NOVICA


Od profesionalnega deskarja do ustanovitelja “slovenskega instagrama” POVIA

 
Včasih profesionalni deskar za Nitro Snowboards, danes ustanovitelj POVIA, Matevž Petek, je z nami na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Maribor delil svojo uspešno poslovno zgodbo. Aplikacija POVIO je bila Matevževa tretja ideja in tista ključna, ki mu je z ekipo zagotovila mesto v ameriškem pospeševalniku Y Combinator. S spletno aplikacijo jim je na slovenskem trgu v samo šestih mesecih uspelo doseči, kar 50.000 prenosov, medtem ko je to Twitterju uspelo v šestih letih. Sedaj se v podjetju ukvarjajo z oblikovanjem in razvojem aplikacij za startupe iz Silicijeve doline. V nadaljevanju preberi več o začetkih in nasvetih, ki jih je z nami delil ustanovitelj POVIA. 

Od profesionalnega deskarja do bodočega startupovca

Matevž Petek, ki je danes bolj poznan kot ustanovitelj podjetja POVIO je oseba, ki nenehno nekaj poskuša in razvija. Svojo kariero je začel kot profesionalni deskar na snegu, ki mu je iz svetovnega prvenstva uspelo prinesti srebrno medaljo. A kot pravi Matevž je enkrat potrebno nehati in iti naprej. Ko je prenehal s športno kariero se mu je ponudila odlična priložnost opravljanja prakse pri znanem mariborskem podjetniku Robertu Farazinu, ki je bil eden izmed prvih, ki se je ukvarjal s startupi. Prav podjetje Roberta, DoubleRecall je bilo tisto, ki je Matevža navdušilo nad startupi. “Podjetju je v pol leta uspelo preiti iz faze umiranja v takšno rast, da so investitorji dobesedno trkali na njihova vrata”: pravi Matevž. Kasneje so bili sprejeti tudi v eden najprestižnejših pospeševalnikov na svetu, Y Combinator. Prav to je bil tisti PIVOT v njegovi karieri, ko se je odločil, da si želi samostojne poti, saj je v tistih trenutkih doživljal podobne občutke kot takrat, ko je bil mlad in ko je deskal na snegu. 

V tretje gre rado

Povio je bila Matevževa tretja ideja in tudi tista, katera je vžgala slovenski trg in mu zagotovila mesto v že prej omenjenem prestižnem ameriškem pospeševalniku Y Combinator. Matevž je rekel, da sta bili prvi dve digitalni ideji neuspešni, saj je bil takrat še začetnik in ni znal lansirati celovite rešitve. Za prvo idejo je Razmišljal je o konceptu, da se bi na primer zbralo sto prijateljev, ki želi kupiti snowboard desko in bi potem teh sto desk dobili s 30 % popustom. Zadeve niso tekle gladko in naletel je na težave, moral je odpreti internetno stran, vzpostaviti Paypal in odpreti ameriško podjetje, kar je takrat zanj predstavljajo preveliko težavo. Za piko na i pa je Paypal ugasnil njihov račun, saj takšen način zbiranja denarja ni v skladu z njihovimi pravili sodelovanja. Pri tretji ideji je rekel: “Zdaj pa dovolj, ustvari produkt kjer ne bo treba odpirati firme in se ukvarjati s Paypalom. Ravno v tistem času so prišli na trg pametni telefoni in rekel sem si, da želim doseči veliko uporabnikov ter se odločil, da ustvarim “photosharing app”.”

POVIO prehitel Twitter in Instagram

Matevžu sta se tako Facebook kot Instagram zdela narejena malo narobe, saj sta zmeraj težila k temu, da uporabnik naredi “highlight” dneva in objavi najlepšo ter najboljšo sliko. Sam je želel narediti produkt, ki bi bil malo bolj realen, ne bi uporabljal filtrov in bi pokazal slike večkrat dnevno. POVIO je deloval podobno kot QUORA s pomočjo “pull based” mehanike, torej ko te nekdo nekaj vpraša, ti odgovoriš. Ko so aplikacijo lansirali na slovenski trg, se je dobesedno vžgalo in ljudje so začeli prenašati in uporabljati. Matevž je izpostavil primerjavo s Twitterjem, ki je v šestih letih v Sloveniji dosegel 50.000 prenosov, medtem ko je njim to število uspelo doseči v šestih mesecih. Tudi Instagram so na slovenskem trgu prehiteli po desni. 

Padec POVIA in začetek Povio Labs

Po neverjetnem uspehu in rasti v Sloveniji, so se v ekipi kmalu zavedati, da morajo v Ameriko in tam jim je uspelo priti v pospeševalnik Y Combinator. Aplikacija POVIO je prenehala delovati, ko se je na trgu pojavil Snapchat, ki je naredil zelo podoben produkt in je omogočal kreiranje “storyjev”, privatno všečkanje slik in pogovore, ki se samodejno brišejo. Tekmovanje proti tako mogočnemu nasprotniku je bilo enostavno nemogoče, zato so se odločili, da gredo na stara pota, ustvarjati startupe. Ta ideja pa žal ni bila tako enostavna in kmalu so ugotovili, da morajo pridobiti še nekaj znanja od nekoga, ki je boljši in je iz Silicijeve doline. Matevž je stopil v akcijo, kontaktiral nekaj bivših sošolcev in že naslednje jutro je imel naročilo za android aplikacijo za startup. Ko so naredili to aplikacijo, je ekipa žarela in želela, da priskrbi še več projektov. Vrgel se je v prodajo in v naslednjih šestih mesecih pripeljal več kot 50 projektov. Leta 2015 je zaživel Povio Labs, ki se ukvarja z iskanjem in pridobivanjem digitalnih IT projektov iz Silicijeve doline.

Najdite problem še v drugih stvareh kot samo v programiranju

Matevž je študentom svetoval: “Sedaj imate super čas, da eksperimentirate in se vključite v razne obšolske projekte. To je čas, ko tudi če gre kaj narobe, ne boste mogli izgubiti kaj dosti, lahko samo marsikaj pridobite. Mali projekti so odlična priložnost za začetek. Poklic programerja je poklic prihodnosti, a pomembno je, da najdeš problem še v kakšnih drugih stvareh kot samo v programiranju. Na primer, če rad hodiš v hribe, razmišljaj, kaj ti manjka in kakšno rešitev lahko najdeš, recimo “digitalni zemljevid s točkami in slikami zanimivih predelov oz. odsekov”.

Nasvet za na konec

Za na konec nam je Matevž pustil še par nasvetov in poudaril, da mu bi bilo veliko lažje, če bi mu pri izpeljavi projekta pomagal prijatelji. Pravi, da je veliko lažje delati v timu kot sam, saj sam probleme težje rešuješ in tudi kot zagonsko podjetje hitreje umreš. Startup pa ne sme umreti, zato ti svetuje, da si poiščeš prijatelje in začneš s projektom. 

Ko se želiš lotiti ideje pa je pomembno tudi to, da stopiš korak nazaj in začneš iskati probleme ter rešitve za njih. Na to moraš gledati kot projekt, saj je veliko lažje sprejeti, da si “failal” projekt kot podjetje. 
Avtor: Start:up Maribor , 9. 12. 2021
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!