NOVICA


Cherr.io: ‘blockchain’ rešitev za transparentno dobrodelnost

Tehnologija veriženja blokov, tako kot vsaka mlada iznajdba, še ne kaže vseh svojih možnosti uporabe. Kot pred tridesetimi leti nismo predvidevali spletne revolucije danes lahko le ugibamo kakšna bodo naslednja desetletja in kakšen bo razvoj pod vplivom t.i. tehnologije veriženja blokov. V torek, 6. marca 2018, so se na Start:up Müsli v KID Kibla na kavč usedli Mario Marković, David Tacer in Aljaž Štraser, ter s publiko delili svoje izkušnje oblikovanja rešitve na podlagi ‘blockchain’ tehnologije, Cherr.io in financiranja s pomočjo ICO. Ekipa je že zabeležila prvi velik uspeh in sicer zmago na hackathonu FutureHack 2018 v Davosu. 

Mario, David in Aljaž so delili svojo izkušnjo gradnje patforme CHERR.IO,
katere namen je transparentno zbiranje sredstev dobrodelnih organizacij. 
 

Prihodnost tehnološkega razvoja na veriženih blokih
Pred dvemi leti si je malokdo predstavljal, da bodo kriptovalute in tehnologija, ki podpira njihovo delovanje tako splošno prepoznanje in da bodo lahko služile drugim življenjskim namenom, kot so na primer pametne pogodbe ter dokazila o sledljivosti in lastništvu. Kot so povedali člani ekipe, so pred petimi leti sicer rudarili za Bitcoini, širša uporabnost in interes javnosti pa sta se pojavila šele v zadnjem letu. Ker je David prek botrstva redno pomagal otrokom v Afriki in so ga nepravilnosti dobrodelnih organizacij, ki so se pojavljale v medijih skrbele, je povabil svoje prijatelje in se namenil oblikovati rešitev za ta pereč problem. S pomočjo tehnologije veriženja blokov ustvarjajo portal, ki bo omogočal, da dobrodelne organizacije sredstva zbirajo in delijo transparentno. Ekipa ga preprosto imenuje kot Kickstarter za blockchain dobrodelnost.
 
Kaj je glavni namen CHERR.IO platfome pa vam v spodnjem videu razloži Simon Sovič, ki je v ekipi odgovoren za poslovni razvoj in PR:
 
 
ABC ‘blockchaina’
Bitcoin in ostali virtualni kovanci so v svoji osnovi zgolj orodje za prenos vrednosti iz enega konca na drugega. S tehnološkega stališča pa so rešitve za delovanje teh kovancov in protokolov povezanih z njimi zgradili osnovo, ki omogoča unikatnost digitalnega. Z Etheriumom so se na primer odprle neslutene možnosti programiranja in ustvarjanja rešitev za pametne pogodbe. Če gremo še korak globlje v razlago, ‘blockchain’ je decentralizirana podatkovna baza. Kot so razložili fantje iz CHARR.IO, je razlika v tem, da gre pri klasičnih bančnih transakcijah samo za spremembo zapisa. Torej, ko mi pošiljaš denar, na mojem računu pride do spremembo zapisa v moje dobro, na tvojem pa v tvoj minus. Pri ‘blockchainu’ pa gre za register - vsak ‘note’ ima identičen zapis celotne baze, kar pomeni, da se zabeleži njegova celotna ‘pot’. Gre za dolgo verigo podatkov, ki se dodajajo eden za drugim glede na transakcije. 
 
Publika je z zanimanjem spremljala pogovor o platformi CHERR.IO,
manjkalo pa ni niti različnih vprašanj v povezavi z blockchain rešitvami,
ki so jih uporabili ter kako bodo oblikovali token. 
 
Na ta način smo lahko sami svoja banka, z jasno zabeleženimi transakcijami. Za lažje razumevanje so fantje dali še drugi primer, če se Dropbox strežniki porušijo vsi izgubimo podatke, medtem ko se pri tehnologiji veriženja blokov to ne more zgoditi. Členi mreže, to so minerji, potrjujejo transakcije, v zameno za procesorski čas in elektriko, pa nazaj dobivajo delčke Bitcoina. Tehnologiji ‘blockchaina’, ki poganjata Bitcoin in Etherium sta si med seboj različni in vsaka omogoča svoje oblike rešitev. Ekipa se je odločila za tisto osnovano na Etheriumu, saj omogoča rabo pametnih pogodb. Širše vključevanje stranskih dodanih vrednosti tehnologije veriženja blokov v raznolike produkte, ki rešujejo vsakodnevne težave je tudi eden izmed razlogov, da se vedno več vlagateljev zanima za podpiranje ICO projektov. Ekipe tako izdajo svoj žeton oziroma ‘token’ s katerim financirajo razvoj, definirajo njegovo rabo in povezavo s storitvijo, ki jo razvijajo. 
 
Kakšno vlogo igra token v ICO projektih vam Simon razloži v spodnjem videu: 
 
 
S tokenom nisi le vlagatelj temveč pogosto tudi prvi uporabnik
Ekipa CHERR.IO je vlagatelje oziroma kupce svojih žetonov razdelila na dve skupini. Prvi so Cherrioni, podporniki platforme, ki z nakupom podprejo projekt in s tokeni zaganjajo lastne dobrodelne kampanje, drugi pa so donatorji, ki donirajo v kripto valutah, vendar žetona ne kupijo. Platforma omogoča zbiranje sredstev dobrodelnih organizacij, ki s sodelovanjem na njej skupnosti pokažejo, da podpirajo demokratičnost in transparentnost, ki jo tehnologija veriženja blokov omogoča. Velik uspeh za ekipo je bila zmaga na hackathonu Future Hack, ki je potekal v Davosu v času svetovnega ekonomskega foruma (WEF). Hackathon je bil namenjen iskanju rešitev, ki bodo lahko v okviru Združenih narodov z uporabo tehnologije veriženja blokov, izboljšale svet. 
 
Ekipa bo podrobnosti podpore in vlaganja prek ICO in tokena objavila v kratkem, do takrat pa se lahko prijavite na njihov newsletter ali jih spremljate na Telegramu in ostalih socialnih omrežjih. 
 
Vsi, ki ste zamudili pogovor v živo pa si lahko celoten pogovor ogledate na spodnjem videu:
 
 
 
Avtor: Anja Kodra, 13. 03. 2018
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!