NOVICA


Z dobro kompozicijo in nekaj evri dodatne opreme do top fotke!

Misliš, da je za dobro fotko potreben DSLR fotoaparat? Marko Pigac bi temu odločno rekel: »Ne!« Sam na marsikateri dogodek ne bi prinesel fotoaparata, če ga naročniki zaradi tega ne bi gledali postrani. "S telefonom je mogoče delati čudo," je povedal pretekli teden na delavnici Produktnega fotografiranja in fotografiranja za družabna omrežja ter nadaljeval: »Za dobre fotke ne potrebuješ dragega fotoaparata. Dovolj je telefon in aplikacija ali dve za obdelavo fotografij.«Tako. Zdaj vemo, da imamo za dobro fotko prav vse, kar potrebujemo. Vsaj iz tehničnega vidika. Edino, kar je še potrebno, je tvoja vztrajnost.
 
Osnovna fotografija naj bo v surovi obliki
Marko svetuje, naj vedno uporabljamo osnovne nastavitve fotoaparata: "Nikoli ne uporabljaj filtrov že na surovi sliki, ker je potem ne boš mogel več tako dobro obdelati. Nekateri filtri so sicer ok, ampak to vse lahko dodajaš kasneje ali pa še bolje, sam ustvariš svoje unikatne kombinacije barv – svoje filtre, po katerih boš prepoznaven."

Iz tega razloga ti tudi ni treba poznati vseh nastavitev, ki jih ponuja fotoaparat. "Sam naredi fotografijo in jo potem obdelaj," svetuje.

Ob tem še opozori, naj nikoli ne obdelujemo originalne fotografije. Vedno najprej naredimo duplikat in šele tega obdelamo. Ko enkrat izgubimo original, ni več poti nazaj.

Osnovne slike ne moreš povečevati, ker izgubi svojo kakovost. Zato naj bo original tudi čim boljši približek končni sliki!


 
Ti si tisi, ki odloča, ali bo fotografija dobra
Najbolj pomemben element dobre fotografije si ti. Ne telefon, ne oprema, ki jo uporabljaš. Pred fotografiranjem zato vedno razmisli, kaj bo objekt fotografiranja in kaj želiš s fotografijo povedati. Ko imaš namen, je fotografiranje preprosta naloga.

Ko pa smo že pri opremi … Marko nam je zaupal en trik, kako lahko s telefonom posnamemo širokokotni pogled »fish eye« - sam uporablja objektiv za telefon, in sicer FishEye lečo.
 
Razmisli o kompoziciji
Pred fotografiranjem vedno najprej preveri svetlobo in odstrani moteče predmete. Produkt fotografiraj s strani, na katero pada največ svetlobe. In pazi, da na produktu ni nobene direktne sončne svetlobe. Tudi sence znajo biti na slikah moteče.

Najbolje je, da o kompoziciji razmisliš pred fotografiranjem, kot pa kasneje odstranjuješ moteče elemente in izgubljaš svoj dragoceni čas. Spodnji sliki lepo prikazujeta, na kaj je treba misliti pred fotografiranjem. :)


Aplikacije za obdelavo fotografij
Marko kot profesionalni fotoreporter pri svojem delu največ uporablja ti dve brezplačni aplikaciji za obdelavo fotografij: Snapseed in Google Photos. Za hrano je priporočil še Foody.

S funkcijo SELECTIVE dvigneš svetlost zatemnjenih delov – pri funkciji KONTRAST pa se temni deli lahko še potemnijo.

Pa še en trend -  trenutno je zelo popularen filter VIGNETTE.

Postavitev luči
Pri fotografiranju vedno uporabi dve luči, da izničiš sence, ki bi jo narisala ena luč v ozadju ali na objektu fotografiranja. Uporabi velike žarnice, ki jih lahko za približno 10 evrov kupiš v večjih trgovinah z gradbeno opremo, kot je na primer Bauhaus. Na spodnji sliki vidiš luči, ki jih uporablja Marko.


Pri žarnicah pazi, da ne uporabljajo UV svetlobe. Ta svetloba se namreč spreminja in v primeru, da posnameš več zaporednih slik, lahko imajo le-te različne barve.

Pri fotografiranju portreta oseba naj nikoli ne stoji tik pred steno zaradi senc, ki nastanejo na ozadju. Najbolj optimalna razdalja je ena dolžina rok pred steno/ozadjem. Če nimaš ozadja bele barve, na steno nalepi papir – vendar pazi, da ta ne odbija svetlobe (ima mat videz).

Ko slikaš osebo z očali, postavi luči bolj narazen, da se v očalih ne bodo videli odsevi. Dvigni luči, da ne bodo direktno pred osebo. Ko vidiš senco na obrazu, premikaj luči tako dolgo, da vse izginejo. Vedno paziš na senco v ozadju in na obrazu. Model naj potisne očala do konca, čim bolj k očem. Glava je rahlo dol, nikoli gor. Telo gre gor, prsni koš se odpre.

Če ti svetloba še vedno nagaja, uporabi ODBOJNIK (za katerega boš odštel le nekaj evrov). Z njim popraviš sence, kajti osvetli zatemnjene dele. In še en trik: ko delaš portret na prostem, uporabi zlat odbojnik. Ta naredi še posebej lepo polt.

Imaš še kakšno vprašanje glede fotografiranja? Spremljaj našo stran, kajti to serijo delavnic bomo v tem letu še ponovili. Za njo je bilo namreč kar veliko povpraševanja. Tukaj lahko spremljaš aktualne dogodke.

Avtor: Karmen Trs, 24. 09. 2019
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!