NOVICA


Kakšno leto glede investicij je za nami in kaj nas čaka v 2021

Ni ga področja, ki ga letošnja pandemija ne bi preoblikovala. Medtem, ko se nekatera utrpela hude posledice, so jo druga odnesla s celo kožo. Še več - v 2020 so številna startup podjetja podirala prodajne rekorde in močno pospešila svoj razvoj. Kako so letošnje razmere vplivale na pridobivanje investicij startupov in kakšno leto je pred nami, smo se pogovarjali na torkovem Start:up Müsliju, ko smo pred mikrofon povabili top startup investitorje. Če začnemo pri dami - z nami je bila Tatjana Zabasu Mikuž, partnerka sklada tveganega kapitala South Central Ventures, pa tudi Julien Coustaury, soustanovitelj sklada Fil Rouge Capital, ter Gregor Rebolj, soustanovitelj sklada Silicon Gardens Fund I in II.Skozi pogovor smo najprej naredili dober pregled nad letošnjo situacijo v startup svetu z vidika investiranja in poslovanja ter si pobliže pogledali tista podjetja v njihovih portfeljih, ki so se še posebej dobro znašla. Gregor je izpostavil, da je korona nekaterim podjetjem dala res močan "push", s katerim so naredili preskok za nekaj let naprej. Kot primere dobre prakse je izpostavil aplikacijo Blub Blub, platformo Influee ter letošnjo najbolj udarno slovensko Kickstarter kampanjo Bird Buddy. 

Julien je o 2020 povedal, da je bilo bolj "počasno" leto. Investicije so se še vedno izvajale, prav tako vsi postopki razgovorov s startupi, evalvacije,... Skratka, bilo je aktivno leto, dobro leto, le vse se je odvijalo malo počasneje. Enako kot Tatjana je tudi on dejal, da so z nekaterimi podjetji cilje postavljali bolj dolgoročno.

Preden te spustimo k poslušanju njihovega pogovora še tale Julienov odgovor na Urbanovo vprašanje, kdo bo naslednji samorog: "Če bi vedel, kdo bo naslednji slovenski samorog, bi bil Warren Buffett, ne pa Julien." 
 
Uživaj ob poslušanju.


 
Avtor: Start:up Maribor , 2. 12. 2020
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!