NOVICA


Kako pridobiti sredstva iz evropskih razpisov in zapreti investicijo z zasebnim vlagateljem

Če za realizacijo svoje podjetniške ideje in vstop na trg iščete finančna sredstva, potem ste na pravem mestu, saj vas v spodnji reportaži čaka nekaj koristnih informacij in nasvetov, kako se tega lotiti kar čim bolj učinkovito in uspešno. Na Tovarni podjemov smo gostili dve strokovnjakinji za financiranje, in sicer Kristino Kočet Hudrap iz podjetja Tiko Pro, ki pomaga podjem pri prijavi na različne razpise, ter Nino Dremelj, izkušeno investitorko in ustanoviteljico privatnega investicijskega podjetja Alita Capital.»Razpisi, ki jih objavljajo razna ministrstva in skladi, kot je Slovenski podjetniški sklad, dobivajo svoja sredstva tudi iz evropskih skladov. Temu rečemo kohezijska sredstva, ki jih v določenem deležu prejme vsaka država, članica EU,« je začela Kristina.

Vsaka država določi področja, kam bo šel denar. Evropska unija seveda postavi širše direktive, kot je npr. zdaj aktualna digitalizacija ter zeleni projekti, ki ji morajo slediti članice, vse ostalo pa je odprto za nove priložnosti.

Projekt je mogoče prijaviti tudi direktno v Bruslju, vendar pa tam konkurirate s projekti iz cele EU in pridruženih članic in tam morate biti po besedah Kristine res najboljši.

Za občutek, v Sloveniji so v finančni perspektivi 2014 – 2020 na voljo 3 milijarde nepovratnih sredstev in kreditov, v okviru Horizona 2020, ki predstavlja le majhen delček mednarodnih projektov, pa je na voljo kar 90 milijard evrov.


Kaj EU podpira?

EU spodbuja vse projekte, ki prinašajo dodano vrednost za Evropo. Zdaj v času krize se je na primer osredotočila na izboljšave v zdravstvu, razvoj hitrih testov za odrivanje novih okužb. Na splošno pa velja, da če želiš pridobivati evropska sredstva, moraš v prvi vrsti odgovarjati na globalna in aktualna vprašanja.

Do 2050 je Evropa osredotočena na gradnjo brezogljične družbe. Zelena Evropa je osrednja direktiva, zato imaš veliko možnosti za pridobitev sredstev, v kolikor razvijaš idejo na tem področju. Ali pa, če se tvoj projekt navezuje na rešitve s COVID krizo.

Večjo prednost imajo prav tako podjetja, ki so poskrbela za mednarodne patente.

EU išče predvsem inovativne ideje visokega tveganja – torej ne podprejo rešitev, ki že obstajajo, ampak take, ki so tvegane, a že v fazi prototipa. Ne financira se razvoj ideje na papirju, ampak od prototipa naprej!

Ob razpisih, ki so točno določeni v posamezni industriji, so tukaj tudi razpisi bolj odprte narave. Eden izmed njih je EIC Accelerator. Prijavo lahko odda podjetje samo (za nekatere evropske razpise se mora namreč oblikovati konzorcij najmanj 3 podjetij). Razpis je poseben zato, ker šele komisija odloči, ali ji je projekt zanimiv. Torej predlog daje pobudnik.

Za uspeh pri kandidaturi je ponovno bistvenega pomena dobro poznavanje direktiv EU. Kakšne bolečine ima Evropa? Kakšnih sprememb si želi? Kristina je na tem mestu še poudarila, da zgolj povprečni projekti nimajo uspeha. Konkurenca je huda, zato je dobra priprava dokumentacije KLJUČNA.

V naslednji 7 letih se bo najbolj podprlo področja: digitalnega, industrije, vesolja, civilne varnosti za družbo, zdravja, hrane, biogospodarstva, vključujoče družbe, energije in mobilnosti.
Financiranje s pomočjo produkta EIC Accelerator
EIC Accelerator podpira visoko tvegane projekte z velikim globalnim potencialom. Podjetjem so v enem letu na voljo kar 4 roki, prijavo pa lahko oddajo večkrat. Časovni rok za izvajanje projekta je 12 do 24 mesecev.

Podjetja lahko pridobijo sofinanciranje v višini 70 %, od tega prva tretjina sredstev priteče na račun že ob podpisu pogodbe. Višina nepovratnih sredstev se giblje med 500.000 in 2,5 milijona EUR.

»Manjših projektov se ne prijavlja,« je povedala Kristina. V okviru tega razpisa je pa možno tudi kombinirano financiranje s kapitalsko komponento do 15 mio eur.

Prijava obsega okrog 30 strani. Če je projekt v prvi fazi odobren, vas čaka še predstavitev pred komisijo. Nazadnje je bilo 2.000 prijav, od tega je prejelo financiranje 50 projektov. Kot zanimivost, v času razglasitve pandemije je bilo kar 4.000 prijav!

Dobro pripravljena vloga terja veliko časa in truda, najbolj pomemben del, ki obsega kar 1/3 vloge, je strategija vstopa na trg (kateri trgi, kako, kateri kanali,…) »Če nimate tega zaledja, je super, da najdete koga, ki vam to pomaga razdelati. Vi tekmujete s podjetji iz cele EU in Slovenci morajo biti še boljši kot npr. Nemci. Vi se morate še bolj potruditi,« je dejala Kristina.

Še morda zanimivost: na strani Cordis najdete bazo vseh podprtih projektov, njihovih povzetkov, višino prejetih sredstev, ki jo lahko uporabite za boljšo prijavo svojega projekta.

Investitor je vaš najboljši prijatelj
Investitorka Nina Dremelj, ki se je na svoji 3-urni delavnici poglobila v različne oblike investiranja,  je odločno svetovala podjetjem: »Veliko podjetij se boji prihoda investitorja v podjetje in deliti lastniški delež. Zavedajte se, da vaši procenti niso nič, če firma ni veliko vredna. Hočeš imeti dobro podjetje? Spusti noter ljudi, ki lahko vašemu podjetju dodajo vrednost!« In točno to lahko pridobite z investitorjem. Investitor namreč ni vaš sovražnik, ampak najboljši prijatelj. Če vam ne uspe, je on v večji izgubi, kot vi. Če vi propadete, bo imel črno piko na svojem portfelju, česar si ne želi. Verjemite, tako podjetnik, kot investitor zasledujeta isti cilj. To je hitra rast podjetja.
 
Kdo so lahko vaši investitorji?

Na splošno jih lahko razdelimo v tri skupine:

-             Poslovni angeli. To so običajno uspešni podjetniki, ki presežek svojega denarja vlagajo naprej v druga podjetja. Velikokrat so še aktivni graditelji svojega posla. To so ljudje, ki »ne morejo biti pri miru«, so vsakodnevno v poslu, se odlično spoznajo na posel in imajo dobro razvito mrežo. Ti med investitorji najbolj tvegajo, saj vlagajo svoj denar in to v podjetja v zgodnjih fazah, ki šele razvijajo prototip ali vstopajo na trg ter še nimajo t.i. »tractiona«. Vlagajo med 10.000 in 100.000 evri v zameno za 5-25 % lastniški delež.

-             Semenski - »Seed« investitorji. Ti vlagajo v zagonska podjetja, ki že imajo razvit MVP, kjer je podjetje že potrdilo produkt na trgu. Dajo vam od 50.000 do 300.000 EUR in si močno prizadevajo za rast prodaje. Lahko so organizirani kot privatna investicijska firma, ki ima sedež v kaki davčni oazi, ali kot skladi. Semenski investitor dobi od prvega dne mesto na vaših sestankih in bo aktivno usmerjal vaše poslovanje.

-             Skladi tveganega kapitala. Njihova funkcija je upravljanje portfelja. Skladi tveganega kapitala ali VC-ji  so skladi, ki imajo določeno periodo, običajno 5 ali 10 let. Njihova politika je na koncu narediti donos. Vsak sklad ima specifično lastno naložbeno politiko, torej v katere panoge vlaga, v kakšna podjetja (faza rasti, prihodki itn.) in podobno. Poleg denarja, ki ga investirajo v podjetje, podjetnikom pogosto pomagajo z lastnimi pravnimi in finančnimi znanji, lastno mrežo strokovnjakov in drugih posameznikov, ki lahko pomagajo pri rasti podjetja. Ti vlagajo v podjetja med 50.000 in 500.000 evri v zameno za 15-30 % lastniškega deleža.

Kar morate vedeti je, kakšna je njihova perioda, kajti od tega je odvisen postopek pridobivanja investicije. Vsak sklad ima omejeno količino denarja in investira samo v določeno število startupov. Ko sklad preide v zadnja leta svojega obstoja, še bolj skrbno izbira, kam bo investiral, in lahko, da je pred vami daljši in zahtevnejši proces pridobivanja sredstev. Dobro se pozanimajte, kdaj je bil sklad ustanovljen in kakšni so njegovi cilji.

Na kratko še običajne faze investiranja: do 30.000 evrov običajno v podjetje vložijo ustanovitelji, nato, v kolikor je tip produkta primeren, sredstva podjetja zbirajo na Kickstarterju ali kakšni drugi platformi za množično zbiranje sredstev, nadaljujejo s pridobivanjem manjših kreditov. Če jih ne dobijo, se obrnejo na poslovne angele, kasneje na super angele, ki imajo že večje žepe, ali na investitorje semenske faze. Ko so že na trgu, pa jim lahko pomagajo investitorji v fazo rasti ali pozno fazo ter nenazadnje tudi skladi.
Kako poteka odločevalni proces?
Za začetek je dobro vedeti, da morate v ekipi proces načrtovanja pridobivanja investicije začeti vsaj 6 do 9 mesecev preden dejansko potrebujete denar. Nič se ne zgodi čez noč in investitor bo vaše podjetje vzel pod drobnogled ter pred investicijo želel čim bolje preveriti svojo potencialno naložbo.

Preden se boste podali v ta proces si odgovorite na naslednja vprašanja:
  • zakaj potrebujete denar (čemu ga boste namenili),
  • kdaj ga potrebujete,
  • kako se lahko pripravite na proces investiranja (naredite domačo nalogo in izberite tip investitorja in varnostni načrt – kaj, če se proces ne konča s podpisom pogodbe. Nasvet: vedno komunicirajte z več investitorji, še pred začetkom procesa pa se poglobite v terminologijo investiranja. Ključnega pomena je, da razumete, v kaj se spuščate in kaj pomenijo določeni izrazi.),
  • določite si cilje (do kdaj želite zapreti investicijo, pripravite si natančen scenarij).

Osnovna merila, po katerih vas bo ocenjeval vsak investitor, so: velikost trga, potencial (ste ga preverili in kako?), moč ekipe in trenutni prihodki. Sam proces pa poteka v štirih fazah: pogajanje, pridobitev »TERM SHEET-a« (dokument, s katerim investitor izkaže resno namero o investiranju), podroben pregled tega dokumenta (določanje politike skupnega delovanja, poročanja, deleža,…) in na koncu investicija.
V prvi fazi je najprej potrebna osebna predstavitev (odlično je, če vas investitorju predstavi nekdo, ki ga investitor že pozna). Povejte, od kod vas poznajo, kaj počne vaše podjetje, kaj prosite, vse, kar bo spodbudilo njihov interes, dosedanji poslovni rezultati, že potrjeni vlagatelji,...
Sledi sestanek in trenutek, ko vas bo investitor želel videti v vaši pisarni. Tudi, če je to doma, bo želel na lastne oči preveriti, kako ste organizirani ali neorganizirani.

Pripravite vse pogodbe z dobavitelji, o zaposlitvi, sistematizaciji delovnih mest, opise delovnih mest, odločbe o dopustih (tudi, če še nimate ekipe, morajo biti stvari nastavljene tako, da vam pri hitri rasti ta struktura ne bo jemala energije), finančne plane za naslednja tri leta, podatke o lastni ceni, marži, vrednostni verigi. To so vse dokumenti, ki jih bo investitor zahteval pred izdajo »term sheet-a«, v katerem bodo opredeljeni osnovni pogoji, kaj želi investitor od vas.

Po izdaji tega dokumenta se običajno naredi še tehnični skrbni pregled (odvisno od tega, koliko je investitor tehnično podkovan na določenem področju), ko investitor na sestanek pripelje eksperta, da mu poda strokovno oceno o sami rešitvi.
O vsem tem investitor predebatira na investicijskem odboru sklada, ki nato glasuje. Če vas odbor potrdi, z vami podpiše investicijo in skupaj z vami določi pravila igre (kako se bo porabljal denar,…).

Za konec še trije največji dejavniki, ki vplivajo na zavrnitev investicije:
  • želite največji kos lastniške pogače,
  • razmišljate o davkih in kako se jim izogniti,
  • zagovarjate mnenje, da je zaščita intelektualne lastnine za poražence.
Tako, prijadrali smo na konec reportaže. Če resno razmišljate o iskanju investicije, a se vam ob tem poraja še veliko vprašanj, nam lahko pišete na info@startupmaribor.si in naši podjetniški svetovalci vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Tukaj pa lahko preverite naše aktualne brezplačne dogodke za podjetnike. 
Avtor: Start:up Maribor , 17. 09. 2020
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!