ali ekstravertiran trg in lokazirat content. - Jure Čuk, Chicatella
 

Jure Čuk, Chicatella

Poglejmo si nekaj primerov Tik Tok oglaševanja:

 • In-Feed oglasi: To so celozaslonski oglasi z zvokom,  ki jih lahko preskočimo in se uporabnikom prikazujejo na “For You page”.  Ti oglasi  navadno izgledajo kot organska vsebina in se zlijejo z drugimi video vsebinami na “For You” strani. Dolgi so lahko do 60 sekund in vključujejo povezavo CTA, uporabniki pa jih lahko všečkajo, komentirajo in sodelujejo z njimi.
 • "TopView" oglasi: Gre za videoposnetke, ki se samodejno predvajajo, ko uporabnik prvič odpre aplikacijo TikTok. Ti oglasi so močno izpostavljeni in imajo velik potencial za pritegnitev pozornosti.
 • "Brand Takeover" oglasi: So celozaslonski odlasi, ki se prikazujejo na uporabnikovem “feedu” in lahko vsebujejo povezavo do zunanjega spletnega mesta. 
 • "Branded Hashtag Challenges" oglasi: To so priljubljeni oglasi, kjer podjetje postavi izziv in spodbuja uporabnike, da ustvarijo videoposnetke glede na določeno temo ali hashtag. To je odličen način za spodbujanje interakcije in ustvarjanje vsebin, ki so povezane z blagovno znamko.
 • "Branded Effect" oglasi: Ti oglasi omogočajo podjetjem, da ustvarijo lastne nalepke, filtre in posebne učinke, ki jih lahko uporabniki vključijo v svoje videoposnetke. To je odličen način za ustvarjanje zabavnih in kreativnih vsebin, povezanih z blagovno znamko.
 • Oglasi "Sparks Ads": Namesto ustvarjanja nove oglasne kreative lahko oglaševalci izkoristijo svojo obstoječo organsko Tik Tokvsebino ali UGC z oglasi Spark. Ti oglasi se prikažejo v “Feedu” uporabnika, vendar se lahko za razliko od “In-Feed” oglasov povežejo z drugim Tik Tok računom namesto s ciljno stranjo. Njihov namen je "sprožiti" pogovor med blagovnimi znamkami, vplivneži in Tik Tok skupnostjo.
TikTok oglaševanje v Sloveniji in na Balkanu za zdaj še ni na voljo, vendar je platforma vse bolj pomembna in se hitro razvija. Oglaševalci se že pripravljajo, da izkoristijo njeno ogromno potencialno občinstvo, ko bo na voljo.
 
Če te zanima, kako so se slovenski mojstri oglaševanja na TikToku lotili te dinamične platforme, oglaševanja na njej in izbiranja influencerjev ali content ustvarjalcev, ne zamudi privlačnega pogovora, ki smo ga spremljali na dogodku Start:up Musli - TikTok oglaševanje in trendi za 2023.

TikTok ali Meta? 

Oglaševanje na Tik Toku in Meti (prej znanem kot Facebook) ima svoje edinstvene prednosti in cilja različna občinstva. Tu so nekateri ključni dejavniki za primerjavo obeh platform in prednosti Tik Toka:

Prednosti Tik Toka:

 • Mlado občinstvo: TikTok je zelo priljubljen med mlajšo generacijo, zlasti med najstniki in mladimi odraslimi. Če je vaš ciljni trg ta demografska skupina, je Tik Tok odlična izbira.
 • Visoka angažiranost: Uporabniki Tik Toka imajo tendenco, da se zelo angažirajo s kratkimi video vsebinami. Hitro se pomikajo skozi posnetke, kar pomeni, da morajo oglasi biti kreativni in pritegniti pozornost v nekaj sekundah.
 • Kreativne možnosti: Tik Tok ponuja široko paleto ustvarjalnih orodij, kot so filtri, učinki in glasba, ki omogočajo ustvarjanje privlačnih in zabavnih video vsebin.
 • Viralnost: Pravilno oblikovan video lahko hitro postane viralen na Tik Toku, kar lahko prispeva k večji prepoznavnosti blagovne znamke.

Prednosti Mete (Facebook, Instagram):

 • Široka publika: Metin nabor platform (vključno z Facebookom in Instagramom) privablja raznoliko občinstvo, vključno z različnimi starostnimi skupinami in interesnimi področji.
 • Natančno ciljanje: Meta omogoča zelo natančno ciljanje oglasa glede na demografske podatke, interese, vedenje in še več, kar omogoča, da oglasi dosežejo pravo ciljno občinstvo.
 • Raznolike oblike oglasov: Na platformi Mete lahko ustvarite različne vrste oglasov, vključno s slikovnimi oglasi, videi, oglasi v zgodbi (na Instagramu), oglasi na strani s prijatelji in še več.
 • Analitični podatki: Metina oglaševalska orodja ponujajo obsežne analitične podatke, ki omogočajo spremljanje učinkovitosti oglasa in optimizacijo oglaševalskih kampanj.
Izbira med TikTokom in Meto bo odvisna od ciljnega trga, ciljev kampanje in proračuna. Morda je celo smiselno uporabiti obe platformi, če želite doseči različne občinstva in doseči najboljše rezultate. Pomembno je, da temeljito razmislite o svoji ciljni skupini in marketinških ciljih, preden se odločite za platformo za oglaševanje.
 
Avtor: Anemari Pediček, 11. 09. 2023
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!