NOVICA


Gotovina in bančne kartice so preteklost ali kam nas pelje digitalizacija finančnih storitev

 
Plačevanje s karticami je trenutno najbolj razširjena plačilna metoda širom sveta. Med spletnimi nakupi si to mesto lastijo PayPal računi. A kako dolgo bo to še veljalo? Nove tehnologije, nove potrebe na trgu in »razvajeni« uporabniki zahtevamo vedno bolj enostavne metode plačil. Ne ljubi se nam več s seboj nositi denarnic, kaj šele plačevati z gotovino. Finančna industrija v zadnjih letih doživlja pravo (r)evolucijo, zato smo to temo načeli na tokratnem Start:up Müsliju. Urbana je pri moderiranju dogodka zamenjal pravni strokovnjak Peter Merc (Lemur Legal), ki je z gostoma Simonom Steinmanom (mBills) in Dejanom Roljičem (Eligma) odkrival še neizkoriščene priložnosti ter prihodnost industrije plačilnih storitev.

"Zakaj mora imeti človek toliko različnih načinov, da nekaj plača? Zakaj ena kreditna, druga debetna kartica, zakaj Urbana, zakaj PayPay, zakaj žeton za kavomat in na koncu še gotovina za parkiranje?" je glavno vprašanje, na katerega želi odgovoriti mBills. Simon, kot njegov predstavnik, je povedal, da v podjetju razvijajo rešitve, ki bi uporabniku olajšale vsakodnevne situacije. Njihov cilj je, da ima uporabnik svoj denar na enem mestu, popolni pregled in kontrolo nad njegovo porabo, hkrati pa v rokah orodje, ki ga dobro razume.

Preboj mBillsa ni bil enostaven. Prav tako ne pri Eligmi, ki predstavlja most med tradicionalno finančno industrijo in kripto svetom. Dejan je med vsemi izzivi na svoji poti izpostavil pomanjkanje informacij: "Nismo vedeli, kam se naj obrnemo. Kako neko stvar izvesti. Ko smo mi začeli, je bilo še vse tako v povojih. Velik izziv smo imeli pripraviti vse pravne dokumente. Na koncu ugotoviš, da si pravna pisarna. Ampak to nas je okrepilo."

Spodaj te čaka posnetek celotnega pogovora, kjer najdeš tudi odgovore na vprašanja:
  • kako je Elon Musk ta teden okrepil prepričanje Eligme o plačevanju s kriptovalutami,
  • kakšne so prednosti za podjetja, če omogočajo plačilo s telefonom, namesto s karticami - kje je dodana vrednost,
  • je plačevanje preko POS terminala s kriptovalutami lahko realnost,
  • zakaj mBills ni ubral iste poti kot podobna podjetja in pobegnil v Litvo,
  • zakaj bi nekdo sploh plačeval s kriptovalutami,
  • kako lahko fintech podjetja ustvarijo dodano vrednost na trgu glede na obstoječo konkurenco in dohitevanje bank.


 
Avtor: Start:up Maribor , 11. 02. 2021
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!