OPIS DOGODKA


Start:up Maribor Insurtech 2017

17 november 2017, ob 15:00 /@Tovarna podjemov, Maribor
 

Tri dni za kreativno prebojnost v zavarovalniški panogi! 

Od 17. do 19. novembra organiziramo tridnevni Insurtech inovacijski vikend oziroma poslovni hackathon, kjer bomo razvijali ideje s področja zavarovalništva in iskali nove zmagovalne poslovne modele za preboj v tej panogi. Osrednji partner dogodka je Zavarovalnica Sava, ki krepi inovacijske aktivnosti in želi v sodelovanju z vami soustvarjati prihodnost zavarovalništva.
 
Zavarovalništvo je stara panoga, ki je po prepričanju mnogih zrela za disrupcijo. To organizacije v tej panogi izpostavlja velikim poslovnim in operativnim tveganjem, hkrati pa ponuja priložnost za inovacije in nove poslovne preboje.
 
Pridružite se skupini 60 izbranih posameznikov! Pričakujemo prijave motiviranih in z znanjem podkovanih razvijalcev, poslovnežev, dizajnerjev, zavarovalniških agentov in sodelavcev Zavarovalnice Sava ter tudi startup ekip, ki si želijo inovirati na področju zavarovalništva in vzpostaviti tesno partnerstvo z Zavarovalnico Sava. 
 
Na dogodku boste skupaj z ekipo Tovarne podjemov in odličnimi mentorji razvijali prebojne ideje, prototipirali in preverjali hipoteze poslovnega modela, razvite ideje predstavili vodstvu zavarovalnice ter se potegovali za privlačne nagrade in povabilo k nadaljnjemu sodelovanju.
 
Inovacijski vikend, ki ga organiziramo v okviru programa Start:up Maribor, vidimo kot enega izmed načinov, da spodbudimo sodelovanje med velikimi podjetji in startupi ter tako vnesemo dodatno dinamiko v podjetniški razvoj mesta in regije. 
 
Oddaj svojo prijavo zdaj in sooblikuj prihodnost insurtech ekosistema! 
 

5 razlogov za sodelovanje

 1. Možnost so-ustvarjanja inovacij v zavarovalniški panogi prek sodelovanja v pilotnih projektih Zavarovalnice Sava.
 2. Možnost zaposlitve v inovacijski ekipi Zavarovalnice Sava.
 3. Potencial za poslovno sodelovanje na razvojnih projektih Zavarovalnice Sava.
 4. Vključitev produkta startupa v ponudbo oziroma prodajno mrežo Zavarovalnice Sava.
 5. Privlačne nagrade.
 
 

Nagrade

 • En Bitcoin za zmagovalno ekipo
 • Hardware-ska denarnica za kripto valute Ledger Nano S za člane najboljših treh ekip
 • 3 vstopnice za povratno tekmo Lige prvakov Maribor - Sevilla, 6. decembra v Mariboru za najboljše tri ekipe. (ena vstopnica na ekipo) 
 • »Goody bag« za vse udeležence
 

 

Koga pričakujemo na inovacijskem vikendu?

Prebojne inovacije so vedno rezultat motiviranih multidisciplinarnih ekip, zato bomo izmed vseh prijavljenih skrbno izbrali 60 udeležencev. Pričakujemo aktivne, razgledane in napredno razmišljujoče posameznike, ki se zavedajo, da so edina stalnica v poslovnem življenju spremembe in izboljšave.
 
Pričakujemo prijave naslednjih ciljnih skupin:
 
 • inovativni posamezniki; razvijalci, bizniserji in dizajnerji, ki si želijo inovirati na področju zavarovalništva in vzpostaviti tesno partnerstvo z Zavarovalnico Sava,
 • startupi, ki se vidijo v poslovnem modelu z Zavarovalnico Sava, 
 • partnerji zavarovalnice; zavarovalniške agencije in drugi zainteresirani partnerji Zavarovalnice Sava,
 • zaposleni Zavarovalnice Sava.

 

Prijava in časovnica

 • KORAK 1: Spletna prijava posameznika ali ekipe – do 3. novembra
 • KORAK 2: Kontaktiranje prijavljenih in izbor udeležencev vikenda – do 7. novembra
 • KORAK 3: Martinov spoznavni večer – 10. november
 • KORAK 4: Inovacijski vikend – 17. do 19. november
 • KORAK 5: Nadaljevanje dela z izbranimi posamezniki in ekipami
   

Lokacija in logistika

Inovacijski vikend bo potekal 17. do 19. novembra, v prostorih Tovarne podjemov – podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, ki se nahaja na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika 6 v Mariboru. Organizatorji bomo poskrbeli za dovolj hrane in okrepčil ter seveda tudi »energetske napitke«. :) 
Na lokaciji inovacijskega vikenda bo na voljo poseben prostor za vašo spalno vrečo in ležalko, če boste potrebovali nekaj uric spanca. Prav tako bo zagotovljena možnost uporabe tuša. V kolikor želite bolj udobno prenočišče, jih je v  Mariboru na pretek.
 

Program inovacijskega vikenda

Petek, 17.11.2017           
                                                                                                                                                         
15:00 Registracija in zbiranje udeležencev
16:00 Ogrevanje & predstavitev poteka dogodka & izzivov na področju insurtech
17:00 Pitching idej
17:45 Oblikovanje ekip
18:30 Team building 
19:00 Predstavitev metode dela
20:00 Delo ekip
24:00 Nočna izmena za najmočnejše
 
Sobota, 18.11.2017
 
8:00 Zajtrk 
9:00 Ogrevanje & keynote “Učinkovito raziskovanje uporabnikov”
9:30 Delo ekip   
13:00 Kosilo
14:00 Mreženje z mentorji
14:15 1:1 delo z mentorji
19:00 Večerja
20:00 Delo ekip
24:00 Nočna izmena za najmočnejše
 
Nedelja, 19.11.2017
 
8:00 Zajtrk
9:00 Ogrevanje 
9:15 Umetnost predstavljanja idej
10:00 Delo ekip
13:00 Kosilo
14:00 ODDAJA PREZENTACIJ
15:00 Zaključne predstavitve idej
16:30 Zasedanje in odločanje komisije
17:00 Razglasitev zmagovalcev
17:30 Zaključek in druženje
 
 

TOP mentorska ekipa

Za podporo in pomoč bo skrbela ekipa TOP poslovnih in tehnoloških mentorjev. Vsaki ekipi se bo pridružil en mentor, ki bo njihov »podpornik«. Mentor jim bo svetoval, delil izkušnje ter jih po potrebi povezoval z drugimi mentorji na dogodku. 
 
Glavni koordinatorji mentorske ekipe na inovacijskem vikendu so: 
 
 • Robert Sraka, glavni motor inovacij in digitalne preobrazbe Zavarovalnice Sava. Robert bo skrbel za vsebinsko podporo najširše ekipe Zavarovalnice Sava.
 • Luka Topolovec, soustanovitelj in direktor podjetja EqualEyes, ki je z ekipo zmagal na znamenitem TechCrunch Disrupt Hackathonu v Londonu. Luka bo skrbel za koordinacijo TOP tehnoloških in poslovnih mentorjev iz slovenskega start-up ekosistema.
 • Urban Lapajne, član ekipe Tovarne podjemov, ki bo skrbel za brezhibno organizacijo in potek dogodka. 

 

Mentorji, ki bodo sodelovali na vikendu:  
 

Zakaj insurtech?

Zavarovalništvo se zadnja leta spreminja in pospešeno digitalizira, hkrati pa so »v zraku« tudi nove prebojne ideje, kot so novi poslovni modeli, ki jih omogočajo napredne nove tehnologije (mobilne in v internet povezane naprave, napredni senzorji, umetna inteligenca, blockchain …). Po ocenah analitikov bo v letu 2019 zavarovalniška industrija za nove tehnološke rešitve namenila več kot 200 milijard ameriških dolarjev. Gonilo sprememb so po eni strani nova startup podjetja, po drugi pa so to že uveljavljene zavarovalnice, ki s preobrazbo in sodelovanjem s startupi iščejo nove zmagovalne poslovne modele. 
 
Priložnosti v tej panogi so glavni razlog za odločitev za organizacijo specializiranega insurtech inovacijskega vikenda, saj želimo spodbuditi nastanek novih globalnih startupov iz tega področja, krepitev obstoječih ter njihovo povezovanje z močnim akterjem na področju zavarovalništva s sedežem v Mariboru – Zavarovalnico Sava. V ekipi Start:up Maribor trdno verjamemo, da panoga insurtech predstavlja odlično razvojno priložnost za mesto Maribor in regijo, saj premoremo vse ključne elemente za uspeh: talente, startupe, tehnologijo, močan zavarovalniški steber in razvito podporno okolje ter skupno vizijo.  
 
Zavarovalnica Sava se zaveda, da bo lahko v panogi konkurenčna samo s posodobitvijo in redefiniranjem svojega poslovanja ter povezovanjem s startup ekosistemom. Zato tudi v sodelovanju s programom Start:up Maribor začenja nov inovacijski cikel po konceptu odprtega inoviranja z aktivnim vključevanjem različnih zunanjih deležnikov ekosistema (inovativni posamezniki, startupi …). 
 
V center nove razvojne paradigme je postavljen posameznik, ki s pomočjo sodobnih komunikacijskih orodij (mobilne in druge v internet povezane naprave), podprtih z naprednimi tehnologijami (umetna inteligenca, analitična orodja, strojno učenje, blockchain …), dostopa do za njega ukrojenih in naprednih zavarovalniških storitev.
 

Izzivi inovacijskega vikenda

 • Sodobne komunikacijske poti zavarovalništva
Stranke slovenskih zavarovalnic z zavarovalnicami sedaj komunicirajo pretežno prek tradicionalnih kanalov in prek zastopnikov. Izziv je, kako stranko in tudi zastopnike opolnomočiti, da bodo učinkovito uporabljali tiste komunikacijske poti, ki so jim najbolj všeč in da bodo transparentno prehajali med njimi – tudi z uporabo tehnologij kot so družabna omrežja, strojno učenje, pogovorni roboti ali umetna inteligenca. Z uporabo teh tehnologij lahko Zavarovalnica Sava bistveno izboljša uporabniško izkušnjo svojih zavarovancev in poveča lojalnost. 
 
 • Izziv učinkovite obravnave škodnih primerov
Nove tehnologije omogočajo nadgradnjo in izboljšavo obstoječega procesa obravnave škod iz perspektive uporabnika. Ključni izziv, s katerim se sooča Zavarovalnica Sava, je, da obravnava škodnih primerov še vedno poteka po tradicionalnem linearnem procesu. Novi poslovni modeli, ki se osredotočajo na prioritete uporabnikov ter tehnologije prediktivne analitike ali crowdsourcing, lahko pospešijo škodni proces in ga za stranke naredijo trasparentnejšega in manj stresnega. 
 
 • Vaše ideje
Poleg izzivov učinkovite obravnave škodnih primerov in sodobnih komunikacijsko prodajnih ter promocijskih poti zavarovalništva, je zadnji izziv proste narave. Trenutno največji trendi na svetu prihajajočih tehnologij so na področjih umetne inteligence (avtonomna vozila, strojno učenje, inteligentni uporabniški vmesniki), povezanih naprav in razširjene resničnosti (navidezna in razširjena resničnost, povezani domovi, vozila in osebe) in digitalnih platform (omrežja 5G, blockchain, IoT). Vemo, da ste polni idej, kako temeljito izboljšati ali spremeniti zavarovalniško industrijo in poslovne modele v njej. Zato vam dajemo priložnost, da razvijete svojo idejo, jo testirate z uporabniki in Zavarovalnici Sava predstavite vizijo zavarovalnice 21. stoletja.
 
Na inovacijskem vikendu bomo delali po sodobnih metodologijah vitkega podjetništva in t.i. »design thinking«-a. Vsaka ekipa bo prejela tudi svojo inovacijsko škatlo s pripomočki in navodili (Innovation Box - https://www.whataventure.com/products/innovationbox/). Razvijali bomo največ 15 idej / ekip. Ekipa šteje od 3 – 5 članov. Na dogodek sprejmemo največ 60 udeležencev.

Intelektualna lastnina

Vikend bo potekal po konceptu odprtega inoviranja, kjer vsi sodelujoči (udeleženci, mentorji, organizatorji, partnerji, …) prispevajo s svojimi idejami in razmisleki, pri čemer delijo samo tiste informacije za katere smatrajo, da jih lahko razkrijejo brez uveljavljanja kakršnihkoli zahtevkov do tretjih oseb (če ima nekdo poslovno skrivnost in jo deli na vikendu se smatra, da jo je razkril prostovoljno brez pravice, da lahko karkoli terja od tretjih oseb). V razmerja znotraj ekipe pa organizatorji ne posegamo.
  
Seveda pa vsak udeleženec s sodelovanjem na inovacijskem vikendu zagotavlja in jamči, da bo njegov prispevek izključno rezultat izvirnega dela in ne bo kršil nobenih lastniških ali intelektualnih pravic katerihkoli tretjih strank.
 
Na Tovarni podjemov organiziramo vikend predvsem z namenom povezovanja aktivnih deležnikov v ekosistemu. Prizadevali si bomo, da bo rezultat vikend čim več povezav in startupov, ki se bodo razvili v različna poslovna sodelovanja.

Strokovna komisija

Komisijo, ki bo izbirala najboljše ideje sestavljajo:  

Organizatorji in partnerji

Inovacijski vikend je organiziran v okviru programa Start:up Maribor, katerega nosilec je Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru. 
 
Podpornik programa Start:up Maribor je Mestna občina Maribor, ki že nekaj let aktivno podpira razvoj mariborske startup skupnosti. 
 
Osrednji partner inovacijskega vikenda je Zavarovalnica Sava, ki danes predstavlja močan element regionalnega gospodarstva in družbe kot take. Svojo vlogo želi Zavarovalnica Sava v prihodnosti še okrepiti, in sicer z aktivno razvojno in inovacijsko dejavnostjo, ki jo želijo izvajati v tesnem sodelovanju z aktivnimi deležniki ekosistema. Zavarovalnica Sava za inovacijski vikend prispeva glavno nagrado kot tudi vsebinske izzive. 
 
Visoko raven programov Start:up Maribor zagotavljamo skupaj s številnimi aktivnimi partnerji podjetniškega ekosistema, ki vsak na svoj način doprinaša h kakovostni vsebini in izvedbi programa. Partnerje najdete na povezavi.
 

Ključne informacije

Termin:
15:00, 17. do 19. november 2017
 
Lokacija:
Tovarna podjemov, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor
 
Prijavnica:
 
Facebook stran:
Dosegljiva tukaj
 
Tovarna podjemov - Facebook stran: 
Dosegljiva tukaj.

Prijava na dogodek
Prijava
Dodaj v koledar: Google Calendar   |    iCal   |    vCal
 
Kontakt
 
Urban Lapajne
Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
T: +38641372418
E: > pošlji email
Lokacija
http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!