NOVICA


Učinkovita priprava na sestanek in skrivnosti mreženja izkušenih startup ‘mačkov’

V žaru pričakovanja konference PODIM, je mariborska startup skupnost v ponedeljek, 14. maja 2018, organizirala posebno, mednarodno obarvano izdajo Start:up Müsli podjetniških pogovorov. V KID Kibla so tako nasvetom za mreženje Floriana Kandlerja in izkušnjam sogovorcev okrogle mize, ki je sledila, prisluhnili tudi na konferenco vabljeni startupi iz Avstrije, Italije, Slovaške, Češke, Hrvaške, Ukrajine, Kosova, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske in Rusije, posebni gostje pa so bili tudi slovenski startupovci iz zamejstva. Mednarodni zasedbi primerno je bila osrednja nit pogovora namenjena mrežam, ki nas povezujejo ter potencialom, ki nam jih omogočajo.
 
Za uvod pred mednarodno konferenco PODIM je v KID Kibla potekala posebna izdaja Start:up Müsli s posebnim predavanjem posvečenim učinkovitemu mreženju Floriana Kandlerja, ustanovitelja treh startupov ter ustvarjalca podcasta in bloga GetFunding.how
 
Evropski in balkanski startupi skupaj v priprave na PODIM
Zbrane podjetnike iz držav širom Evrope in Balkana je uvodoma pozdravil Florian Kandler, ustanovitelj treh startup podjetij, mentor, strokovnjak za zbiranje sredstev in moderator podcasta in bloga GetFunding.how iz Dunaja. Udeležencem je položil na srce, naj dva dni konference izkoristijo kar se da učinkovito ter, da se na organizirane in spontane sestanke kar se da pripravijo. V pomoč pri tem jim je bila tudi uradna aplikacija konference PODIM, v kateri so bili nanizani vsi startupi predstavljeni v uradnem katalogu, vsi govorci, investitorji, ‘corpo’ partnerji ter drugi sodelujoči v programu in pomembni deležniki startup ekosistema.
 
Na posebni izdaji Start:up Müsli so programu prisluhnili vabljeni startupi iz Avstrije, Italije, Slovaške, Češke, Hrvaške, Ukrajine, Kosova, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske in Rusije, posebni gostje pa so bili tudi slovenski startupovci iz zamejstva.
 
Dobra priprava popelje vsaj pol poti do uspeha
Kot že omenjeno je najpomembnejši element učinkovitega mreženja dobra priprava. Splet in socialna omrežja danes ponujajo dober vpogled v ključne reference akterjev nekega startup ekosistema. Pri ločevanju zrnja od plev pa so v veliko pomoč tudi dogodki kot je PODIM, ki na enem mestu zberejo vse aktualne vsebine in sogovornike. Pomembno je, da si pred mreženjem pripravite seznam ‘tarč’ oziroma ‘must have’ sogovornikov. Prek njihovih LinkedIn profilov in spletnega raziskovanja se dodobra pozanimajte kaj počnejo, katere so njihove ekspertize ter s katerimi podjetji in podjetniki so povezani prek aktualnih in preteklih projektov.
 
Florian Kandler je poudaril, da je pri uspešnem mreženju, iskanju investitorjev in novih poslovnih povezav najbolj pomembna dobra priprava.
 
Še preden se podate v lov za investitorjem, ‘corpo’ partnerjem, distributerjem ali drugim relevantnim deležnikom startup ekosistema, je nujno, da pri sebi raziščete in si razjasnite kaj točno potrebujete ter kdo vam lahko pri tem pomaga. Razmislite tudi, kaj je ključni element vaše podjetniške ideje ali produkta, ki bo sogovornika prepričal, sploh v razmerju glede na njihovo strokovno znanje in področje dela. V rokavu imejte vedno pripravljen vaš ‘zakaj’ ter zakaj je ravno ta oseba tista, ki vam lahko pomaga.
 
PODIM 1:1 Arena in mreženje po ‘Prešernu’
Na konferenci PODIM je priložnosti za mreženje nešteto. En element, za katerega poskrbijo organizatorji pa so organizirani sestanki v 1:1 Areni. V tem primeru je naloga malo lažja, saj lahko sogovornika predhodno dodobra ‘preučite’. Florian svetuje, da na samem sestanku pogovor začnete duhovito in zapomljivo, ne pozabite pa tudi na vaš ‘zakaj’. Pogovor vodite kar se da zbrano, pokažite pobudo predvsem pa naj sogovornik ve, da ste prišli pripravljeni in veste s kom ter zakaj se srečujete.
 
Navezovanje novih stikov je lahko prijetna naloga, dogodki kot so mednarodne konference pa odlična priložnost za 'targetiranje' točno želenih ključnih deležnikov in strokovnjakov.
 
Druga možnost za navezovanje novih stikov pa je tisto klasično, torej da pristopite do nekoga, ki vas zanima ter ga ogovorite. Tudi tu je v pomoč uradna aplikacija konference, saj lahko želene sogovorce predhodno pregledate ter jih na dogodku prepoznate. Ključno je, da se na dogodku ne ‘skrivate’, ste proaktivni ter imate v glavi jasen cilj, da ste tu zato, da vzpostavite nove poslovne povezave. Vnaprej imejte pripravljen ‘teaser’ oziroma uvodno predstavitev s katero boste prebili led. Seveda pa je doslednost ključna pri doseganju uspeha, zato na koncu ne pozabite na izmenjavo kontaktov ter po srečanju pošljite ‘follow-up’ sporočilo s povzetkom informacij in zahvalo.
 
Pogovor z mednarodno uspešnimi in aktivnimi startuppovci
Po zaključenem Florianovem predavanju so se mu na odru pridružili še moderator panela, Simon Sovič in trije sogovorci, ki so s publiko delili svoje bogate izkušnje mreženja in pridobivanja novih stikov in poslov. Svoje izkušnje z mreženjem in navezovanjem novih stikov so delili Alen Faljić, ki je v preteklosti delal za nemški IDEO, danes pa Beyond Users, Luka Topolovec, mariborski startupovec ter ustanovitelj in CEO Equaleyes Solutions Ltd, ter dr. Mitja Ruzzier, iz Fakultete za management na Univerzi na Primorskem.
 
Alen Faljić, Beyond Users, Luka Topolovec, Equaleyes Solutions Ltd, Florian Kandler, GetFunding.how ter dr. Mitja Ruzzier, Fakulteta za management na Univerzi na Primorskem so s publiko delili svoje izkušnje uspešnega mreženja.
 
Vsi, ki ste pogovor zamudili si ga lahko ogledate prek povezave spodaj:
 
 
Avtor: Anja Kodra, 23. 05. 2018
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!