OPIS DOGODKA


Podjetniške metode in orodja za presojo inovacij

18 marec 2021, ob 09:00 /on-line
 
Spletni seminar "Kako uspešno generirati in presojati inovacijske projekte na področju krožnega gospodarstva s pomočjo poznavanja potreb uporabnikov in trendov ter z uporabo najsodobnejših podjetniških metod in orodij". 
 
Na seminarju boste spoznali ključne trende na področju krožnega gospodarstva. Prikazali bomo tudi sodobna orodja in pristope za analizo trendov.
 
V nadaljevanju se bomo osredotočili na pomen zgodnjih uporabnikov pri generiranju in presoji inovacijskih projektov. Naučili se bomo uporabljati najnovejše orodje Alexa Osterwaldnerja »Value Proposition Design«, s pomočjo katerega lahko celovito presodimo ujemanje problema in rešitve ter s tem potenciala ideje za realizacijo na trgu. 

Teoretična izhodišča bomo nadgradili s predstavitvijo praktičnih primerov analiz zgodnjih uporabnikov iz prakse. Večina inovativnih podjemov namreč propade, ker ne uspejo pridobiti kritične mase uporabnikov oziroma kupcev. Veliko neuspehov bi lahko podjetniki dejansko preprečili, ča bi se izgradnje podjetja in prodora na trg lotili na pravi način.

Ni namreč vseeno, kdo so naši prvi uporabniki, kako jih pridobimo ter kako z njimi ravnamo. Kot nas uči teorija difuzije inovacij, moramo najprej nagovoriti in pridobiti tiste »taprave« uporabnike, ki padejo na povsem levi del Gaussove krivulje. To so inovatorji in zgodnji uporabniki, ki so zelo odprti za inovacije, aktivno iščejo rešitve za problem, ki ga nagovarjamo s produktom oziroma rešitvijo ter so vedno pripravljeni z nami deliti povratne informacije in svoje ideje ter produkt priporočati dalje.

Prav tako so to tisti uporabniki, ki zaradi »nevidne povezave« s poslanstvom  podjetja le-temu odpuščajo morebitne pomanjkljivosti produkta oziroma rešitve, tolerirajo morebitno višjo ceno in so pripravljeni tudi kaj postoriti, da lahko kupijo oziroma pridobijo pravico do uporabe produkta oziroma rešitve.
 
V okviru tretjega dela seminarja bodo udeleženci delali skupinsko na praktičnih primerih presoje problemov/izzivov uporabnikov s pomočjo orodja MIRO, pri čemer bomo spodbujali oblikovanje heterogenih skupin, da bo prišlo do sodelovanja med deležniki četverne vijačnice. Vse s ciljem spodbujanja mrežnega partnerstva in oblikovanja inovativnih poslovnih modelov, ki temeljijo na novih projektnih partnerstvih in vzpostavitvi novih dolgoročnih verig vrednosti. Ekipe bodo predstavile svoje rezultate praktičnega dela in predstavile svoje izkušnje z uporabo sodobnih orodij.
 
Seminar nagovarja sledeča fokusna področja krožnega gospodarstva:
  • trajnostna energija,
  • biomasa in alternativne surovine,
  • funkcionalni materiali, procesi in tehnologij ter
  • krožni poslovni modeli. 

Komu je dogodek namenjen?

Seminar je namenjen uveljavljenim in startup podjetjem, in sicer članom in potencialnim članom SRIP Krožno gospodarstvo in drugim deležnikom četverne vijačnice podjetniško-inovacijskega ekosistema.
   

Dogodek je brezplačenprijave obvezne. Potekajo do 16.marca.
 

Program

9.00 - 12.00 | Podjetniške metode in orodja za presojo inovacij

Vodja seminarja bo mag. Matej Rus

Mag. Matej Rus je visokošolski predavatelj za podjetništvo. Svoje moči usmerja v pedagoško in raziskovalno kariero, ki jo je začel leta 1996 na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, ter v svetovalno dejavnost v podjetniški praksi, kjer svetuje podjetnikov pri gradnji startup podjetij ter uveljavljenim podjetjem pri spodbujanju inovacijske dejavnosti.

Leta 2001 je soustanovil univerzitetni inkubator Tovarna podjemov, ki je eden ključnih elementov podpornega okolja za podjetništvo in mehanizem za prenos novosti z raziskovalnih inštitutov. Kot direktor Tovarne podjemov uresničuje začrtano vizijo danes zelo uspešno delujočega podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru. Tovarna podjemov pa ni samo univerzitetni inkubator temveč tudi nosilec nacionalne platforme Start:up Slovenija ter mednarodne konference PODIM. Je tudi ekspert evropskega Startup Monitor Tracker-ja ter ambasador Startup Europe za Slovenijo.

Lokacija dogodka in uporabljena orodja

Seminar bo potekal online preko platforme ZOOM ter s pomočjo uporabe kolaborativne platforme MIRO za sodelovanje udeležencev v praktičnem delu seminarjev. Povezavo do učilnice dobite dan pred dogodkom. 

Organizator/ izvajalec dogodka

Glavni izvajalec dogodka je Tovarna podjemov v sodelovanju s ŠGZ, upravljavko SRIP – Krožno gospodarstvo.
Prijava na dogodek
Prijava
Dodaj v koledar: Google Calendar   |    iCal   |    vCal
 
Kontakt
 
Start:up Maribor
T: 02 2294 270
E: > pošlji email
Lokacija
http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!