NOVICA


Študentska leta so najbolj primeren čas za odprtje podjetja

V sodelovanju je moč, zato sta Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru in Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru, združili moči in za študente prvega letnika pripravili dogodek, katerega namen je bil spodbuditi mlade k podjetništvu, saj izkušnje kažejo, da so prav študentska leta najbolj primeren čas za odprtje podjetja. Podjetništvo ni za vsakogar in zagotovo ni tek na kratke proge. Da bi pa mladi ugotovili, če so iz pravega testa in kaj podjetništvo pomeni v praksi, je na dogodku svojo zgodbo delil uspešen startupovec Uroš Orešič, soustanovitelj podjetja U-centrix.


Od računalničarja do vodje procesov
»S starejšo sestro sva že od malih nog pomagala očetu v obrtniški delavnici. Imela sva vsak svoj kartonček, kamor sva si zapisovala ure in tam sva se navajala na pot služenja denarja. Tam so se začele oblikovati delovne navade,« je povedal Uroš. Kasneje se je v srednji šoli navduševal nad računalniškimi igricami, kar je sčasoma prelevil v dizajn in 3D oblikovanje. »Bil sem en izmed tistih dijakov, ki je vedno vedel, kam hoče iti. Računalniki so me navduševali. Vedel sem, da bom strokovnjak. Da bom tisti, ki me bodo velika podjetja najela in bodo zadovoljna, ker vse znam. Tako bom gradil svoj ugled in pri tem bom uspešen,« je samozavestno razlagal Uroš.

Po triletni študijski praksi na Norveškem za enega izmed največjih naftnih koncernov na svetu se je Uroš vrnil v Slovenijo in skozi izkušnjo dela v korporaciji spoznal, da morda njegovo poslanstvo ni biti računalničar: »Vedno sem organiziral ekipe in vedno so se ljudje dobro počutili v teh ekipah. Na Norveškem sem dodobra spoznal delo korporacij, na kak način se organizirajo procesi, kako se oblikujejo ekipe in ugotovil sem, da sem v tem dober.«


V podjetništvu velja 1+1=5
»Pri podjetništvu ni ena plus ena enako dva, ampak je 5. Ko ljudje stopijo skupaj, vsak s svojimi sposobnostmi, zgradijo brand,« odgovori Uroš na vprašanje, zakaj se je po prihodu domov odločil ustanoviti svoje podjetje. U-centrix je bil na začetku digitalna agencija, ki je pomagala drugim podjetjem razviti produkte, prijazne uporabnikom. Že v začetku je podjetje zaposlilo študente, ki so jih uvajali v delo in si tako dobesedno »vzgojili« kader. Zato, študenti, pozor. Imejte odprte oči za sodelovanje s podjetji.

V nadaljevanju pogovora, ki ga je vodil Aleš Zorc, svetovalec na Tovarni podjemov in moderator dogodka, smo slišali več podjetniških lekcij, med drugim tudi to, da podjetja ni pametno ustanavljati z najboljšim sošolcem. Kako je to Uroš pojasnil? »Velika verjetnost je, da bosta v tem primeru živela v svojem mehurčku, ki je dislociran od ostalega sveta. Treba je poiskati multidisciplinarno ekipo. Ni pomembno, da se ljudje poznajo od prej. Pomembno je, da imajo iste interese, da imajo isti cilj. In to je recept za uspešno podjetje,« pravi mladi startupovec.


Poslovni model mora biti dobro premišljen
»V projektih ni denarja,« pravi Uroš in nadaljuje: »Pri projektih je tako, da ko jih delaš, dobiš denar. Ko se projekt zaključi, te stranka ne potrebuje več in si spet sam. V U-centrix-u smo si drugače zastavili cilj. Mi ciljamo na pasivni prihodek. S svojo stranko gremo v partnerstvo, zato vedno stremimo k temu, da razvijemo produkt, ki bo skalabilen na trgu in ga lahko prodajamo znova in znova. Skozi naša hčerinska podjetja, spin off-e, si zagotavljamo stalni prihodek, ki nam omogoča stabilnost podjetja.«

V Sloveniji so podjetniško najbolj aktivni moški od 25 do 34 let
Dr. Karin Širec, izredna profesorica ter predstojnica Katedre za podjetništvo in ekonomiko poslovanja na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru in članica Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij nam je v kratki izjavi postregla z nekaj zanimivimi podatki na področju podjetništva v Sloveniji. Karin namreč sodeluje pri dveh longitudinalnih raziskavah na tem področju, in sicer pri Slovenskem podjetniškem observatoriju in Globalnem podjetniškem monitorju, zato je prava oseba za to vprašanje. Poglej si njen odgovor.
 
 


In zakaj so študentska leta najbolj primeren čas za ustanovitev podjetja?
Ah, ne bomo pisali, poglej si Urošev odgovor na to vprašanje.
 
 

Te zanima celoten pogovor? Poglej ga tukaj. https://bit.ly/2WoCwHg
 
 
 
Avtor: Start:up Maribor , 30. 01. 2019
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!