OPIS DOGODKA


Mobility Hackathon 2018

19 oktober 2018, ob 15:00 /Tovarna podjemov, podjetniški inkubator UM
 

Kakšna je po tvojem prihodnost mobilnosti?

Vabimo koderje, dizajnerje in bizniserje, ki se vam  v glavi neprestano rojevajo nove ideje in želite ustvarjati novo prihodnost, da se nam od 19. do 21. oktobra pridružite na prvem Mobility Hackathonu Start:up Maribor

UberAirbnbTeslanuTonomyZooxOri in slovenski Avant2go je le nekaj storitev, ki temeljito spreminjajo način, kako se premikamo, potujemo in bivamo. Omenjene storitve so le začetek. Postani del sprememb in sooblikuj prihodnost!

V treh dneh intenzivnega dela, druženja in zabave bodo oblikovane ekipe razvijale inovativne rešitve s področja mobilnosti, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah umetne inteligence, Interneta stvari (IoT), obsežnih podatkov (big data), verige podatkovnih blokov (blockchain), itd. 

Na dogodku bo sodelovalo 60 izbranih posameznikov! Skupaj z ekipo Tovarne podjemov, predstavniki uveljavljenih družb, kot so Zavarovalnica Sava in Pošta Slovenije, ter odličnimi mentorji iz top tehnoloških podjetij boste razvijali in prototipirali prebojne ideje rešitev na področju mobilnosti. Ob zaključku hackathona boste ideje za rešitve predstavili strokovni komisiji ter se potegovali za privlačne nagrade in povabilo k nadaljnjemu sodelovanju s partnerji dogodka. Pomembno je izpostaviti, da vsa morebitna intelektualna lastnina ostaja v lasti ekip, ki bodo rešitve razvile in predstavile. 
 
Oddaj svojo prijavo zdaj in postani del revolucije na področju mobilnosti!
 

Panoga mobilnost - panoga priložnosti 

Močni ekonomski, socialni in tehnološki trendi so v zadnjem desetletju mobilnost spremenili v eno najživahnejših panog. Novi poslovni modeli delitvene ekonomije (shared economy) in plačila po porabi (pay per use) skupaj z razvijajočo se tehnologijo na področju umetne inteligence, interneta stvari, novih materialov, napajalnih celic, elektro motorjev na krilih pospešene urbanizacije in ekološke ozaveščenosti temeljito spreminjajo način mobilnosti ljudi in stvari. 
 

Kakšne ideje iščemo na hackathonu?Mobilnost je mega široko področje, zato spodaj navajamo 10 področij v katerih bomo iskali ideje, poslovne modele, tehnologije ali rešitve na tokratnem hackathonu:
 1. Alternative prevozu kot ga poznamo danes
 2. Navigacija in inovativna uporaba podatkov
 3. Električna vozila
 4. Upravljanje poslovnih flot
 5. Električni avtobusi in javni prevoz
 6. Avtonomni avtomobili
 7. Rešitve mobilnosti v turizmu
 8. Pametna urbana logistika
 9. Igrifikacija in zabava v mobilnosti
 10. Pametni pregledi in vzdrževanje vozila
 Za podrobnejši opis klikni TUKAJ
    
Organizatorji hackathona se pri izboru idej ne omejujemo na to, na kateri tehnologiji temelji in v katero izmed zgornjih področij posega. Pomembno nam je, kako bo ideja izboljšala mobilnost ljudi, predmetov ali storitev

Enako prepričljiva sta na primer mobilna aplikacija za izposojo e-koles in algoritem, ki temelji na strojnem vidu in analizi velikih količin podatkov, ki omogoča prepoznavo predmetov in ga je možno uporabiti v avtonomnih vozilih. Pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot!

Na hackathonu bomo na podlagi uvodnih predstavitev izbrali največ 15 idej / ekip. Ekipa šteje od 3 do 5 članov.

5 razlogov za sodelovanje

 1. Izjemen napredek in razvoj vaše ideje v zelo kratkem času. 
 2. Možnost soustvarjanja inovacij na področju mobilnosti preko sodelovanja na projektih partnerjev hackathona. 
 3. Možnost razvoja POC prototipa s partnerji hackathona.
 4. Možnost poslovnega sodelovanja s partnerji hackathona.
 5. Privlačne nagrade.

Nagrade

Za vas smo pripravili za več kot 5000 EUR nagrad:
 • Tridnevni all inclusive Mobility Pioneers paket v Münchnu za dva člana zmagovalne ekipe. Paket vsebuje udeležbo na dogodku Mobility Pioneers, ki bo potekal 7. Februarja 2019 v Münchnu, prevoz, nastanitev in srečanja z relevantnimi deležniki iz ekosistema mobilnosti.
 • MEGA Električni skuter Xiaomi M365 z E-ABS in dometom več kot 25 km za najboljšo ekipo.
 • Paket IT storitev Pošte Slovenije za prve tri ekipe.
 • Potovalni paket podjetja NOMAGO za prve tri ekipe. 
 • Paket storitev Tovarne podjemov za zmagovalno ekipo, ki obsega 12-mesečno uporabo delovnega mesta in storitev Tovarne podjemov za zmagovalno ekipo.
 • Brezplačne vstopnice za konferenco PODIM 2019 za dva člana zmagovalne ekipe.
 • Fast-track prvih treh ekip na Inovacijski vikend Start:up Maribor, ki bo potekal od 16. do  18. novembra 2018 v Mariboru. Inovacijski vikend je namenjen povezovanju korporativnih partnerjev z inovativnimi ekipami in startup podjetji.
 • »Goody bag« za vse udeležence.Hackathon > Inovacijski vikend > Mobility Pioneers

Mobility hackathon služi kot predizbor za sodelovanje na Inovacijskem vikendu Start:up Maribor, ki bo potekal od 16. do 18. novembra. Inovacijski vikend je mesto intenzivnega povezovanja startup ekip in uveljavljenih podjetij z namenom iskanja možnosti skupnega sodelovanja. Start:up podjetja Equaleyes, U-centrix in Movalyse so v preteklosti na inovacijskih vikendih sklenili konkretna partnerstva z večjimi uveljavljenimi podjetji iz regije. 

Koga pričakujemo na hackathonu?

Prebojne inovacije so vedno rezultat motiviranih multidisciplinarnih ekip, zato bomo izmed vseh prijavljenih skrbno izbrali maksimalno 60 udeležencev. Pričakujemo aktivne, razgledane in napredno razmišljujoče posameznike in ekipe, ki se zavedajo, da so edina stalnica v poslovnem življenju spremembe in izboljšave.
 
Na dogodku lahko sodelujejo vsi inovativni posamezniki oziroma ekipe iz Slovenije, in sicer kot fizične osebe. 
 
Prijave bodo odprte do 16. oktobra. Prijava je obvezna! 
Več informacij na: info@startupmaribor.si oziroma po telefonu 02 2294 270.
 
Pričakujemo prijave naslednjih ciljnih skupin:
 • inovativni posamezniki; koderji, dizajnerji in bizniserji, ki si želijo inovirati na področju mobilnosti in vzpostaviti partnerstva z aktivnimi deležniki podjetniškega ekosistema,
 • startup ekipe, ki se vidijo v poslovnem modelu oziroma sodelovanju z aktivnimi deležniki podjetniškega ekosistema.

Mobility hackathon izvajamo v okviru programa Start:up Maribor, ki ga podpira Mestna občina Maribor, v tesnem sodelovanju z Zavarovalnico Sava in drugimi partnerji, ki prispevajo nagrade in mentorje. 

Intelektualna lastnina izdelkov

Hackathon bo potekal po konceptu odprtega inoviranja, kjer vsi sodelujoči (udeleženci, mentorji, organizatorji, partnerji, …) prispevajo s svojimi idejami in razmisleki, pri čemer delijo samo tiste informacije, za katere smatrajo, da jih lahko razkrijejo brez uveljavljanja kakršnihkoli zahtevkov do tretjih oseb (če ima nekdo poslovno skrivnost in jo deli na vikendu, se smatra, da jo je razkril prostovoljno brez pravice, da lahko karkoli terja od tretjih oseb). V razmerja znotraj ekipe pa organizatorji ne posegamo. Seveda pa vsak udeleženec s sodelovanjem na hackathonu zagotavlja in jamči, da bo njegov prispevek izključno rezultat izvirnega dela in ne bo kršil nobenih lastniških ali intelektualnih pravic katerihkoli tretjih strank. 
 
Na Tovarni podjemov organiziramo hackathon predvsem z namenom povezovanja aktivnih deležnikov v ekosistemu. Prizadevali si bomo, da bo rezultat čim več povezav in startupov, ki se bodo razvili v različna poslovna sodelovanja.

Lokacija in logistika

Fintech Hackathon bo potekal od 19. in 21. oktobra, v prostorih Tovarne podjemov – podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, ki se nahaja na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika 6 v Mariboru. Organizatorji bomo poskrbeli za dovolj hrane in okrepčil ter seveda tudi energijske napitke :)

Program dogajanja

Petek, 19. oktober 2018           
                                                                                                                                                         
15:00 Registracija in zbiranje udeležencev
16:00 Ogrevanje & predstavitev poteka dogodka & izzivov na področju mobilnosti
17:00 Pitching idej
17:45 Oblikovanje ekip
18:30 Team building 
19:00 Predstavitev metode dela
20:00 Delo ekip do polnoči

Sobota, 20. oktober 2018
 
08:00 Zajtrk 
09:00 Ogrevanje & keynote “Problem solution fit - prvi pomembni mejnik”
09:30 Delo ekip   
13:00 Kosilo
14:00 Mreženje z mentorji
14:15 1:1 delo z mentorji
19:00 Večerja
20:00 Delo ekip do polnoči
 
Nedelja, 21. oktober 2018
 
08:00 Zajtrk
09:00 Ogrevanje 
09:15 Umetnost predstavljanja idej
10:00 Delo ekip
13:00 Kosilo
14:00 ODDAJA PREZENTACIJ
15:00 Zaključne predstavitve idej
16:30 Zasedanje in odločanje komisije
17:00 Razglasitev zmagovalcev
17:30 Zaključek in druženje
 
Organizatorji si pridržujemo pravico do spremembe urnika glede na končno število udeležencev.
 

TOP mentorska ekipa

Za podporo in pomoč bo skrbela ekipa TOP poslovnih in tehnoloških mentorjev. Vsaki ekipi se bo pridružil en mentor, ki bo njihov podpornik. Mentor jim bo svetoval, delil izkušnje, ter jih po potrebi povezoval z drugimi mentorji na dogodku. 
 
Glavni koordinatorji mentorske ekipe na inovacijskem vikendu so: 
 
Luka Topolovec, soustanovitelj in direktor podjetja EqualEyes, ki je z ekipo zmagal znamenitem TechCrunch Disrupt Hackathon v Londonu. Luka bo skrbel za koordinacijo TOP tehnoloških in poslovnih mentorjev iz slovenskega start-up ekosistema.
Urban Lapajne, član ekipe Tovarne podjemov, ki bo skrbel za brezhibno organizacijo in potek dogodka.

Mentorji, ki bodo sodelovali na vikendu:

Ocenjevalni kriteriji

Strokovna komisija bo ocenjevala tri vidike razvitih rešitev, in sicer: 
 • Tehnološki vidik rešitve; koncept rešitve, inovativnost rešitve, inovativna uporaba tehnologij, kvaliteta rešitve 50 točk
 • Uporabniška izkušnja rešitve; dizajn rešitve, vrednost rešitve za uporabnika, tržni potencial rešitve 30 točk
 • Osebna predstavitev pred komisijo; jasna in prepričljiva predstavitev rešitve 20 točk
Strokovno komisijo sestavljajo ugledni strokovnjaki in podjetniki, ki vam bodo na volju tudi za kakovostne povratne informacije glede vaše rešitve in predstavitve.

Organizatorji in partnerji

Inovacijski vikend je organiziran v okviru programa Start:up Maribor, katerega nosilec je Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru, in sicer ob podpori Mestne občine Maribor.
 
Strateški partner Tovarne podjemov in osrednji partner Mobility hackathona je Zavarovalnica Sava, ki danes predstavlja močan element regionalnega gospodarstva in družbe kot take. Svojo vlogo želi Zavarovalnica Sava v prihodnosti še okrepiti, in sicer z aktivno razvojno in inovacijsko dejavnostjo, ki jo želijo izvajati v tesnem sodelovanju z aktivnimi deležniki ekosistema. Zavarovalnica Sava za inovacijski vikend prispeva nagrade in mentorje. 
 
Pri promociji pa nam že tradicionalno stoji ob strani družba Večer, ki je medijski partner celotnega programa Start:up Maribor in močan podpornik talentov in startup podjetij. Prav tako Radio Maribor, ki skrbi za podjetniške vsebine na radijskih valovih.
 

Ključne informacije

Termin:
19. do 21. oktober 2018
 
Lokacija:
Tovarna podjemov, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor
 
Start:up Maribor Facebook stran
 
Tovarna podjemov Facebook stran
 


Prijava na dogodek
Prijava
Dodaj v koledar: Google Calendar   |    iCal   |    vCal
 
Kontakt
 
Nataša Rus
T: 02 2294 270
E: > pošlji email
Lokacija
http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!