NOVICA


Župan Maribora o pomenu start-upov, PODIM-a in nagradi za investitorjem najbolj prijazno mikro evropsko mesto!

 
Mestna občina Maribor je že tretje leto zapored ena ključnih podpornic konference PODIM. Z županom dr. Andrejem Fištravcem smo se tokrat pogovarjali o najpomembnejših aktivnostih in rezultatih na področju spodbujanja gospodarskega, podjetniškega in start-upovskega razvoja Maribora in regije. Poleg investicijskih dosežkov – gre za projekte, kot so Magna, Aerodrom Maribor, Vila Mari, RTS24, Serioplast, Arosa Mobilia in Brobo Evropa, župan poudarja dejstvo, da izhodiščna globalna naravnost zagonskih podjetij oblikuje novo ekonomsko samozavest v mestu in širše.
 
Katere so bile v zadnjih letih najbolj pomembne aktivnosti MOM na področju gospodarskega, podjetniškega in start-upovskega razvoja Maribora?

Med lanskim in letošnjim PODIM-om smo v Mestni občini Maribor dosegli kar nekaj pomembnih mejnikov. Med največje investicije umeščamo Aerodrom Maribor, Vila Mari, RTS24, Serioplast, Arosa Mobilia, kjer smo pomagali s prestrukturiranjem in Brobo Evropa. Tukaj je tudi TAM Europe, ki razvija električni avtobus, kar menimo, da bo prelomna točka pri razvoju podjetja. Kar se tiče investicije Magne, smo na začetku pomagali z iskanjem najbolj optimalne lokacije. Pred Magno so zdaj novi izzivi zaposlovanja in dolgoročno uspešnega delovanja, kar nas zelo veseli, sploh zato, ker se kaže, da bi Magna s pridobitvijo novih modelov avtomobilov, pri čemer nekateri omenjajo celo Teslo, utegnila zagotoviti več novih delovnih mest za prebivalce v širši regiji. Najbolj me veseli podatek, da so oktobra 2008 mariborska podjetja generirala 68.000 delovnih mest, do marca 2013 je bil  padec zaposlitev v Mariboru za več kot 13.000. Od takrat je novih delovnih mest 4.700, trend padanja se je zaustavil in beležimo trend vzpona oziroma rasti delovnih mest.
 
Kakšne pa so novosti v povezavi z mariborskim letališčem, ki je s pomočjo MOM dobilo novega lastnika?

Februarja letos se je na mariborsko letališče znova vrnil redni potniški promet oz. z linijo proti belgijskemu Antwerpnu z vmesnim postankom v Münchnu. Vstop novega investitorja je letališču omogočil, da znova postane pomembno okno v svet, pa ne le za Slovenijo, temveč za širšo regijo. Kmalu bodo morda tudi številni mednarodni gostje, ki vsako leto pridejo na PODIM konferenco, lahko leteli neposredno do Maribora ali iz Maribora nazaj proti svoji destinaciji. Načrti novih investitorjev so veliki. Lastniki v letošnjem letu pričakujejo pripravo državnega prostorskega načrta (DPN), ki je korak naprej pri uresničitvi razvojnih ciljev letališča, saj bo DPN omogočil podaljšanje letalske steze in razširitev potrebne letališče infrastrukture za vzpostavitev letalskih povezav iz Maribora. To je skladno s poslovno strategijo lastnikov, saj so podaljšanje steze predvideli v svojem poslovnem načrtu kot izhodišče za vzpostavitev tovornega in potniškega prometa. Gre za izjemno pomembno strateško potezo, ki bo vplivala na razvoj Mariborskega letališča, razvoj mesta Maribor, okoliških mest in regije.
 
Je morda ravno zaradi takšnih zgodb, kot sta Magna in mariborsko letališče, Maribor pred kratkim v Cannesu dobil nagrado za investitorjem najbolj prijazno malo mesto?

Zagotovo (smeh, op. p.). Gre za lestvice o najbolj razvijajočih se in perspektivnih mestih, regijah v Evropi. Veliko zadovoljstvo mi je, da sta Maribor in Podravje na lestvici top desetih v kategoriji privabljanja tujih investitorjev. Na tem področju v zadnjih treh letih intenzivno delamo v Podravju in Mariboru in prejeta naziva sta priča, da smo glede naše strategije tudi prepoznavni. Nagrado je Mariboru podelil svetovno priznan časnik Financial Times, saj smo se uvrstili na sedmo mesto mikro evropskih mest, ki so prijazna do investitorjev. Enako nagrado v kategoriji regij je za šesto mesto prejela regija Podravje, nagrado je sprejel Božidar Pučnik, vodja investicijske pisarne Invest in Podravje iz Mariborske razvojne agencije. Podelitev nagrad je potekala v mestu Cannes v Franciji, vzporedno s pričetkom največjega mednarodnega investicijsko-nepremičninskega sejma MIPIM. To samo potrjuje prizadevanja in usmeritev Maribora in Podravja ter njunih investicijskih platform Invest in Maribor in Invest in Podravje, ki razvijata strategijo privabljanja investitorjev na lokalni ravni. Seveda je to pomembno sporočilo tudi za vse potencialne investitorje, saj dejanja potrjujejo naše besede.
 
Eden vaših kronskih programov za razvoj podjetništva je tudi Start:up Maribor. Kateri so po vaše ključni rezultati izvajanja letošnjih aktivnosti v okviru tega programa?

Osebno sem najbolj zadovoljen, da smo ravno prek programa Start:up Maribor začeli aktivno povezovati mlada, inovativna zagonska podjetja z velikimi, uveljavljenimi podjetji. Konkretno z Zavarovalnico Sava, ki je podala dve novi pobudi za sodelovanje s start-upi, ena pa je prišla še iz Nove KBM. Program je enako kot v preteklih letih spodbudil zagon nekaj novih start-up podjetij. Izjemno pa me veseli tudi to, da so Maribor kot obetaven bazen talentov prepoznala druga uveljavljena visokotehnološka podjetja – denimo 3fs, Povio Labs ali Dewesoft s svojim Dream Labs, ki pri nas odpirajo svoje izpostave in krepijo prisotnost.
 
Kaj pa je glavni razlog, da si program Start:up Maribor že zadnja tri leta konstantno zagotovi vašo podporo?

Samo sistematično delo in redno izvajanje programov lahko obrodijo dovolj veliko kritično maso aktivnosti, ki si jih ljudje zabeležijo v koledar, se začnejo redno srečevati, pogovarjati, izmenjavati mnenja ter izkušnje in na koncu tudi skupaj ustvariti kaj novega. Najboljši dokaz za to so naše obetavne mariborske start-up ekipe, kot so U-centrix, SPA match, Coinhab, Moj mojster in drugi. Prej sem že omenil, da bo Dewesoft v okviru našega univerzitetnega inkubatorja Tovarna podjemov vzpostavil prostor in aktivnosti, ki bodo angažirale mlade talente. Tako bo nastal še en nov poligon za razvoj novih tehnologij in rešitev, s kopico ostalih sinergij, ki jih tovrstni projekti vnašajo v mariborsko start-up skupnost.
 
Ali in kako namerava MOM neposredno spodbujati start-up podjetništvo tudi v prihodnjih obdobjih?

Seveda. Start-up podjetja bomo spodbujali tudi v bodoče – tako v okviru naših ukrepov za spodbujanje gospodarstva kot tudi na način, da bomo skušali v mesto pripeljati mednarodne gospodarske subjekte, ki bodo sami, zaradi lastne ekonomske koristi, začeli iskati sodelovanje s start-upi.
 
Zakaj pa MOM že tretje leto zapored podpira konferenco PODIM in kakšna pričakovanja imate letos?

PODIM podpiramo zato, ker je že dalj časa največja tovrstna konferenca v regiji, naša usmeritev je internacionalizacija mesta in mestnega prostora, konferenca je to storila že pred leti. Če želimo razvijati ekonomijo v mestu, jo brez start-upov ni mogoče razvijati v celoti.
 
Na letošnjem PODIM-u vam bomo kot aktivnemu podporniku PODIM-a in mariborske start-up skupnosti podelili zahvalno plaketo. V čem je po vašem osebnem mnenju največja vrednost uspešnih visokotehnoloških zagonskih podjetij v Mariboru in regiji?

Njihov doprinos je zagotovo v tem, da se na tak način ekonomska kultura v mestu širi. Sam vidim iz lastnih izkušenj, da veliko gospodarstvenikov ne razmišlja globalno. Znotraj same start-up scene pa sta tako osnovna usmeritev kot razmišljanje globalna. Po moje se tako oblikuje nova ekonomska samozavest v mestu in širše.
 
Avtor: Stanislava Vabšek, 10. 05. 2018
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!