NOVICA


Razmigali mestno startup sceno in izbrali 8 ekip za Start:up Maribor TURO

Slavnostno pričeli na Mariborskem gradu

Slavnostni uvod v startupovsko obarvan konec tedna se je pričel v Viteški dvorani mariborskega gradu z dogodkom »Na tradiciji gradimo prihodnost Maribora«. Več kot 150 udeležencev vijolično obarvane viteške dvorane so uvodoma nagovorili podžupan Mestne občine Maribor mag. Zdravko Luketič, prof. dr. Lučka Lorber, prorektorica za razvoj kakovosti Univerze v Mariboru, vodja projekta IOT prof. dr. Borut Bratina ter prof. dr. Miroslav Rebernik iz Ekonomsko-poslovne fakultete UM in ekipe Start:up Maribor. V zabavnem programu so udeleženci spoznali 22 ekip, ki so se po mnenju strokovne komisije uvrstile na dvodnevni Start:up delovni vikend in se potegovale za vključitev v intenzivni program Start:up Maribora TURA. Za dobro vzdušje sta skrbela glasbena skupina Artistik, ki je udeležence očarala z mešanico klasične glasbe in komercialnih ritmov, ter pisec in motivator Jani Prgić, ki je delil povsem resne poslovne nasvete na šaljiv in zabaven način. Kaj čaka udeležence na dvodnevnem vikendu pa je slikovito predstavil predstavil Matej Golob, uveljavljen podjetniški mentor in stalen gost tovrstnih dogodkov.
  
Slika%201%20-%20Viteška%20dvorana.jpg
Slika 1: Naelektrena atmosfera Viteške dvorane mariborskega gradu

Sproščeno nadaljevali v Vinagovi kleti

Mariborska startup skupnost je druženje nadaljevala v Vinagovi kleti. Prostoru primerno sta v uvodu mnenja in poglede na tehnologijo pridelave vina predstavila Matej Markuš, glavni enolog podjetja Vinag, ter Matej Golob, ki je zastopal sodobne rešitve startup podjetij. Poslovnemu soočenju je sledilo živahno družabno »soočenje« mariborske startup skupnosti, v katerem je več kot 200 dobro razpoloženih startuperjev, podjetniških mentorjev, podjetnikov ter predstavnikov ekosistema kresalo ideje, iskalo sodelovanje in pletlo vezi prihodnosti našega mesta. 
 
Slika%202%20-%20Vinagova%20klet.jpg
Slika 2: Družabni vrvež v Vinagovi kleti 

40 ekip na Start:up Maribor delovnem vikendu

Zabavnem petku sta sledili delovno-intenzivni sobota in nedelja. Več 24 ur trajajoči program je obsegal delavnice na temo vitkega podjetništva, hitrega prototipiranja, izgradnje blagovne znamke in priprave zmagovalne prezentacije. Ekipam je bilo za strokovno podporo na voljo 21 izkušenih mentorjev, ki so s svojimi nasveti, kritikami in izkušnjami pomagali pri hitrem napredku ekip. Prostori Tovarne podjemov, kjer je potekal delovni vikend, so dva dni pokali po šivih. Vtisi udeležencev so odlični. Navdušeni so nad doseženim napredkom v tako kratkem času in nad pozitivno energijo, ki je dva dni narekovala tempo dela natrpanega programa. 
   
    

Osem ekip v intenzivno Start:up Maribor TURO

Delovni vikend se je zaključil z DEMO večerom. Pred osem člansko strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Matija Rijavec, Tadej Gregorčič, Aljoša Huber, prof. dr. Miroslav Rebernik, Simon Štrancar, Matej Rus, Samo Lubej in Peter Kavčič, se je s 3 minutnimi predstavitvami predstavilo 19 podjetniških skupin. Intenzivni paket Start:up Maribor TURE, ki vsebuje brezplačno enomesečno bivanje v startup coworking prostorih Tovarne podjemov, vsaj 50 ur brezplačnega svetovanja izkušenih mentorjev, vstopnico za konferenco PODIM, vstopnico za Pioneers Festival, paket ugodnosti družbe Amis in Nove KBM, si je prislužilo osem ekip. V abecednem vrstnem redu so: bSTOKED, Coinhab, Eko rita, IoTLamp, KUPISI.SI, Potni.si, SPOT in Vinoo.
 
Udeleženci vikenda so pridobili tudi priložnost za vzpostavitev partnerskega sodelovanja z družbo Večer in drugimi zasebnimi investitorji in partnerji, ki želijo podpreti najperspektivnejše start-upe in jim omogoča hitrejši razvoj produkta in uspešnejši prodor na trg. 
 
Slika%204%20-%20Udeleženci%20vikenda.JPG
Slika 4: Udeleženci delovnega vikenda

Program se preveša v drugo polovico

Intenzivni program Start:up Maribor prehaja v drugo polovico, kjer bo v ospredju delo z izbranimi startup ekipami. Celotni startup skupnosti pa bodo še vedno na voljo startup torki s praktičnimi delavnicami na Tovarni podjemov in večernimi druženji na Start:up Müsliju. Že prihodnji teden v Maribor prihaja v KIBLO podjetniška zvezda iz ameriške Silicijeve doline – Gary Whitehill, ki bo svoje bogate podjetniške izkušnje iz najbolj razvitega startup središča delil z mariborsko startup skupnostjo.
 
Prvi del Start:up Maribor v številkah
  • 730 udeležencev delavnic in Müslijev
  • 250 udeležencev delavnic za dijake
  • 42 prijav na Start:up TURO
  • 21 mentorjev na delovnem vikendu
  • 80 sodelujočih na delovnem vikendu

Start:up Maribor uspel povezati ključne deležnike ekosistema

V Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru, ki je nosilec programa Start:up Maribor, so izredno zadovoljni, da so za skupni cilj uspeli povezati ključne deležnike podjetniškega ekosistema v mestu. Financer programa je Mestna občina Maribor, strateški partner je družba Večer, medijski partner je Radio Maribor. Partnersko mrežo sestavljajo tudi Univerza v Mariboru, Mariborska razvojna agencija, Zavod Antona Martina Slomška, Nova KBM, Tehnocenter, Amis in druge organizacije, ki soprispevajo svoj delež k razvoju podjetniškega ekosistema. 
Avtor: Urban Lapajne, 26. 10. 2015
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!