NOVICA


Startupi mariborske Tovarne podjemov v koronskem letu 2021 ustvarili več kot 22 milijonov € prihodkov

 
Mariborska Tovarna podjemov je na zaključnem mreženjskem dogodku Pospeševalniškega programa Tovarne podjemov ponosno predstavila svoje mlade upe podjetniške generacije 2022. Na dogodku se je 6 mladih podjetij predstavilo pred ugledno komisijo, ki je izbrala tistega najbolj perspektivnega med njimi, ki bo nadalje deležno intenzivne podpore za hitrejšo rast. Komisijo je letos najbolj prepričal startup 4th.vision.

Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru pod blagovno znamko Startup Maribor s podporo SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo že vrsto let podpira mlada inovativna podjetja na njihovi podjetniški poti. Samo v zadnjih 3 letih so organizirali dobrih 425 promocijskih in strokovnih delavnic, ki se jih je udeležilo kar 8.643 udeležencev, za podjetnike pa so izvedli več kot 8.000 svetovalnih ur za razvoj in podporo posla. V zadnjih treh letih so na novo podprli 25 podjetniških idej in nekaj več kot 60 podjetij, aktivno pa sodelujejo tudi s svojimi alumni člani, ki v okviru kluba Startup Maribor Founders soustvarjajo regionalni startup ekosistem.

V okviru dogodka so tako potekali zaključni pitchi najbolj svežih članov Tovarne podjemov, ki so od novembra do maja razvijali svoje poslovne ideje in bodo v prihodnje pogumno napadali globalna tržišča. Strokovna komisija je na koncu izbrala tistega, ki je od začetka do danes pokazal največji napredek in za katerega verjame, da ima največ možnosti za globalni preboj.

Predstavili so se:
  • Visualize
  • ChoreoMate
  • 4th.vision
  • Legis24
  • Centrum Cognito 
  • Systhematic - MyPile

In “pitch perfect majster” je postal …

Na koncu je slavil startup 4th.vision, ki je prejel nagrado v skupni vrednosti 10.000 EUR. Cilj podjetja je s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti zapolniti vrzel med fizičnimi in digitalnimi trgovinami. Kupcem tako želijo izboljšati uporabniško izkušnjo spletnega nakupovanja, spletnim trgovcem pa povečati stopnjo nakupne konverzije. Z njihovim globokim razumevanjem uporabniške izkušnje so tako v edinstvenem položaju spletnim trgovcem pomagati premagati izzive zaključka prodaje in izboljšati svoje poslovanje. Trenutno se osredotočajo predvsem na trg interiorja. Storitev bo mogoče enostavno integrirati z najbolj priljubljenimi platformami za postavitev spletnih trgovin, kot sta Shopify in Magento. 

Kot nagrada za 1. mesto so tako med drugim prejeli postavitev spletne strani, celostno grafično podobo znamke, brezplačno pisarno v prostorih Tovarne podjemov, 50 mentorskih ur pri razvoju poslovnega modela, 50 ekspertnih ur s strani strokovnjakov različnih področij in še druge storitve, ki bodo podjetju 4th.vision omogočale nadaljnji rast.

 

Predstavili so se tudi prekaljeni podjetniški mački

Na dogodku so se predstavili tudi že uveljavljeni podjetniki, ki so s pomočjo inkubatorja razvijali svoje ideje v preteklosti. V okviru Tovarne podjemov so se tako med drugimi rodila globalno uspešna podjetja kot so Daibau International, Inova IT, Highfly, Kefirko, Organic Nutrients in druga. 

Na poti do prvih prototipov se je v prostorih Tovarne podjemov samo v zadnjih 3 letih kalilo 25 podjetniških idej, vsakodnevno pa je podjetniške ideje razvijalo od 6 do 10 startupov. Nekateri imajo namreč v moderno začinjenih prostorih svojo pisarno, drugi pa delajo v co-working prostorih.

Tovarna podjemov s predanostjo do dobrih rezultatov in mednarodnih povezav

Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podprejo 15 podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa 10 tistih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi 3 do 5 hitro rastočim scaleup podjetjem

Startupi, ki so koristili intenzivno podporo Tovarne podjemov so v letu 2021 ustvarili več kot 22 milijonov evrov prihodkov. V letu 2020 so njihovi čisti prihodki od prodaje znašali 19 milijonov evrov, leto poprej pa 16 milijona evrov. Mesto Maribor na čelu s Tovarno podjemov tako še enkrat več dokazuje, da je še kako zelo podjetne narave in po ambicioznosti v samem vrhu slovenskega zagonskega podjetništva.

Tovarna podjemov zvesto neguje in krepi tudi pomembne mednarodne povezave, kar dokazuje s številnimi uspešno izvedenimi mednarodnimi projekti in eno najboljših evropskih startup konferenc Podim, ki je letos po dveh letih digitalnih dogodkov ponovno stopila pod odrske žaromete in v živo sprejela 1096 obiskovalcev. V Mariboru se je tako ponovno odvil 3-dnevni dogodek, ki so ga podprli tudi številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, StartNet Carinthia, Nevada Governor’s Office of Economic Development, Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in mnogi drugi). Letošnje leto je za Podim ponovno bilo leto presežkov, saj so v treh dneh Podim izvedli kar 1139 1-na-1 20- minutnih podjetniških sestankov! 

 

V ŽIVO IZ INKUBATORJA: Vroče zgodbe zadnjih dni

Startup Aircam prodal svoj produkt v Hollywood

Spoznajte Cineline, produkt mariborskega startupa Aircam, ki je navdušil samo hollywoodsko elito! Najbolj dostopen profesionalni sistem kabelskih kamer na trgu so letos uporabili tudi na enem največjih glasbenem festivalov v Nemčiji Rock am Ring, ki sprejme kar 100.000 ljudi, njihova platforma pa je omogočila tudi prenos na nemški RTL. Cineline  so prepoznali tudi sami mojstri Hollywooda, saj so ga uporabili na snemanju četrtega nadaljevanja filmskega uspešnice The Expendables 4, v katerem svojo moč kažejo zvezdniki kot sta Sylvester Stallone in Jason Statham.
 

Elderon lansiral prvih 130 produktov v domove za ostarele

ElderON je napredna pomoč starejšim in njihovim skrbnikom v obliki  naprave, ki je priklopljena na električno omrežje. Položi se pod jogi na posteljne letvice in se preko wifi omrežja poveže v strežnik. Sestre v domovih se prijavijo v računalniški sistem in lahko ves čas opazujejo, kaj se dogaja z varovanci. Podjetje je te dni slavilo lansiranje prvih 130 produktov v domovih za ostarele, kar pomeni varnejše počutje starostnikov in brezskrbnost njihovih več kot 130 svojcev.

Prvih 10.000 uporabnikov za Maestro Amadeus

Platforma Maestro Amadeus predstavlja rešitev, ki z naprednimi algoritmi glasbenikom omogoča enostavno digitalizacijo, urejanje, organizacijo in deljenje gradiv. Osredotoča se tako na profesionalne kot tudi amaterske glasbenike, na manjše in srednje velike glasbene skupine ter glasbene šole in njihove učence. Z uporabo platforme imajo glasbeniki dostop do svojih gradiv kjerkoli preko spleta ali mobilne aplikacije. V tem mesecu so na aplikaciji dosegli prvih 10.000 uporabnikov, kar je resnično zavidljiv dosežek.

Simarine predstavlja nov produkt za nepozabno poletje

Simarine je to poletje poskrbel za brezskrbnost, ki smo je deležni samo s strani naših najboljših prijateljev. Z novim produktom Caravan Control, ki so ga na trg lansirali letos, zagotavljajo eno najnaprednejših nadzornih plošč za avtodome in počitniške prikolice tega trenutka, ki je vaš osebni potujoči prijatelj. Leto 2022 se je za Simarine tudi v prodajnih številkah začelo odlično, saj beležijo rast prodaje med 60 % - 80 %. Zdaj pa poletnim dogodivščinam naproti!  

Pokica z Lokalko in Kooperativo za tesnejše podjetniške vezi 

CEO slovenske Pokice Uroš Požgan je skupaj še s 3 podjetniškimi kolegi že v letu 2020 ustanovil zadrugo Kooperativa 103. Poleg že omenjene Pokice so se tako združila, si pomagala in celo zagnala skupno proizvodnja priljubljena slovenska podjetja Roks'nut butter, Pohorske dobrote in Kmetija Vizjak, ki je na trg prinesla priljubljene pekoče omake Čili frik. Vsi štirje so pomembni členi slovenske prehrambene industrije, zdaj pa s svojimi izkušnjami in stiki pomagajo tudi podjetniškim novincem  do prvih manjših serij izdelkov, ki jih spravijo tudi na trgovske police. Njihovi misiji združevanja lokalnih slovenski podjetnikov se je v letošnjem letu pridružila še trgovina Lokalka, katere pobudnika sta prav Pokičina Uroš Požgan in Špela Lukas.
Avtor: , 13. 06. 2022
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!