NOVICA


Digitalna transformacija je preprosta, ljudje so izziv

Raziskave iz svetovalnega podjetja McKinsey in univerze Oxford so pokazale, da je 6 % podjetij, tudi globalno vodilnih, zadovoljnih s svojo stopnjo inoviranja in 16 % uspešnih z digitalno transformacijo. Ostala podjetja niso zadovoljna s svojo inovativnostjo in se soočajo z raznolikimi izzivi, ko pride do digitalne transformacije. Ali veste, zakaj je digitalna transformacija izziv za organizacije? Razlog leži predvsem v ljudeh.


Mnoga podjetja se med digitalno transformacijo osredotočajo predvsem na tehnologijo, podcenjujejo pa, koliko dela je potrebnega, da zaposlene v podjetju angažirajo in prepričajo, da z odprtimi rokami sprejmejo digitalno transformacijo. Zakaj je 16 % podjetij bilo uspešnih z digitalno transformacijo? Ker so usvojila ključni dejavnik za uspešno integracijo tehnologije: sprememba vodstva. V tem članku boste našli par nasvetov, ki jih morate upoštevati, če želite biti uspešni s svojo digitalno transformacijo.
 
Poskrbite, da je vodstvo pripravljeno na digitalno transformacijo

Vpeljava novih tehnoloških sistemov v organizacijo predstavlja spremembo in ljudje se na spremembe odzovejo na enega od treh načinov: strah, upor in iskanje moči. Direktorji morajo zagotoviti, da ima njihovo vodstvo vsa potrebna vodstvena znanja in veščine, saj so vodje le tako lahko na čelu sprememb v organizaciji in ekipe prepričajo, da so tehnološke inovacije nekaj dobrega.
 
Zgodnje vključevanje deležnikov v digitalno transformacijo je ključno

Ključno je, da podjetje deležnike vključi v proces digitalne transformacije zgodaj ter tako ustvari navijače in prvake sprememb znotraj podjetja. Pri digitalnih transformacijah je preprosto integracijo novih tehnologij najlažje zagotoviti tako, da vodje in člane ekip zgodaj vključimo v proces. Če se osredotočamo le na tehnologijo, morda ne bomo uspeli.
 
Ljudje morajo biti na prvem mestu

Ko se podjetje začne osredotočati na digitalno transformacijo, mora prvo vprašanje biti: »Kako bo ta nova tehnologija, sistem ali nadgradnja vplivala na ljudi, predvsem na kupce in zaposlene?«. Če se digitalna transformacija osredotoči na ljudi, je uspeh skorajda zagotovljen. Ampak na drugi strani: če se podjetje ne osredotoči na ljudi, lahko izgubi talent, pod vprašajem pa je tudi uspeh digitalne transformacije.

Prihodnost digitalne transformacije zahteva vsakogar, ne le IT

V preteklosti so mnoga podjetja videla digitalno transformacijo kot nekaj, kar se dogaja znotraj oddelka IT, medtem ko so ljudje bili znotraj kadrovskega oddelka. Ta dva dela podjetja sta bila popolnoma ločena. Danes je jasno, da je za uspešno digitalno transformacijo potrebna kombinacija: osredotočati se je treba na ljudi in istočasno integrirati novo tehnologijo.
 
Potrebne so sinergije med različnimi oddelki, saj le tako ljudje znotraj podjetja vneto pričakujejo spremembe, jih želijo poganjati ter se ne počutijo ogrožene, ko se soočijo s tehnološkimi inovacijami, ki so v teku.
 
Prihodnost se lahko zgodi le, če se najprej osredotočamo na ljudi, potem pa na tehnologijo.

Preberi članek v celoti (v angleščini): https://www.smallbizdaily.com/digital-transformation-easy-the-people-challenge/

 
Avtor: Nataša Rus, 24. 04. 2019
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!