NOVICA


Obvladaj svoj stres in finance

Kje je tvoja točka preloma? Se sprašuješ, o čem govorimo? Kar je zagotovo, je, da ti zeleni slon ne bo pomagal priti do odgovora. Smo te samo še bolj zmedli? Nič hudega. Vse ti bo postalo popolnoma jasno, ko boš prebral spodnjo reportažo dveh delavnic preteklega tedna, ki sta ju izvedli dve izjemni ženski. Prva je bila psihologinja Tanja Novak, ki nas je opremila z različnimi tehnikami za obvladovanje stresa in nas s 4 izmed njih tudi popolnoma sprostila, druga pa strokovnjakinja za finance in računovodstvo, Bogdana Rafolt. 



Pri kom prej opaziš, da je pod stresom: pri sebi ali pri drugih?

 
Ljudje hitreje opazimo znake stresa pri drugih. Rečemo, da so tečni, vzkipljivi, včasih njihov obraz krasijo podočnjaki,...
 
Sami pa začutimo simptome, ko so ti že precej očitni. Ti se največkrat kažejo v telesnih spremembah: slabo spimo, imamo povečan apetit (drugi sploh ne morejo jesti), pogoste glavobole, prebavne motnje,...
 
Kaj lahko naredimo v primeru, ko začutimo te simptome? Najprej umirimo dihanje, šele potem uporabimo različne tehnike. Če želiš umiriti dihanje, naredi naslednjo vajo: sedi vzravnano, v mislih se osredotoči na bolečo točko in počasi dihaj: 20 sekund naj traja vdih in 20 sekund izdih. Vdih je skozi nos, izdih skozi usta.
 
Stres pa se kaže tudi v spremembah v vedenju/razpoloženju, in sicer kot pomanjkanje volje, slabša organiziranost, izgubimo smisel za humor - informacije jemljemo zelo osebno, smo razdražljivi in pretirano občutljivi, premalo odločni. Ko smo pod stresom na delovnem mestu, obstaja veliko verjetnost za razne konflikte. Zato, ko začutiš naštete simptome, stopi korak nazaj, zadihaj in razmisli, ali lahko reagiraš kako drugače.
 


Stres vpliva tudi na naše mišljenje. Poveča pozabljivost, zmanjšuje našo koncentracijo, povečuje pojav napak, naše presojanje postane zamegljeno, nimamo domišljije. Občutek imamo, da je vsega preveč, da ne zmoremo obvladovati vsega, kar nam je naloženo.
 
Vsak ima svoj recept
Ko prepoznamo stres, največkrat čakamo, da mine sam od sebe. Nimamo energije in pogosto tudi ne ideje, kako si pomagati.
 
Super deluje, če v trenutku stresa zamenjamo okolje, se prepustimo svojim hobijem, gremo na sprehod, zakričimo, se cartamo s svojim hišnim ljubljenčkom,.. Najdi nekaj, kar ti ustreza v danem trenutku. Vsakemu pomaga nekaj drugega. Ni univerzalne tehnike, ki sprošča vse ljudi. Prav tako se lahko zgodi, da te ista tehnika ne bo sproščala celo življenje - v enem obdobju bo delovala ena, čez nekaj mesecev, let pa druga. Včasih je pomembno tudi, da vztrajamo pri določeni tehniki – morda nam sprva resda ne bo pomagala, sčasoma pa bo naša najljubša. Ne obupaj!
 
Katera je tvoja TOČKA PRELOMA?
Ko govorimo o obvladovanju stresa se moramo zavedati, da MI situacijam pripisujemo pomen. Zato ljudje nimamo enake točke preloma – to je točka, ko nam določena situacija povzroča stres. Nekateri ga začutijo prej, spet drugi so nanj bolj »odporni« in manjših obremenitev sploh ne zaznajo.
 
Svojo točko lahko prepoznaš skozi samoopazovanje – opazuj, kdaj in kaj ti povzroča stres in pripravi načrt reagiranja za v prihodnje.


 
Postavi se v ZMAGOVALNO DRŽO
Dobra vaja za obvladovanje stresa je ZMAGOVALNA DRŽA, ki za nas ni najbolj naravna, zato se na začetku večina počuti malo neprijetno: sedi na stol, poravnaj telo, prsni koš potisni navzven in navzgor, glavo rahlo dvigni. Vztrajaj v tem položaju 2 minuti. Pazi - pomembno je, kaj pri tem misliš! Če si govoriš, kako je to butasto, vaja ne bo delovala.
 
Podobna vaja z uporabo simulacije je tudi DIREKTORSKI POLOŽAJ. Nasloni se nazaj, stegni noge ali pa eno daj na sosednji stol ali mizo, roke dvigni za glavo in se pretvarjaj, da imaš popolnoma vse pod kontrolo.
 
Opazuj, kako stres obvladujejo športniki. Pred tekmo vedno rahlo tečejo na mestu in stresajo roke. Poskusi, morda to pomaga tudi tebi.
 
Poznaš tisto z ZELENIM SLONOM? Če ti nekdo govori: » Ne razmišljaj o zelenem slonu, misli na kaj drugega,« in to ponavlja, potem zagotovo ves čas misliš na zelenega slona. Enako je z našimi problemi. Če se ves čas ukvarjamo z njimi, ne moremo razmišljati o REŠITVI.
 
FAKE IT TILL YOU MAKE IT je še ena tehnika za obvladovanje stresa. Lahko se pretvarjaš, da nekaj že obvladaš. Vse dokler tega zares nimaš v malem prstu.


 
Ali pa uporabi pozitivne afirmacije.
 
Da povzamemo: najbolj pomembno je, da se naučiš čim prej prepoznati znake stresa pri sebi, ugotoviš vzrok svojega stresa, prepoznaš točko preloma, imaš nabor idej za spoprijemanje s stresom in redno uporabljaš tehnike sproščanja – naj njihova uporaba postane veščina kot umivanje zob.
 
Drži volan v svojih rokah
Veliko podjetij prepušča računovodstvu spremljanje poslovnih rezultatov. Računovodstvo nam seveda da dobre vpoglede v finančno kondicijo podjetja, kot vodja podjetja pa moramo sami vedeti, kako lahko širimo svoje podjetje. Sami sprejemamo finančne odločitve, zato breme odgovornosti za finance ne more sloneti le na ramenih računovodij.
 
Razumevanje računovodskih izrazov, postopkov in procesov resda ni najlažje, ampak to še ne pomeni, da se jih kot poslovni odločevalci lahko izogibamo. »Spremljanje številk je ključnega pomena,« je povedala Bogdana. In to celo leto, ne le na koncu, ko začnemo razmišljati o davku na dobiček.
 
Nekdo znotraj podjetja naj vodi te številke in spremlja, kako procesi v podjetju vplivajo na posamezno postavko. Vedeti moraš, koliko ste imeli npr. prihodkov in stroškov, pa tudi, katere prihodke ste prejeli: prihodki od prodaje produktov, finančni prihodki,… in pa stroški: stroški materiala, dela, amortizacija,..
 
Vse, kar moraš vedeti in razumeti kot vodja podjetja, je teh 6 kategorij njihovo medsebojno povezovanje:
 • prihodki,
 • stroški,
 • osnovna sredstva,
 • obveznosti,
 • prilivi,
 • odlivi.
 

Kaj je DENARNI TOK?
Ko govorimo o poslovanju podjetja, imamo običajno v mislih IZKAZ POSLOVNEGA IZIDA, ki kaže razliko med prihodki in odhodki. Malo manj, ampak še kar pogosto, mislimo na BILANCO STANJA, ki se nanaša na ravnovesje med osnovnimi sredstvi in obveznostmi.
 
Skorajda pa pozabimo na DENARNI TOK, ki spremlja razliko med prilivi in odlivi ter je gorivo  za podjetja. V njem se največkrat skrivajo ozka grla, ki onemogočajo rast in razvoj podjetja, zato ga je dobro razumeti in poznati.
 
Denarni tok nam daje vpogled v finančno zdravje podjetja. Pokaže nam, koliko imamo na razpolago denarnih sredstev za investicijo, nove zaposlitve,... In ta segment še posebej zanima banke v postopku pridobitve kredita.
 
Poznamo več vrst denarnih tokov:
 • Denarni tok pri rednem poslovanju (prejemki od prodaje, izdatki pri poslovanju – material, plače, dajatve,…).
 • Denarni tok pri naložbenju (prejemki od obresti, dobički, dividende, od prodaje osnovnih sredstev).
 • In denarni tok pri financiranju (vplačila kapitala, prejemki od dobljenih posojil, izdatki za izplačilo dobička, obresti, izdatki za poplačilo posojil). 


Kako poskrbeti za zdrav denarni tok?
 1. V prvi vrsti moraš poznati svoje kupce: preveri njihovo boniteto, ali jim je plačilna disciplina pomembna, ali so morda dolžniki.
 2. Plačilni roki, ki jih postavljaš kupcem in roki, ki jih imaš do svojih dobaviteljev morajo biti dobro zastavljeni. 
 3. Kako skrbiš za svoje terjatve oziroma kdaj in kako zahtevaš plačilo svojih kupcev?
 4. Nakup in osnovnih sredstev in zalog vpliva na denarni tok: nekatera sredstva lahko zavirajo vitalnost podjetja. So pa sredstva, ki ti lahko prinesejo dodatne prihodke in sredstva, ki samo vplivajo na denarni tok.
 5. Kako financiraš investicije? Gre za lastna sredstva ali posojila?
 6. Kako premaguješ morebitne manjke pri denarnem toku?
 7. Ali imaš pred seboj izračun, koliko imam v resnici denarja?

In še to: v strategiji podjetja moraš imeti zapisano, kako boš premagoval finančne težave in kdo ti bo v tem primeru pomagal.
Avtor: Karmen Trs, 1. 10. 2019
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!